跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都係成日 6.9~7.4..好煩 

大宅

腸粉用米水做...你唔係唔知嗎...

伯爵府

BB越大...會越難控制,好容易食少少野都超。

你少D出街食,食清D,唔好食咁多澱粉質既食物,我而家都唔食飯果D喇,改左食一至兩片方包OR芝麻餅醫肚咋﹗﹗

我仲有一個月呀﹗﹗

大宅

我到生既時候都控制到...而家生完可以食正常餐餐後都係6.6 ~ 但都唔可以咁輕視...始終血糖唔會一時之間變番正常...

別墅

我之前都好似你咁~每日平均都有一餐超標,但係後來我發覺只要每餐後散步30mins,就一定唔超,你都可以試下~近來咁凍我就0係屋企原地踏步,都ok架~

禁止訪問

子爵府

減齡達人勳章

點先知血糖高唔高架?我依排成日食好多零食,朱古力個d,因為新年入左好多糖果,忍唔到口
99又成日叫我食多d,晚飯又叫我食多d!我唔要咁多,又成日話我食得少,佢次次都裝滿成碗飯!
搞到我本身108磅,宜家156磅,重左成50磅!係咪想我肥到佢咁,先安落mouth:
宜家先20歲,希望可以修到身啦..

大宅

我最高 有日 9.4 ........就係出左 街食 !! 我都怕生完 都高就死火了 甘 坐月米又咩都唔食得

你知啦 坐月 食 薑醋同飯為主啦 ....甘食咩呢 食唔夠 又無人奶 

大宅

我哩幾日唔感冒唔舒服, 其中有兩日食多佐個曼頭就8.1啦....係咪感冒時會高d ga?

大宅

畀面勳章

血糖高我都覺得幾煩o架 ~ 家陣又唔食得綠豆沙 &芝麻糊

我有一次去聽講助 ~ 如果食飯 ~ 可以加紅米飯/粗米飯

真係得喔 ~ 都有半碗到大半碗都唔超o架 ~

咁都要加埋行吓o既 ~ 我冇食糖果 ~ 可以用合桃/果仁代替

都 ok o架 ~

禁止訪問

大宅

畀面勳章

原帖由 annie929 於 11-1-25 17:24 發表
但其實好奇怪的
屋企食完飯+食綠豆沙 多數6.X度

出街食壽司 PIZZA 大排檔 上海野 都係7度

但一食腸粉, 叉燒包, 蛋達(呢一樣o野係營養師指明唔食得), 肉醬意粉就勁超標>.

大宅

食面包 好勁......我就係食到 9.4

想食d 綠豆沙 個d去胎毒都唔得 ....

白連so 都係唔加得糖 好難飲 ..

禁止訪問

大宅

真係要忍下口 ~

大宅

我由28WK開始就要CHECK血糖, 我發現呢D食物, 會超得好勁: 白飯(半碗都都超標), 米粉, 河粉, 紅羅白湯, 面包, 腸粉, 臘腸潤腸(幾粒都超標), 橙, 火龍果, 多油及咸的食物

我呢幾個星期通常食: 通粉, 意粉(有醬除外), 上海面, 奇異果, 青蘋果, 雞肉, 牛肉, 烚菜, 煎蛋, 滾湯, 番茄, 餃子, 芝士, 疏打餅, 無糖豆漿(勁飲), 屋仔牛奶(不過唔好勁飲, 因為牛奶本身都幾高糖, 高鈣低脂奶的糖分比全脂奶高, 我多數飲全脂奶, 肥D都冇計)

我而家一般都KEEP到5.X至6.X, 有時為食D就7.X, 我體重冇增加, 但係BB都有重, 但唔算大隻, 而家37WK有6磅幾

同埋食完要散步, 我試過冇行, 血糖9.X, 即刻落街行1個鐘, 血糖降番6.X

大家要加油呀~捱埋呢幾星期啦~~

別墅

醫生叫我唔可以再重下去 要 keep 住

我都唔知點keep 次次去檢查都會重dd既...

我而家 84kg啦, 好驚啊
[

禁止訪問

大宅

建議大家以菜代飯...每餐飯量只吃3-5湯匙 ~
效果唔錯

首頁

尾頁

跳至