論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我大仔20個月, 細仔剛出生, 如果有兩個姐姐, 應該點分工呢?

男爵府

原帖由 babynicnic 於 11-2-12 23:19 發表
我大仔20個月, 細仔剛出生, 如果有兩個姐姐, 應該點分工呢?

我都想知.....

禁止訪問

象牙宮

原帖由 babynicnic 於 11-2-12 23:19 發表

缺點:
1. 好難問責
2. 人多愈幫愈忙

分別是 : 鬼婆; 印度, 中國 生 几个 都一腳踢.
現代一个小孩 6-7人湊 (父母; 外公; 外婆; 爺爺, ma ma) + 工人.

複式洋房

最好唔好请兩個,衰起上黎x2

複式洋房

原帖由 babynicnic 於 11-2-12 10:19 AM 發表

My friend has 2 nanny for her kids. But she hired one bun bun and one indo. So it's less chance for them to cheat.

複式洋房

原帖由 babynicnic 於 11-2-12 10:19 AM 發表

My friend has 2 nanny for her kids. But she hired one bun bun and one indo. So it's less chance for them to cheat.

男爵府

好難問責
===>

I had similar experience

when something was broken at home,
the maids would

"you look at me
I look at you"

nobody would say sorry
it was me who did it

原帖由 sophielau 於 11-2-13 12:35 AM 發表
我就一人揍一個,其他家務分一三五,二四六佢地分左佢!

例如:一三五,A拖地,B煮飯+買菜
二四六,B拖地,A煮飯+買菜
其他雜項如洗衣+ironing輪住一人一次
洗碗+洗奶瓶+洗玩具一齊做

so far, touch wood, ok ...

別墅

可能我家2個工人是親戚, 大家互相幚忙, 當然有傾計, 但唔過份就OK, 你返一份工無得講野都好慘啦! 我會睇佢地長短處係邊, 我家2個工人各有長短處, 一個清潔乾淨D, 一個煮飯好食D, 一個鐘意講野, 一個唔鐘意講野, 一個高一個矮, 一凹一凸剛剛好.

大宅

本來第一個印佣幾好, 經她介紹堂妹來我媽家.
第二個來左後, 我就覺得佢地壯膽左.

第二個係咩都好夠膽架.
佢時時講手提, 連帶第一個依家都時時係度講手提. 我問我媽有無試過有需要時叫佢地, 因為講緊電話而聽唔到叫佢地, 媽話無, 咁我又由佢地.

跟住呢, 要煮私家送. 咁都俾佢煮無嘈佢地.

當初, 想當佢係一家人, 會同檯食飯. 近排, 兩個壯左膽, 開聲要求分開食.

原帖由 sunnyjac 於 11-2-13 22:48 發表
最好唔好请兩個,衰起上黎x2

侯爵府

畀面勳章

一人一個 b ,大姐姐住飯,細姐姐洗碗,一人做一d ,佢地自己會攪得掂架啦 !

首頁

尾頁

跳至