跳至

首頁

尾頁

大宅

為咗老公同阿囡,返工返學方便d.
想搬去以上3個地方,其中之一.
但唔知交通方唔方便????
好唔好住?????
有冇人可以報下料a???
ありがとう!!!

大宅

置樂買野方便,不過多數坐車要行

男爵府

原帖由 bbkiki1991 於 11-2-20 00:58 發表
為咗老公同阿囡,返工返學方便d.
想搬去以上3個地方,其中之一.
但唔知交通方唔方便????
好唔好住?????
有冇人可以報下料a???

碼頭:
交通: 輕鐵、巴士既總站.實有位坐,返工返學都方便
買野食野都方便:蝴蝶商場、街市平(雖然未必夠置樂平),啟豐多野食,好似食街咁

伯爵府

我鐘意置樂, 因為碼頭行來行去都係得果個商場, 好悶, 置樂,買菜平, 我有fd住碼頭都成日出過來同我飲茶兼順便買生果, 平時可以行吉之島, idc, e+仲有ZARA, 遲d又會開H&M 而置樂附近都好多商場仔都算多野睇 細路就附近有好多課活動班, 又有圖書館, 行都係5~10分鐘, 都算ok啦

伯爵府

碼頭方便D,起碼有巴士總站

男爵府

如果响碼頭總站坐巴士出到旺角新世紀,車程要幾耐呢? 如果坐到銅鑼灣,又要幾耐呢? 坐巴士定轉西鐵會快d?謝謝!

男爵府

月餅勳章

59x車次密,如果屯門公路同長沙灣到旺角段冇塞車,50分鐘左右啦。去銅鑼灣都係一粒鐘左右,不過當然都要視乎有冇塞車。
如果搭西鐵,轉車部份好煩,轉得車出九龍,同搭巴士差唔多,除非你有月票。

男爵府

月餅勳章

碼頭區.......
交通、買野、食野都方便。

別墅

我覺得要視付你去開邊樹.
你老公返工在邊區?
置樂和三聖多d村巴
碼頭可自給自足,唔一定要去市中心.

大宅

原帖由 cadencetse 於 11-2-20 15:16 發表
如果响碼頭總站坐巴士出到旺角新世紀,車程要幾耐呢? (置樂出去45分鐘,)如果坐到銅鑼灣,又要幾耐呢? (同樣置樂出50分鐘)坐巴士定轉西鐵會快d?(巴士快)謝謝!

大宅

原帖由 ty2005 於 11-2-20 17:43 發表
我覺得要視付你去開邊樹.
你老公返工在邊區?
置樂和三聖多d村巴
碼頭可自給自足,唔一定要去市中心.

同意。
好睇你去邊?
另你小朋友返邊到學校?
呢啲先係大前題!

大宅

阿囡明年要返黃金,而老公就返旺角多.
想問下旺角返來深夜有冇綠巴ga????
原帖由 jackieman 於 11-2-20 19:00 發表

同意。
好睇你去邊?
另你小朋友返邊到學校?
呢啲先係大前題!
ありがとう!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 bbkiki1991 於 11-2-20 23:24 發表

如果係返黃金...就緊係選擇置樂or三聖啦...去黃金有K車, 旺角有西鐵or 52X....另外,旺角有紅Van去黃金/三聖/置樂一帶o架...綠Van就唔多覺有!

大宅

原帖由 bbkiki1991 於 11-2-20 23:24 發表

有紅色或綠色小巴到屯市
紅色小巴更到置樂及黃金

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果根據樓主咁講,當然揀置樂比較好

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

咁樣應該係置樂好d
去黃金有接駁巴士
去旺角可以喺屯門官中果度撘巴士
(但果度係尾站)

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 methy 於 11-2-20 12:31 發表

碼頭:
交通: 輕鐵、巴士既總站.實有位坐,返工返學都方便
買野食野都方便:蝴蝶商場、街市平(雖然未必夠置樂平),啟豐多野食,好似食街咁

可能我係碼頭買餸多, 蝴蝶街市D嘢其實同置樂價錢都差唔多, 有時仲平過置樂, 選攞又多, 置樂行嚟行都係得嗰幾檔, 嗰街市入面嗰D又唔覺靚, 不過置樂買凍肉就平過碼頭

碼頭嗰邊, 蝴蝶商場同海翠坊翻新過, 其實都好多野行, 啟豐又好多學野的舖頭, 樓下D食店食野仲好平添呀

連蝴蝶圖書館都擴充咗, 所以如果住碼頭嗰邊, 可以好耐都唔出市中心都得

我記得碼頭都好似有條專綫去黃金, 而家唔知係唔係度, 如果由黃金返碼頭就可以搭962

大宅

我住碼頭,都很方便,可能我嫌吉吉島太多人,鍾意碼頭有自給自足的感覺,而且閒時可以行下沙灘,帶小朋友去海旁踏單車和跑步,有一點不好的就是很大風,勁大風.....可能我家望海,冬天不可以開窗,仲聽到勁風聲及海浪聲,真係好凍好凍,呢幾晚都要開暖爐睡,仔仔洗白白一定要開暖風機.......碼頭的天氣(冬天時)就真係比置樂一帶凍d......

男爵府

月餅勳章

通宵綠van總站o係弼街。
通宵巴士總站係美孚。

男爵府

其實我都好想住向海的單位,不過又擔心春天會唔會好潮濕,係咪一定要用抽濕機先攪得掂呢?會唔會濕到牆身發毛?

原帖由 bridge 於 11-2-21 14:44 發表
我住碼頭,都很方便,可能我嫌吉吉島太多人,鍾意碼頭有自給自足的感覺,而且閒時可以行下沙灘,帶小朋友去海旁踏單車和跑步,有一點不好的就是很大風,勁大風.....可能我家望海,冬天不可以開窗,仲聽到勁風聲及海浪聲,真係好凍好凍,呢 ...

首頁

尾頁

跳至