家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人用過marca corona 意大利木紋磚, 質素如何?

大宅

我係用gres porcellanato 西班牙木紋磚呀~
我覺得好好呀~~~ :)

複式洋房

鋪磚唔凍咩? 請問妳的木紋磚有冇"hung"紋在其中? 如果有的話咪好容易藏污垢LOR?

原帖由 ^^汶 於 11-2-24 23:49 發表

複式洋房

原帖由 ^^汶 於 11-2-24 23:49 發表

首先多謝你的分享. 我地都係西班牙同意大利木紋磚之間取其一, 請問你隻幾多錢??

我係灣仔睇 (6x24吋), 佢話而家唔會出細長條, 呢d係貨尾, 折合$52塊, 有d擔心, 係咪真架?

仲有, 請問入口磚係咪都唔送地腳線架? 地腳線仲要貴d添.

大宅

原帖由 muimuiyan 於 11-2-25 08:38 發表
鋪磚唔凍咩? 請問妳的木紋磚有冇"hung"紋在其中? 如果有的話咪好容易藏污垢LOR?

我又唔太覺得鋪磚會凍呀~~可能我會係屋企著拖鞋喇~~不過朋友來我家冇著拖鞋佢地都唔覺凍~~
木紋磚冇坑呀~~只係得木紋
鋪磚係覺得好過地板~~因為起碼鋪磚我覺得係永久嘛~~
就算花左~~隻磚成塊都係木紋到低呀~~

大宅

原帖由 sowai 於 11-2-25 12:27 發表

首先多謝你的分享. 我地都係西班牙同意大利木紋磚之間取其一, 請問你隻幾多錢??

我係灣仔睇 (6x24吋), 佢話而家唔會出細長條, 呢d係貨尾, 折合$52塊, 有d擔心, 係咪真架?

仲有, 請問入口磚係咪都唔送地腳線架? ...

唔好意思呀~我話唔到比你知幾錢呀~
因為新屋裝修原先包左D磚~不過我地唔啱心水~~
自己再補錢轉木紋磚的~~
間屋大約七百呎補左四萬左右~~已經連埋地腳線呀喇~~
同埋我係上年的價錢來~~我諗宜家樣樣都加價~~應該會價D掛~~~
不過我係元朗區買的~~唔知會唔會又比市區平D~~

複式洋房

原帖由 ^^汶 於 11-2-25 22:11 發表

唔好意思呀~我話唔到比你知幾錢呀~
因為新屋裝修原先包左D磚~不過我地唔啱心水~~
自己再補錢轉木紋磚的~~
間屋大約七百呎補左四萬左右~~已經連埋地腳線呀喇~~
同埋我係上年的價錢來~~我諗宜家樣樣都加價~~應該會 ...

It's OK. Thanks a lot!
We use italy one finally because our cf said 400 pcs is not enough if including the 腳線.

翡翠宮

磚我係大陸田貝四路買架.平過香港.我都覺用磚cool過柚木.仲有意大利磚唔一定好和鋪到架!!!!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係香港買, 話係馬來西亞磚, 五百呎用左5K+(淨磚), 08年價, 唔包地腳線.

地腳線如果只係幫你剧開果D就不如唔好要, 去賣木地板舖頭買D差唔多色既木牆腳線 會好D.

另外, 想效果好D, 可以叫師父用有色既掃口粉做掃口(磚"LA") 唔用白色.

複式洋房

原帖由 clpapa 於 11-3-5 19:07 發表
我係香港買, 話係馬來西亞磚, 五百呎用左5K+(淨磚), 08年價, 唔包地腳線.

地腳線如果只係幫你剧開果D就不如唔好要, 去賣木地板舖頭買D差唔多色既木牆腳線 會好D.

另外, 想效果好D, 可以叫師父用有色既掃口粉做掃 ...

多謝大家嘅意見, 我結果都係買咗意大利磚, 係香港買. 今日比咗cf睇,佢話係堅嘅同埋OK好舖,希望舖出黎好睇啦

洋房

回覆 10# sowai 的文章

Hi
May I know how much you bought for the Italy one.

複式洋房

原帖由 SEElau10 於 11-3-9 01:17 發表
Hi
May I know how much you bought for the Italy one.

I bought $31.5 per sq ft.
It is the cheapest Italy floor tile.

my cf said the price is cheap because the tile is (圓邊). The gap between tile and tile is larger comparatively to (直邊). 直邊好考師慱功夫, if cf is experience, it will be good.

首頁

尾頁

跳至