論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人試過?

別墅

其實claim唔claim到係要睇你買份保險嘅條款,可能人人唔同架。

子爵府

睇佢寫咩病囉,如果寫"皮膚炎"就會賠

別墅

問你間保險公司最穩陣

象牙宮

原帖由 midcotse 於 11-1-27 18:38 發表
有無人試過?

工人睇醫生(暗倉)有無得CLAIM呀!

我的做法, 一向對外傭說, 看什么病都行. 雇主最基本的保險也給你買了, 其它或 claim 不到的當然自負!. 正常不過.

伯爵府

depends on what the doctor write....some insurance companies do not accept sickness related to "skincare", "pregnancy"...etc.

民房

佢係咪生到成塊面都係, 含哂膿月球表面咁? 如果唔係, 買支"快治"俾佢咪算.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 333s 於 11-1-28 12:33 發表

我的做法, 一向對外傭說, 看什么病都行. 雇主最基本的保險也給你買了, 其它或 claim 不到的當然自負!. 正常不過.

好似唔係咁架, 保險唔保, 唔代表僱主唔洗比.

不過生暗瘡都要睇 e 生 唔洗呀.....我就會話生暗瘡唔係病, 僱主唔會負責......

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你咪攪亂檔啦 保險還保險,工人有 僱主要比哂 .
如果有人聽你講照做就慘啦!

子爵府

1. if she is sick U need pay her to see Dr..
2.暗瘡 is can not claim..( U can try)

原帖由 sillything 於 11-1-28 18:24 發表
你咪攪亂檔啦 保險還保險,工人有 僱主要比哂 .
如果有人聽你講照做就慘啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Cat108 於 11-1-30 22:38 發表
1. if she is sick U need pay her to see Dr..
2.暗瘡 is can not claim..( U can try)
個工人唔係我嘅喎,我只係叫333s唔好亂教人.
我梗係知暗瘡唔水同佢醫啦,但唔係話買咗保險後claim唔哂就唔可以唔同佢醫or唔需要比個尾數啫.如果有僱主信錯佢就慘.

禁止訪問

大宅

我自己生暗瘡都未睇過醫生啦.

水晶宮

如果保險有得claim,我一定叫佢去睇.
佢湊我囡,有面部接觸唔奇,佢塊爛面high到阿囡既滑滑靚面,點算呀

大宅

你講到咁自己俾錢都要睇啦, 仲等claim錢?!

原帖由 方方媽媽 於 11-1-31 15:15 發表
如果保險有得claim,我一定叫佢去睇.
佢湊我囡,有面部接觸唔奇,佢塊爛面high到阿囡既滑滑靚面,點算呀

水晶宮

Dear 333s,
係另一個post,已經見到你講話你媽媽會叫工人去其他家人屋企做清潔.
今次又話有病claim唔到保險就工人自負.
你對勞工法例可能唔熟悉,你所講既,都係有問題架.
其他媽咪誤會可以效法,就害左人啦.

水晶宮

咁又係
不過,我工人塊面滑過我.

原帖由 tachiya 於 11-1-31 15:31 發表
你講到咁自己俾錢都要睇啦, 仲等claim錢?!

大宅

另外提議各位媽咪(或爹地), 喺bk問嘢當係參考好喇. 真係重要既事要自己行多步, 睇多啲, 而家網上睇法例都好易, 相關部門亦有啲簡易指引俾大家參考. 如果自己懶, 出咗事就唔好怪人. 始終呢度大家都係業餘既啫, 過來人既經驗亦唔一定啱. 雖然我相信大家都唔係有心跣人既.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 midcotse 於 11-1-27 18:38 發表
有無人試過?

係咪你工人自己話要睇? 定係你想佢睇?

我件6日丫烏成面暗瘡粒粒有濃, 佢都無話去睇, 不過佢除咗塊面咁核突外, 做野唔掂, dirty, lazy, crazy, Doctor都未睇就炒咗.

如果你想佢睇, try to claim, if cannot claim, you have to pay.

If she wants to go? You better ask the Insurance company whether can claim or not.

首頁

尾頁

跳至