嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

用真空壺局粥

想問有無媽咪試過用真空壺放米落去局成粥?
效果如何?

子爵府

Re: 用真空壺局粥

非常好!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

複式洋房

jk67jk :
我想問你個做法係點架? thanks
jk67jk 寫道:

非常好!

子爵府

A. 我自己用的方法是:
將生米放入真空壺, 加入剛滾的熱水。焗1~2小時以上 (太耐了, 我不是記得很清楚)。 d米便會變成軟飯。 將所有倒入煲內, 加入需要的肉碎或菜, 很快便可煮成粥仔。

B. 後來在bk看過有媽咪作如下的方法:
先明火煲米, 放入肉碎;唔記得煲多久後, 倒入真空壺。

當年, 我用A方法, 我有時因為一早要同bb出街, 所以隔晚焗米, 朝早一早很快便可以煲好粥外出。

煲與焗的時間要自己慢慢試!

子爵府

剛見到哩條link ---> Click here ( "arm" 晒你呀!)

複式洋房

jk67jk :
如果只是煲白粥, 那焗完後是否不用再放入煲, 便可食?
jk67jk 寫道:
A. 我自己用的方法是:
將生米放入真空壺, 加入剛滾的熱水。焗1~2小時以上 (太耐了, 我不是記得很清楚)。 d米便會變成軟飯。 將所有倒入煲內, 加入需要的肉碎或菜, 很快便可煮成粥仔。

B. 後來在bk看過有媽咪作如下的方法:
先明火煲米, 放入肉碎;唔記得煲多久後, 倒入真空壺。

當年, 我用A方法, 我有時因為一早要同bb出街, 所以隔晚焗米, 朝早一早很快便可以煲好粥外出。

煲與焗的時間要自己慢慢試!

子爵府

要煲一會兒的!一般10-15分鐘左右卦!

唔煲好大"米"味! 煲左有飯香!

你有冇去我給你的嬰兒食譜討論區呀! 應該幾詳細架!

首頁

尾頁

跳至