跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝囝二月七日出生,有時飲三安奶度,有時飲兩安,三至四個鍾飲一次,你地BB飲幾多安奶同幾多個鍾飲一次呀?

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 checklok 於 11-2-21 18:12 發表
我囝囝二月七日出生,有時飲三安奶度,有時飲兩安,三至四個鍾飲一次,你地BB飲幾多安奶同幾多個鍾飲一次呀?

咁啱既 ^^
我隻囡b怪又係7/2/2011出世
而+又係飲緊 2安半~3安
都係3~4個鐘一次

複式洋房

我個囡就二月九日出世, 有時飲三Oz, 有時就飲0.5Oz...
日日食的餐都唔定, 大約都有七至八餐...
(皆因成日訓著覺, 叫驚都唔醒,但一醒就好難先訓得著)

伯爵府

....我阿囡都係咁,12號出世,2-3安...有次飲4安...@@".....3-4個鐘1次。

但健康院話佢輕多左........再加上食奶食得唔好,3安飲成1個鐘,健康院岩岩轉介左佢入院做檢查.......

大宅

我女5號出世, 每餐食around 4-5oz, 1日食6餐, 4個鐘一次!!

大宅

我亞 b 2月14日出世, 而家人奶+奶粉 ... 所以我都唔知食幾多 .. 如果 only 食奶粉就食 70 - 90ml ... 如果食人奶 + 奶粉就食奶粉 50 - 60ml ..

子爵府

減齡達人勳章

我仔仔2月9出世,13日已經飲4安喇,一日8餐,3-3.5鐘一次,出世係醫院個陣已經俾姑娘話大食

大宅

3-3.5oz...3-4 hrs一餐

複式洋房

我個b2月6出世~開頭飲人奶..我估2安左右卦..時間唔定...e一兩日開始餵奶粉~一餐食到3安左右..但尋日同今日都有一餐食左4安~都係3-4個鐘餵一次~都要餵一個鐘lor~成日食食下就訓....=.=

別墅

BB 2月10日出世, 而家飲70-90 ml 奶, 3-4個鐘食一次...
Tomorrow is better

大宅

Bb 11/2 出世,3-4oz一餐,一日六餐。一時會加人奶(泵出來的,每次約一安)
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

大宅

出院後, 亞 B 食 3 oz一餐, 4個鐘食1次 ! 上星期開始,亞B 要食4 oz 一餐, 仲要變咗3個鐘食1次 ~ 夜奶可以隔4個鐘先食 !

我諗住滿月後, 試下比 5oz 亞 B 食, 希望變番4 個鍾一餐 ~

大宅

原帖由 jacko0112 於 11-2-21 18:41 發表

咁啱既 ^^
我隻囡b怪又係7/2/2011出世
而+又係飲緊 2安半~3安
都係3~4個鐘一次

me three
我b囡都係7/2 出世架..e家飲緊4oz 奶 都係3-4 鐘一次到la>>.一日7餐 (有一餐係人奶.)

大宅

原帖由 miyokiwai 於 11-2-21 22:11 發表
Bb 11/2 出世,3-4oz一餐,一日六餐。一時會加人奶(泵出來的,每次約一安)

e你都係pump 到咁少人奶呀??我都係呀..一日內都係一次pump 到3oz..之後都係得1oz 都唔知點解???煩

珍珠宮

我仔29/1出世,出院時食2 oz
宜家4oz, 3小時,飲足8次
赲死我

別墅

你地會比BB一口氣食哂D奶, 然後掃風, 定係會分2次食, 掃2次風??
Tomorrow is better

大宅

畀面勳章

26/1 bb出世,係出院後, 亞 B 食 3 oz一餐, 4個鐘食1次 ! 上星期開始,亞B 要食4 oz 一餐, 之後仲要變咗3個鐘食1次 ~但 夜奶可以隔4個鐘先食 !(姑奶話佢可能唔夠飽!)
而家 試緊比 5oz 亞 B 食, 終於變番4 個鍾一餐 ~

大宅

原帖由 Elona 於 2011-2-22 09:22 發表
你地會比BB一口氣食哂D奶, 然後掃風, 定係會分2次食, 掃2次風??

我個仔而家可以一氣過飲3oz...
但有時都要先飲2oz同佢掃再飲埋1.5oz ~

我諗遲D 4oz可能要2+2...怕佢中途嘔奶 ~

珍珠宮

我多數分2次, 因為佢都易嘔奶, 費時煩

大宅

阿B 11/2 出世,之前都係4oz 一餐(4個鐘一餐),但近兩日有啲餐食完後兩個鍾又攞食,係咪要加呢?但佢一次又飲唔晒,定係要改3個鐘一餐呢?
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

首頁

尾頁

跳至