跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下你地點樣搵老師? 自己買琴或租琴? 小朋友o甘細個有無耐性?

禁止訪問

大宅

Teach her by myself

男爵府

知唔知道kawai k3好唔好呢? 想買架琴俾阿囡學...

男爵府

enoch started piano lesson at home since 2.5 years old la... not until 3.5 year old for him to start to have 耐性~~

but so far so good la.

teacher comes to my place (my ex-teacher) :)

原帖由 hialice 於 11-2-10 16:37 發表
想問下你地點樣搵老師? 自己買琴或租琴? 小朋友o甘細個有無耐性?

大宅

我都係係柏斯學, 我都覺得早左 d .. 夠5歲就好 d lor ...

男爵府

我個女都開始學琴, 上左兩堂, 不過我都覺得有一點太早, 可能5歲/6歲會好D~ 不過都開始左, 我又無乜要求, 個老師都幾好人, 就彈住先~

子爵府

2020勳章

我大仔(11歲)學緊(5級), 係老師上門, 細仔成日都問老師, 佢可以學未??? 老師就答, 5歲開始好d. 不過, 我都想細仔開始試下, 所以, 會再同老師商量.

伯爵府

好媽媽勳章

我自己教他,不過學會了1支歌仔就停了

打算等小朋友大d先,因為d手指真係未得,唔好勉強

大宅

睛靈勳章

似乎大部分意見都係5歲開始學比較適合,咁我遲D先啦!

男爵府

好媽媽勳章

我個小朋友滿3歲9個月喺通x學到而家. 開始左右手協調. 不過佢仲未認真睇五線譜, 係用耳仔同記性去記首歌點彈. 開始聽完知道個melody. 左手淨係彈緊1隻手指. 應該今個月開始左手會用2隻手指彈. 因為係親仔, 自己都有份學埋.

其他媽咪覺得呢個進度點呀? ok嗎? 唯一冇咁好係用電子琴學同屋企都係電子琴.

複式洋房

咁早就學啦, 我個仔6歲先學, 就係怕佢太早學, 冇耐性, 浪費金錢

大宅

欣欣都係一星期彈一堂, 目的都係想訓練下耐性, 我都係無咩要求, 彈住先.

禁止訪問

民房

回覆:有無0612朋友仔已開始學琴?

我個細女係0610女佢已經學咗成年現在grade1

男爵府

2020勳章

回覆:有無0612朋友仔已開始學琴?

我女0603,下個月開始學,試下係咪真係有興趣先決定買唔買琴。

男爵府

回覆 回覆:446948的帖子

我個仔0611已學左一年 彈到整首歌了 一考考二級試 屋企買左個仿鋼琴手感既電子琴比佢練

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

steamball 發表於 11-2-11 19:11
Teach her by myself

me 2
希望一切會好

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 sensei 的帖子

is this [email protected]@ha@ ?
希望一切會好

複式洋房

回覆 回覆:hialice的帖子

我個仔學琴已經一年,之前用電子琴彈了半年,現在用鋼琴,現在有一部casio电子琴,保存很好没有壞,如有興趣請PM给我,平讓给你。

首頁

尾頁

跳至