自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新屋入伙2個月, 之前除咗係覺得凍啲外 (向北), 各方面都幾滿意, 不過呢排暖咗開大咗啲窗, 原本樓下條馬路嘅車聲真係好嘈, 仲要由早到晚都係咁, 攪到我同c6都瞓得唔好(不過阿仔同工人又可以大覺瞓喎!!)

早2日同c6講起唔知可以捱到幾耐, 因為真係好煩, 就算依家响書房都嘈到不得了, 阿仔大啲多啲功課時都唔知點算 (因為依家都唔專心啦.) 我老豆話聽聽吓會慣, 佢話人哋九龍塘 / 窩打老道啲豪宅都係馬路邊啦....

唔知你哋有冇呢個經驗呢..... 唉! 睇樓時真係唔覺呢個問題咁嚴重呀

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我屋企都好嘈下, 好近天橋. 最近附近起樓, 一日嘈到黑, 係準時8:30am 開工. 不過又真係慢慢習慣左. 我覺得樓上裝修仲難頂

伯爵府

畀面勳章

呢啲好個人.. 我就一定頂唔順. 除左已有心儀屋苑外,我買樓既首要原則係要'清靜'.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

真係會習慣, 我依家住呢度又係向馬路, 仲有貨車經過, 最初夜晚瞓唔到, 成日比車聲嘈醒, 後來就習慣了, 依家可以做到聽而不聞

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我就習慣咗,我住二樓+馬路邊,夜晚仲有通宵巴士過,返而冇晒聲我就會瞓唔著,

珍珠宮

嘈就未必,但西斜就最攞命
禾家樓上樓下do巧"醒目" ,夏天只揀早上同晚頭黑比人睇樓,d 人搬咗嚟至知呢樹下奏同黃昏係熱到熔吖,個個租完張約都雞咁腳走
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

大宅

原帖由 kay4884 於 11-2-26 23:15 發表
我就習慣咗,我住二樓+馬路邊,夜晚仲有通宵巴士過,返而冇晒聲我就會瞓唔著,

但係究竟會唔會影小朋友嘅專心程度呢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得專唔專心都係好個人, 如果佢0係嘈既地方專心到, 第日就真係去到邊去天下無敵啦

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Stepy 於 11-2-26 23:22 發表
但係究竟會唔會影小朋友嘅專心程度呢?

大部份人嘈係可以習慣到.
至於小朋友專心程度, 我覺得可能同嘈無關.
我屋企平時唔算嘈時, 阿仔(小一)都可以唔專心做功課. 但係佢有心做時, 就可以坐定定寫到D字好靚.

另外, 樓主你是租樓定買樓? 買樓有樓按罰息期, 唔係個個都捨得在罰息期賣樓. 如果是租樓, 亦有死約期. 所以, 你都係住多三個月至半年, 到時再睇下自己/家人是否接受到D噪音.

伯爵府

我住四樓d人吐痰我都聽到~無法啦, 慢慢接受緊

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ai. me too. i super scare of noisy place!

trying to accept loh. I really want to move out ga....

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係呀~~~寧靜都好重要! 返到堅企, 最舒適既莫過於訓覺啦~~~如果嘈既話, 又真係幾難受既...試下接受先啦...真係唔得...再唸搬啦

大宅

原帖由 amypekkle 於 11-2-26 23:29 發表

大部份人嘈係可以習慣到.
至於小朋友專心程度, 我覺得可能同嘈無關.
我屋企平時唔算嘈時, 阿仔(小一)都可以唔專心做功課. 但係佢有心做時, 就可以坐定定寫到D字好靚.

另外, 樓主你是租樓定買樓? 買樓有樓按罰息期 ...

買嘅, 我同c6都諗住睇吓遲啲會唔會好啲, 頂得幾耐得幾耐啦, 因為如果再搬實在要蝕好多錢呀 (罰息, 厘印, 裝修, 仲有精神呀).

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係住近馬路邊,好多大貨櫃車係兇面行,都未算最嘈,最大獲日日聽到人地嗌交
感激遇上你~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

所以我和老公首選內園單位,比較靜。

珍珠宮

畀面勳章

我屋企都好嘈,後面係貨櫃車場,夜晚4點幾都仲有車入,朝早5點幾又有車出, 一搬入來己經想即走,不過行動上實在好難配合到。

伯爵府

我就係住窩打老道,真係好嘈,要帶耳塞瞓,夏天關窗都OK,冬天就唔得啦,就係因為嘈,所以都打算搬。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

No

逃得去邊?搬了可能更堪

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Stepy 於 11-2-26 23:05 發表
新屋入伙2個月, 之前除咗係覺得凍啲外 (向北), 各方面都幾滿意, 不過呢排暖咗開大咗啲窗, 原本樓下條馬路嘅車聲真係好嘈, 仲要由早到晚都係咁, 攪到我同c6都瞓得唔好(不過阿仔同工人又可以大覺瞓喎!!)

早 ...

以前小時侯住九龍城,習慣左唔覺有飛機聲!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我怕嘈ga,所以屋企關左近馬路的窗lor(因間屋好多窗ga)

首頁

尾頁

跳至