論盡家傭

跳至

大宅

印傭第一日來

印傭第一日來係同佢出街食,你煮比佢食、定佢煮你食呀?
該用戶已被刪除

Re: 印傭第一日來

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

happybaby&mom
agent啱啱話我聽,佢中英文都唔識,點算呀?又話係馬來西亞做過!

該用戶已被刪除

別墅

請問你, 邊間AGENT 請嫁'??
AGENT 無訓練佢的嗎???
咁大鑊!!

大宅

happybaby&mom 寫道:
吓!! 叫agent 搵翻譯幫手講解日常家務啦!! 好大劑wow...

你可以係呢個網站睇下一些中印daily rules..
http://www.sunlight.hk/Translate.asp

many thanks!

大宅

ky205catho 寫道:
請問你, 邊間AGENT 請嫁'??
AGENT 無訓練佢的嗎???
咁大鑊!!

有,佢話train two weeks 潻,之前話七月中train好,跟住佢(老板)又去左印尼,印印结果到港後係佢屋企呆左成個星期,我特登請two weeks 假,諗住工人到睇下佢做野,佢而家來到我屋企嗰朝我就返工,朝六晚八,鬼得嫻理佢咩。所以我只得番一星期假,佢話train得一個礼拜,我話算啦,其實佢話train,係佢晚上返屋企教下佢,日頭都唔理佢,不如我自己教,一個星期都好呀,所以今個星期日接佢返來,你地点睇呀?

大宅

如果第一日嚟都出人工俾佢,梗係要做啦,不過佢唔識嘅話就幫吓手慢慢學law!最緊要俾佢知道工作嘅態度

公爵府

2019新春慶豚圓

I go out with her for tea, before go out with her, she help me to clean the floor

大宅

畀面勳章

佢中英都唔識,唔掂喎,可以換嗎?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我會叫外賣, 因為佢初到你屋企, 你要講家規 同埋 日常工作比佢聽, 然後比少少時間佢自己settle down; 之後我諗佢都會"自動波"去做野, 所以煮飯會等明天才叫佢做.

大宅

佢第一日來係咪一定要比家規同時間表呀?我覺得有D煩,得我地兩公婆,Se十時間表好攪笑!

別墅

大家要留意,原來
我係KaboMa ;-)

大宅

我初初唔慣set時間表,咁之後咪大鑊囉!兩公婆請一個工人,開心死佢囉!

大宅

[quote]
KaboMa 寫道:
大家要留意,原來

大宅

twokidsmum 寫道:
我初初唔慣set時間表,咁之後咪大鑊囉!兩公婆請一個工人,開心死佢囉!

請問,時間表用咩文本寫呀?

別墅

dream,
我正想我們見面時同妳講印印嘅嘢.
千萬不要心軟, 諗住2個人唔晒太認真, 對她不要太差, 亦不要開始太好, 唔係之後就收都都唔切啦...我真係哀體諒她, 點知她當我robbert

我無時間表, 但家務細節一定要列出來.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個印印會係1/8到我屋企,之前一個星期會係agent度training,時間表我會用中文加印尼文,等佢唔好有藉口話唔明

大宅

allwinlife 寫道:
dream,
我正想我們見面時同妳講印印嘅嘢.
千萬不要心軟, 諗住2個人唔晒太認真, 對她不要太差, 亦不要開始太好, 唔係之後就收都都唔切啦...我真係哀體諒她, 點知她當我robbert

我無時間表, 但家務細節一定要列出來.

跳至