嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解我一抱個仔, 佢就喊?

唔知點解 我個工人將個仔過手比我抱, 個仔就會喊到唔收聲 :-( , 過手比我老公又係咁!! 要等佢瞓著咗, 喺不知不覺的情況下過手比我哋就ok! 有時候阿仔喺我哋嘅懷抱中醒咗, 我哋都cool down唔到佢嘅情緒, 但一過手比個工人, 個工人就搞掂咗!
有時候, 真的會覺得好唔開心 :-| , 覺得自己好無用! 唔知係咪自己手臂唔夠肉地, 佢瞓得唔舒服?! 我想請教吓各位媽咪, 有咩方法可以令到個仔鍾意我抱佢? 個仔會唔會以後都唔鍾意我抱?

複式洋房

Re: 點解我一抱個仔, 佢就喊?

BB 識得認抱他的人的手勢咖 and the smells. 有時間就多D抱他 AND 同他講野. 其他野就比工人做拉.
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

男爵府

我以前都試過,跟住我咪睇吓工人抱阿仔既手勢同埋堅持要抱佢多啲攞.慢慢就得啦.

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個仔以前都係咁架,慢慢就得啦。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

抱得唔舒服亦係原因之一, 如果你少抱, 就要抱多啲啦, 等佢認得你地, 如果你太瘦,啲骨會"ngum"住佢, 可以就下個位, 仲有啊, 抱個時放鬆啲, 如果太緊張, BB feel 到架.

大宅

我都有學吓個工人D抱BB手勢, 但硬係抱得個仔好似唔舒服咁, 而且我都好堅持架...但個仔 :-( 聲都沙晒, 我又好心痛! 所以惟有過手比個工人囉!
之前放產假時, 都好地地的...一返咗工就咁樣喇!

公爵府

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

係唔係你少抱佢 , 會認人, 抱多D就OK
前面是絕路~希望在轉角

大宅

Kikokikovenus,
唔好咁灰心啦. 你試下抱住bb的時候, "亨"d歌仔俾佢聽. 同佢頃下講下心事, 第一自己唔會咁緊張, 第二bb可以再次回憶番在你肚內的聲音.
bb都有情緒期, 在第二至三個月和第七個月, 都會突然好唔開心. 佢咸也未必是因為你抱得唔好.
仲有, 你要學習分析和接受bb的咸聲.
由於我們每日都沒有太多的時間接觸bb, 所以回家之後都唔好懶, 要親手照顧bb的大少事務, 尢其是沖涼, 唔好假手於人, 否則, bb再大d, 佢地真的會親工人多過你, 這是所有媽媽都唔想見到的事.
Flighting!

禁止訪問

大宅

我bb初初都係無鍾意我抱, 不停地哭, 後來發現佢原來鍾意打直抱先唔喊, 不過打直抱會好累, 無法啦, 鬼叫佢鍾意咩.

我想知你地怎麼放自己bb的相片在大頭照上.

大宅

都好多謝你哋嘅意見!!
前晚返到屋企, 個工人教我~唔好一返到嚟就即刻抱BB! 佢話讓BB睇吓我先, 然後工人將BB放到床仔, 我埋去同佢傾吓偈先...傾咗一陣, 混熟咗喇..先抱佢! 吖...又得喎!
雖然 BB都有:-( , 但係喊少咗, 無之前 :-( 得咁勁囉! 同埋, 我工人話呢幾日, 朝早BB瞓少咗, 可能到我返到去, 佢又扭扭眼瞓, 所以就 :-( !! 依家個工人每日都會襯BB唔瞓教時, 打電話比我, 等我同BB傾吓電話, 比BB知道媽咪掛住佢喎! 今日個工人打嚟, 佢話我同個仔傾電話時, 個仔笑住咿咿哦哦...

男爵府

育兒性格勳章

你唔好唔開心啦,我以前都係咁的。
你工人成日對住bb,bb緊係熟佢多d架啦,你得閒抱多d佢,同佢講多d野,佢漸漸就會認得你,知道你係佢媽媽架喇。

你有冇keep住餵佢夜奶 or 睡前果餐奶?會好d架。
而bb越黎越大,同佢玩多d,佢都會痴你的。
我份工成日OT,一日對住bb三、兩個鐘,d時間仲要同老爺奶奶分,我都好少時間同bb一齊架。唯有盡量就啦。
加油呀~

別墅

CL322,

想問下 你講話 "bb都有情緒期, 在第二至三個月和第七個月, 都會突然好唔開心. 佢咸也未必是因為你抱得唔好.", 係咪真架, 點解既? 因為我bb就嚟七個月啦.

CL322 寫道:
唔好咁灰心啦. 你試下抱住bb的時候, "亨"d歌仔俾佢聽. 同佢頃下講下心事, 第一自己唔會咁緊張, 第二bb可以再次回憶番在你肚內的聲音.
bb都有情緒期, 在第二至三個月和第七個月, 都會突然好唔開心. 佢咸也未必是因為你抱得唔好.
由於我們每日都沒有太多的時間接觸bb, 所以回家之後都唔好懶, 要親手照顧bb的大少事務, 尢其是沖涼, 唔好假手於人, 否則, bb再大d, 佢地真的會親工人多過你, 這是所有媽媽都唔想見到的事.
Flighting!

複式洋房

CL322,
我都想知呀...我bb又係就黎七個月.
同埋由於我同老公每晚番屋企既路程太遠...通常番去只會同bb玩....沖涼都係朝早工人做. weekend我地會自己黎, 咁bb會唔會遲d唔跟我架?!

Ah-Goo-Chu 寫道:
CL322,

想問下 你講話 "bb都有情緒期, 在第二至三個月和第七個月, 都會突然好唔開心. 佢咸也未必是因為你抱得唔好.", 係咪真架, 點解既? 因為我bb就嚟七個月啦.

[quote]
CL322 寫道:
Flighting!
[/quote]

珍珠宮

我個仔都試過跟工人多過跟我呀, 不過過左去lu, 你陪佢多d, 慢慢佢盲知架喇.

首頁

尾頁

跳至