婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

有時諗番起真係好唔甘心好嬲, 點解99同佢d女可以咁cheap咁黑人憎
我同c6結咗婚兩年幾, 結婚前我租埋衫俾99我哋結婚嗰晚著
好啦, 我俾埋錢你仲想點呀, 我同老闆娘傾梗嘢搵錢時, 99見我搵梗錢, 係咁响旁邊講:我俾我俾
嗰時我掛住同老闆娘傾嘢, 根本無留意99有同我講嘢
頂吖, 第二日母親節食飯我陪媽咪食無出席, 佢同佢兩個女响喥數我無禮貌
事後c6同我講番, 我解釋番當時情況俾佢知, c6都覺得佢阿媽同家姐唔啱, 之後問番99, 99馬後炮話佢自己無禮貌

到入門嗰朝啦, 都無乜特別啦, lunch去飲茶出事啦 (我無去飲, d jm事後講)
jm們覺得唔夠食, 想再點點心時, 見到衫姑9黑口黑面咁唔敢點, 嗰餐個個都食唔飽
後尾有講過俾99知, 點知有日佢同我講話:阿妹响屋企幫我煮麵喎, 邊有落去啫
我反駁話佢係有幫手煮麵呀, 但佢有落酒樓呢, 你要幫你個女我唔阻你
但最憎c6, 佢話佢有問過佢朋友, 佢朋友話無呢件事
唔係得一個jm同我講佢食唔飽, 俾人黑面, 咁你信你朋友我都信我朋友
好, 唔計較呢單嘢, 講夜晚酒樓嗰D啦
三個姑9都以為自己係上等人咁, 個個都白鴿眼咁
我e諗住我嫁入嚟, 同你d家姐打聲招呼好正常啫
呵, 點知個個都扮聽唔到睇唔到咁行開
好心啦, 照下自己個樣先啦, 你哋好把屎閉咩, 個個咪又係中五畢業住屋邨大架啦, 唔好以為自己好掂好叻咁啦
你哋咁對我e, 雖然我e唔係住咩高尚住宅, 但我e丈一個人份人工分分鐘係你三姐妹+兩個老公份人工啦

後續...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

追~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

別墅

結婚後, 因為未有屋住, 暫時同99+衫姑9一齊住
我深知一齊住一定多磨擦, 除咗煮飯, 我亦主動做晒所有家務, 呢段時間大家相安無事
衫姑9喺屋企唔係公主咁簡單, 簡直係太皇太后, 完全唔做嘢
佢開完ot返嚟, 唔食99煮嘅飯, 自己煮嘢食, d碗都係我洗, 我亦一句怨言都無
我有咗就出事啦, 衫姑9好叻呀, 佢真係8婆嚟架, 自己無出過聲, 但佢同戴姑9 & 易姑9講佢日日放工返到嚟就見到佢阿媽做嘢, 服侍我哋
戴姑9同易姑9又係聽d唔聽d, 自己亦唔了解清楚就鬧c6話我唔做嘢
大佬呀, 當年你兩個一個c6揸中港貨車, 一個c6當差, 咁你哋又唔係同屋企人住, 所有家務就梗係落晒你哋自己手架啦
我無話有咗要99服侍, 我無要求過, 只係無再洗碗抹地, 我仲有洗衫掠衫架喎
你哋記唔記得你哋阿媽個廚房多嘢到一個人行都行唔到, 仲要叫個大肚婆入去做嘢
你哋班8婆唔好以為我仲可以笑笑口咁, 我個心好唔舒服好唔開心, 成日亂諗嘢, 搞到我想要俾車撞c架

衫姑9, 唔該你無陀過仔無生過仔就唔好多嘢講啦
我食d乜你都有權話事嘅, 問過媽咪同姑娘, 個個話均衡飲食就得, 我都戒食好多嘢啦, 食件西米糕都多多說話
c6叫99煲下雞湯啫, 你都多多聲氣話煲乜雞湯呀, 小姐我陀咁耐仔99煲過五次都無, 而且你血氣唔好更加要煲雞湯啦, 識少少扮代表咪你呢種人囉
99呀, 我食d燕窩自己錢買, 我又無事無幹, 做乜我一食你就話唔好食, 又話易姑9唔食得, 連個女都敏感
你知唔知我細時媽咪同婆婆都有俾我哋食燕窩粥架, 我哋食開無敏感就唔怕架啦
我同c6同你講你係都唔信, 係要其他人同你講你先信, 你咁信人, 睇你幾時俾人呃晒d錢吖

擺滿月嗰晚, 99同衫姑9聽唔到我叫, 咁唔該唔好咁擺明俾說話c6聽啦
明知個細佬响後面, 係要特登問個媽, 我有無叫到佢
事後搞到我為咗呢件事同c6嘈, 搞到我想攬住個仔一齊c

一陣再繼續...

大宅

我個姑奶又是麻麻煩煩, 自己唔做的嘢就點人去做, 以為自己是大家姐, 細佬一家要聽哂佢話咁, 最後我未同佢吵一大餐囉, 現在好呀, 佢唔夠膽再講多一句, 對住佢哋越忍讓佢哋越進一步, 唔發火當病貓囉 !

