自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

其實我經已入咗紙去社署. 3/30 去聽BRIEFTING. 但唔知點解好鬼緊張..... 又唔知要等幾耐先可以領養到呢.... 好心急..好心急....

joannewu_0302    發表於 12-7-19 12:50
luvysl_blythe    發表於 12-7-19 12:44
imconfusing    發表於 12-7-19 10:59
RSG媽媽    發表於 12-7-19 10:12

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你好有愛心, 希望你好快可以如願以償

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章

深表尊敬:)

別墅

其實我唔覺得任何野值得尊敬又或者話好有愛心, 只不過覺得有個小朋友係身邊, 令到自己的人生充實D啫. 我同我老公都很喜歡小朋友, 但因為經己 3 次小產, 大家都覺得好HURT 同己經唔想再試. 所以我們都決定領養小朋友. 就當係自己生的一樣. 所以可能係呢個小朋友拯救咗我地2公婆, 而唔係我地去幫佢...

ANYWAY, 程序如下:-
1) 要先打電話去社署, 話佢知, 你領養小朋友, 咁佢會比個日期你去聽BRIEFTING (這是HK 的POLICY, 所以一定要去咗圥). 咁同時間要比$3000. 咁佢會即刻比一張QUESTIONAIRE 你, 咁你就可以攞呢張紙, 去一間你想的志願團體會 (HK 只有: MOTHER CHOICE, 社署, 保良局).
2) 咁D志願體會安排你上 2 個COURSE. 然後做評估. 大約要3 個月. 得到APPROVAL 之後先會開始幫你做配對, 找一些你付合你要求的小朋友.
3) 當你找到合適的小朋友之後. 要比$2480 行政費 (這是政府收的法律文件費). 就會出到領養紙. 就可以領小朋友回家.
4) 之後6個月, 社署會做家訪同電話訪問. MAKE SURE 領養父母係可以照頺到小朋友....

但係你打電話去社署之前, 仔要MAKE SURE 自己付合以下要求 (其實社署都會問):-
1) 年齡超過25 歲
2) 如己婚, 要有3年的穩定婚姻生活
3) 有固定收入及月入 (扣除供樓,工人等特定每月開支), 要有18K 生活費
4) 要連續在HK居住12個月以上
5) 無犯罪紀錄
6) 最少要有小學6年班的學歷.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要攪好耐架, 我朋友做過領養課, 原來而家成個香港, 真係落手落腳做領養既社署職員, 只有十幾人, 去探仔又係佢地, 家訪又係佢地, 上COURT又係佢地, 攪文件又係佢地, FOLLOW UP又係佢地, INTERVIEW又係佢地, 開會又係佢地......
佢地自己有一套計分制度, 同埋配對原則, 你聽完BRIEFING就知

珊瑚宮

環保接龍勳章

唔好緊張, 支持你

原帖由 wjBB 於 11-3-4 14:40 發表
其實我經已入咗紙去社署. 3/30 去聽BRIEFTING. 但唔知點解好鬼緊張..... 又唔知要等幾耐先可以領養到呢.... 好心急..好心急....
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

好配服你, 你好偉大呀~~~~

做媽媽本身唔容易, 同埋困身, 你願意將自己既時間同金錢去領養一個小朋友, 真係好值得尊敬.

相信你將來一定係一個好偉大既媽媽!!!!

想問問, 如果你領養左小朋友後, 第日你又成功懷孕, 咁樣領養返黎個小朋友會點.................

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我自己本身有2個小朋友, 我都有意想領養一個, 不過, 都要等自己ready 好先去做~

珍珠宮

畀面勳章

別墅

等我聽完 BREIFTING, 再同大家分享, 其實我都心裡有數, 唔會快得去邊.... 不過真係好心急...

其實我再懷孕的機會率唔高, 但我都同HUBBY 我傾過呢個問題. 以下係我們的結論. **所以做呢個決定之前一定要諗得好仔細**

1) 如果唔再懷孕, 只會領養 1 個.
2) 如果有咗, 都只會生1個. (即最多2個小朋友响屋企). 我對自己同老公都好有信心, 一旦有咗自己的小朋友, 我地都會視佢為親生一樣. 我們都好相信緣份, 如果冇領養到佢, 我地可能唔會生得出呢. 所以我們都懷著感恩的心態去領養..

PS : 我冇宗教信仰 GA. 唔好誤會. HEHE..

原帖由 pomanlife 於 11-3-4 15:16 發表
好配服你, 你好偉大呀~~~~

做媽媽本身唔容易, 同埋困身, 你願意將自己既時間同金錢去領養一個小朋友, 真係好值得尊敬.

相信你將來一定係一個好偉大既媽媽!!!!

想問問, 如果你領養左小朋友後, 第日你又成功懷孕, ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

雖然我自己唔會拎養,但都祝你好運!

別墅

有心己經好好. 請你好好考慮

原帖由 ChristieMing 於 11-3-4 15:18 發表
我自己本身有2個小朋友, 我都有意想領養一個, 不過, 都要等自己ready 好先去做~

別墅

THANKS !!

原帖由 alicemic 於 11-3-4 15:29 發表
雖然我自己唔會拎養,但都祝你好運!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我細個爸爸都想領養1個,好多程序,記得我都去過幾次,但待領養的小朋友大多年紀比我大得多,
爸爸話怕我比佢蝦,結果不了了知..

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主會否講比小朋友知自己係養母?

男爵府

醒目開學勳章

支持妳~

王國長老

畀面勳章 王國長老

謝謝您. 您的回覆很詳細, 讓人清楚明白.

祝願您在領養事宜上, 一切順利.
原帖由 wjBB 於 4/3/2011 03:10 PM 發表
其實我唔覺得任何野值得尊敬又或者話好有愛心, 只不過覺得有個小朋友係身邊, 令到自己的人生充實D啫. 我同我老公都很喜歡小朋友, 但因為經己 3 次小產, 大家都覺得好HURT 同己經唔想再試. 所以我們都決定領養小 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至