跳至

首頁

尾頁

洋房

BB塊面成日都有好多粒粒

BB塊面成日都有好多粒粒, 唔知是什麼? 有時好多好紅, 好似好嚴重0甘,但過幾日又消失了, 此情況重複又重複. 你們的BB有沒有這種問題?

大宅

Re: BB塊面成日都有好多粒粒

你有無成日同bb洗面架?呢排天口熱,可能
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

大宅

KMaMa,
我個囝未滿月時有你講既粒粒,,個零月開始就冇啦..多d用食水同佢抹面..好快散

洋房

我阿B都好大汗. 所以我媽咪都有成日同BB抹面, 我只是怕 BB係0米對一些物件敏感才這樣!

我阿B以前都肯飲水, 閒閒地2安水一次飲完. 但近來都唔係點飲, 飲0.5安已好比面啦!!!

民房

我BB一出世勁多一粒粒,Doctor話個d係胎毒,係因為媽咪食得太多熱氣野,所以bb一出世就會有咁多一粒粒野發出黎,如果你係依種,就可以煲"立梅花"比bb飲....等佢可以快d散曬出黎,快d皮光肉滑..
但係佢又有可能係"熱肥"
亦有可能係同洗面有關....洗面盡量用乾淨紗巾,眼部就用綿花...
如果你冇段錯証,,,,bb好快就會皮光肉滑la

別墅

會唔會係由奶粉OR人奶所造成,平時D沙巾餵完一次奶就要更換,盡可能每餐之後同佢抺咀,面,頸,另外總可以用'金銀花'煲水同佢沖涼。D老人家話係"奶癬",我BB個幾月就有好多,不停生,用了以下的方法後就無lu,你可以試下。
不過最緊要係對症下藥。

公爵府

bb 岩岩出世果 d 胎毒 (屬於熱毒), 可以用金銀花 / 金銀花藤煲水比 bb 沖涼. 如果近排天氣熱又潮濕, 可能係濕疹類, 我 b 仔都有 dd, 有時有 d 紅印, 又好似大人 d 酒米咁

如果好嚴重, 可以去睇醫生, 我兩個姪仔都試過
[/url]

大宅

我bb都試過成塊面都係粒粒,我用過金銀花煲水沖涼,好work咼,
bb塊面呢就要用暖開水,用棉花分唔同部位抹,千其唔好用一塊棉花抹成塊面.

洋房

Thank you for all your advice.

我會試0下用金銀花幫阿B沖涼,希望可以變番又白又滑啦

首頁

尾頁

跳至