跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽好似我咁...去完WC..同餵奶..抱B前洗手...唔知係咪洗得多生水...呢幾日早上一起床果下...手指關節位都會痛..
但郁耐左就會好D..
我都唔知關唔關洗手事...但尋日開始...就盡可能開熱水洗...但有時都會加返少少凍水入去調溫度...但今朝起床果下..就明顯好左D..
起碼手指無咁痛先

男爵府

原帖由 bbbonniebb 於 11-2-14 13:54 發表
有無媽媽好似我咁...去完WC..同餵奶..抱B前洗手...唔知係咪洗得多生水...呢幾日早上一起床果下...手指關節位都會痛..
但郁耐左就會好D..
我都唔知關唔關洗手事...但尋日開始...就盡可能開熱水洗...但有時都會加返少 ...

我都係啊~~ 用凍水洗完野/手, d 關節位會痛, 有時想合捨對手, d 手指會痛lo, 但只要郁耐d就會無事!!
我生前果個開始就有哩個問題, 問醫生話係水腫問題, 只要唔好痛到手腕位就無問題, 但生完就要等身體慢慢調節番wor...不過唔知等幾耐呢....

禁止訪問

男爵府

我個陪月姨姨話一定唔可以掂生水,要掂就掂熟水
要用薑水洗手洗面.
連刷牙都要用熟水呀...(我仲比佢捉到幾之偷偷地用生水刷牙)
如果想洗奶樽or洗碗,仲要帶手套先可以洗
佢話唔係第時手尾長呀

各位媽媽,加油

大宅

好媽媽勳章

依樣野真係要聽老人家講,要用熟水+薑水,我第一胎都試過,之後怕怕唔賴得用返之後冇晒事

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

成日用熱水洗手
又洗得密
搞到對手乾晒又痛
搽野又唔搽得咁多

大宅

熱水我都係盡量呀..因有時d水要re-heat 都好難等咁耐..

大宅

我第1胎都試過好似你地咁..掂過生水手痛, 之後陪月幫我煲薑水+粗鹽, 每日浸一浸對手, 就有好轉了, 無再痛, 當然都要唔再掂生水啊~

大宅

原帖由 顏色筆 於 14/2/2011 10:34 PM 發表
我個陪月姨姨話一定唔可以掂生水,要掂就掂熟水
要用薑水洗手洗面.
連刷牙都要用熟水呀...(我仲比佢捉到幾之偷偷地用生水刷牙)
如果想洗奶樽or洗碗,仲要帶手套先可以洗
佢話唔係第時手尾長呀

各位媽媽,加油 ...

我都係有請陪月...但我個陪月姐姐係唔理我呢方面...
只係講過下...唔想我掂咁多生水咋..
我估佢係呢個意思呱..不過佢又無解釋

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係咁..仲以為擠奶攪到咁tim..
但真係好難唔掂生水..
換完片..去完洗手間..開奶前..都1定要洗手..

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Cassidy 於 11-2-14 14:10 發表

我都係啊~~ 用凍水洗完野/手, d 關節位會痛, 有時想合捨對手, d 手指會痛lo, 但只要郁耐d就會無事!!
我生前果個開始就有哩個問題, 問醫生話係水腫問題, 只要唔好痛到手腕位就無問題, 但生完就要等身體慢慢調節番wo ...

bbbonniebb
同意cassidy講,妳手腕有無痛..?
我手腕同手指痛,醫生話係輕微腕管綜合症,
在政府造了手托,手指好好多,不過仲有痛

我消毒手咋....盡量不用生水

大宅

已經2個月啦...D手指都未好過...
呢排直頭覺得手指會麻痺....點算好呢..

大宅

bbbonniebb 發表於 11-4-6 18:54

有無諗過睇中醫or跌打啊?
可能敷藥會好d喎 ~

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

bbbonniebb 發表於 11-4-6 18:54

妳真的去看下醫生啦~
我戴了手托後,用回正確姿勢抱bb,
即手腕伸直,不可屈曲抱bb,
同做d伸展運動,(係職業治療師教的)
手指就不再痺,其實係腕管綜合症既先兆

我估不太關生水事,
因bb出世回家第一天開始,我其實有日日同bb沖澡
不過其他如洗手都盡量減少

男爵府

agree ..我都覺得唔關生水事...你邊幾隻手指麻痹?...如果係手指公+食指+中指+半隻無名指...咁你快d去睇醫生...

我就係中左腕管綜合症...做physio都無用...依家某條神經線長期受壓...令到肌肉萎縮...醫生要我做手術...

大宅

腕管綜合症
我真係食指+中指+無明指...全部都係第一節痛同痺..
你地係咪去健康院果時同醫生講就得架啦?

男爵府

bbbonniebb 發表於 11-4-7 00:10
腕管綜合症
我真係食指+中指+無明指...全部都係第一節痛同痺..
你地係咪去健康院果時同醫生講就得架 ...

政府check up時都有問我要唔要refer去骨科...但怕政府等得耐同埋我自己睇左私家...我唔清楚健康院得唔得吖..

腕管綜合症初期做physio會有幫助..但唔好拖太耐..如果唔係就好似我咁...

大宅

回覆 oken 的帖子

但點解咁怪既...大家都係生完先會得呢個症??

男爵府

回覆 bbbonniebb 的帖子

我唔係生完先有...12月已經係..初初以為好普通...等到1月先睇醫生..果時以為係水腫扎住神經線..等生完一個月後去覆診..confirm扎住神經線...仲要開始萎縮...所以唔好拖太耐吖..

別墅

我想問避免沾生水,包唔包括熱水爐d熱水呀?

首頁

尾頁

跳至