烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問罐頭鮑要炆多久? (連埋罐頭裏面的水一起炆嗎?)
之後個汁點整?

唔該!!!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我做冬試過,
(1) 連罐煲佢2個鍾攤凍
(2) 淥菜
(3) 鮑魚切片鋪面
(4) 罐頭鮑魚水+小小蠔油+麻油+生抽+糖打獻
又方便又好食.

別墅

回覆 1# YMLai 的文章

請問罐裝車輪鮑定罐裝即食鮑(e.g 亞一) 呢? 唔同煮法wo..

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

即食(如安記,阿一)等, 已經調味, 所以可以即開即食 (如拌麵食). 但其他罐頭鮑 (如車輪鮑, 鑽石),好似只有塩水浸住鮑魚, 所以, 要加dd味.

你亦可以買d一罐有8隻,10隻鮑魚 (細size), 加熱後打個献成隻食. 因為我家有老有少, 所以買大隻 (2頭)切片方便佢哋食.

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 meia 於 11-1-26 17:40 發表
我做冬試過,
(1) 連罐煲佢2個鍾攤凍
(2) 淥菜
(3) 鮑魚切片鋪面
(4) 罐頭鮑魚水+小小蠔油+麻油+生抽+糖打獻
又方便又好食.
想問:
連罐煲佢2個鍾攤凍 》》 係咪凍左先開罐呀?唔怕生琇嗎?

鮑魚切片鋪面 》》 攤凍左切片,要唔要再煮熱架?THX

伯爵府

連罐煲佢2個鍾攤凍 》》 係咪凍左先開罐呀?
係, 而家咁凍, 等一陣個罐唔會太熱即可
至於生锈, 你指鮑魚定個罐? 罐頭鮑魚有水浸住, 佢唔會生锈ga,個罐就更加冇問題wo

鮑魚切片鋪面 》》 攤凍左切片,要唔要再煮熱架?
唔駛, 排靚靚之後,淋個献上面就可以食,再煮,鮑魚會好un

上次我做冬整, 一面整, 一边有"蝗虫"偷食...碟餸差d見唔到人,今次會開2罐,唔係自己冇得食就:;pppp:

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 meia 於 11-1-27 12:53 發表
連罐煲佢2個鍾攤凍 》》 係咪凍左先開罐呀?
係, 而家咁凍, 等一陣個罐唔會太熱即可
至於生锈, 你指鮑魚定個罐? 罐頭鮑魚有水浸住, 佢唔會生锈ga,個罐就更加冇問題wo

鮑魚切片鋪面 》》 攤凍左切片,要唔要再煮熱架?
唔 ...
THX!
切片後,唔駛再煮,會唔會好凍架? 有冇邊隻罐頭鮑推介好食/抵食呀?

伯爵府

都唔會好涷, 因為有献汁淋上去ma,同埋d菜都係熱ge

個人覺得安記(澳洲)果隻自己食己不錯 (好似$270一罐), 如果送禮或要豪d, 有好多媽咪推介車輪鮑. 安記仲有隻平d的新西蘭鮑,好似特價$168,之前買定的,都唔係好記得價錢, 你要check check la

珍珠宮

醒目開學勳章

盞記嘅蘋果牌 ok嗎?

寶石宮

原帖由 meia 於 11-1-27 14:40 發表
都唔會好涷, 因為有献汁淋上去ma,同埋d菜都係熱ge

個人覺得安記(澳洲)果隻自己食己不錯 (好似$270一罐), 如果送禮或要豪d, 有好多媽咪推介車輪鮑. 安記仲有隻平d的新西蘭鮑,好似特價$168,之前買定的,都唔係好記得 ...
THX。

別墅

不是我買的, 所以不知是即食還是其他.
是安記紐西蘭鮑(water & salt added)
是即開即食嗎?
如果開了, 才知不是即食, 點算?

原帖由 meia 於 11-1-27 10:13 發表
即食(如安記,阿一)等, 已經調味, 所以可以即開即食 (如拌麵食). 但其他罐頭鮑 (如車輪鮑, 鑽石),好似只有塩水浸住鮑魚, 所以, 要加dd味.

你亦可以買d一罐有8隻,10隻鮑魚 (細size), 加熱後打個献成隻食. 因為我家 ...

首頁

尾頁

跳至