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又一個"愛生事家庭"

別墅

好彩生阿囝之前一星期俾我搬到屋, 如果响99喥坐月, 我諗我真係會c咗啦

仲有...
你哋唔好以為我係隨傳隨到, 一call即到嗰種人啦
你哋好鍾意一早就約好星期六返99喥, 又唔早d出聲, 好鍾意四、五點先call c6叫我哋返去食飯
哼~好彩每次你哋打襯嚟我哋咁啱都出咗街, 如果唔係我都唔會返去
我個囝好多節目架, 唔係你哋打個電話嚟叫就見到
衫姑9, 你估你咩, 成日自閉响屋企, 我同阿囝都有朋友架
做節食飯又係, 你哋唔識問咗我哋得唔得閒先嘅, 一開口就已經要見到人
無錯你哋係約呀, 你哋幾姊妹自己約好咗先打電話叫, 唔係詢問我哋邊日去食飯好唔好嗰種

我係斤斤計較架啦, 唔該今年唔好再叫我join你哋咩聖誕party啦
夾錢唔係問題, 你哋只係識叫我買禮物, 我個囝呢
當年你地d仔女未夠一歲我一樣有送聖誕禮物, 人人有份永不落空, 你哋得一個送一架爛鬼車, 我夠識買啦, 駛你買咩, 成班孤寒到死
點解我對住你哋我會咁斤斤計較呀, 你哋自問吖, 最黑人憎嗰個最孤寒
六、七年嚟, 逢星期日你响屋企我實問買唔買嘢食, 你奉旨我買埋俾你, 錢都無俾過, 你唔好以為我同c6好多錢先得架, 你食梗我架咋
雖然一個麥當當餐我仲俾得起, 但咁多年加加埋埋都唔少啦
你仲要cheap到死等爛等, 等我去買嘢食都唔肯煮嘢食, 你有無再cheap D呀

衫姑9你仲有好多衰嘢架, 戴姑9個99有病真係無得e等走啫, 你駛唔駛咁黑心呀
老人家就走, 佢鍾意食乜當然想滿足佢啦
你大家姐叫你幫下手搵, 你唔想搵咪話唔想搵算囉, 你做乜响收咗線後自言自語:阿99你做乜唔死快d呀, 阻住個地球轉
得我一個聽到, 我唔會咁蠢再同其他人講, 只係同c6講話佢家姐咁講, 連你細佬都話你咁黑心會咁講有幾奇呀
c6有同99講番呢件事, 99知你會咁講唔出奇, 話唔定日後佢病你都一樣咁話佢
講真, 你拜七姐求姻緣都無用架啦, 你咁黑心, 乜神仙見到你都調頭走啦
你又成日話你同李嘉欣同年, 點解人哋咁好命嫁得咁好, 你條命係咁吖
你自己話架嘛, 你話你去睇相人哋話你係天煞孤星
但你有無諗過人哋李嘉欣好努力去搵金龜婿架, 人哋背後做咗幾多嘢你又知唔知架
成日同人比, 淨係個樣你已經無得比啦
我唔知人哋心地係點, 我只係知你個心係黑色架囉

我諗我講一世都講唔完你哋四母女呀
我嫁人, 我係做人老婆、你哋嘅心抱同弟婦, 唔係做妹仔呀, 我唔出聲唔代表我唔介意架
你哋覺得我要做, 但你哋有無諗過你哋有無做吖
99, 我嫁入嚟就要做晒所有嘢, 你d女嫁人唔駛做咩
唔該你唔好同你大女講阿x你真係辛苦啦, 以前你乜都唔駛做架嘛, 家陣做乜多
喂, 你個女住99附近, 佢又無乜嘢做, 唔係佢照顧個99係邊個呀
你哋只係識話乜都要阿x做晒, 其他仔女同心抱唔駛做
咁我呢, 我夠做晒所有嘢, 又唔見你哋話我以前唔駛做
唔該你哋唔好再咁自大咁自私啦, 你哋唔係有錢人, 大家都係屋邨大架咋
你哋讀得多書就話可以也文也武啫, 但唔係囉, 全部都係中五畢業咋
你哋唔好睇小我外家得二百幾呎公屋, 但我爸爸揸巴士搵得仲多過阿衫姑9你日日响office坐十幾個鐘囉
我屋企細細, 大家打打鬧鬧, 但好溫馨好sweet, 起碼細佬妹都錫大家吖
你哋咪又係住公屋, 只係外觀靚D之嘛, 不過你哋是非係咁講, c6同我講過有心事都唔會同你哋傾, 唔想俾你哋當是非咁講

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老公明白未得囉, 其他既都係閒人一個姐, 我老公成日都講洗鬼理佢地, 好彩有本事唔洗一齊住炸。

別墅

其實好彩老公明, 但佢理唔到, 因為三個姑9都係打橫嚟
而且我哋搬得走, 佢自己亦都頂唔順衫姑9
e+希望嘅就係唔好再搞到我, 少見為妙
老公話湊仔返去, 我都左推右推, 唔鍾意見到佢哋, 個個都好假呀

原帖由 montana 於 11-1-21 15:54 發表
老公明白未得囉, 其他既都係閒人一個姐, 我老公成日都講洗鬼理佢地, 好彩有本事唔洗一齊住炸。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有個衰姑9,由上年開始已經同佢斷絕來往,除左太6299大壽我先見到佢

大宅

我都有個衰到冇人有ga姑仔,以前會為左c6而忍佢,點知佢食住上,成日以為個個都要就晒佢,睇佢面色做人咁,家陣我擺到明,講埋出口唔妥佢,有佢就冇我,我同c6講,6299我可以忍,但佢個妹我就忍屎忍屁都唔會再忍,佢夠薑就埋黎辣我,我實拍硬台黎同佢嘈

伯爵府

6299我就會俾面嘅(都要喺合理同互相尊重嘅大前提下喎),其他人要擺款,可以收皮啦.

首頁

尾頁

跳至