母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月勳章 畀面勳章

你地有無埋身餵奶餵到背脊凹落去個個位好痛??
del by bk

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

簡直周身骨痛.........

大宅

我初初都係.....因BB成日郁來郁去...個位又食唔O岩所以成日DOU低個頭望住佢...大D佢食叻D就好D....但都要成日提自己要伸直條腰面向前面...同埋張椅好重要....椅後加CUSHION/PILLOW..同埋坐位加墊..都會有幫助

已刪除用户

別墅

回覆 2# waicc 的文章

Me too.

大宅

訓低床餵係舒服d, 不過打側身, 一隻手又舉起, 隻手會好痺, 條腰都好酸; 坐床餵都好累; 依家泵奶, 隻手&條頸都好痛 ..慘慘...周身骨痛..

大宅

大家要注意姿勢呀,加多個枕頭/CUSHION墊著會舒服D...同埋記得要補充鈣質呀! 始終我地有消耗架!

大宅

me too

原帖由 waicc 於 11-3-11 12:42 發表
簡直周身骨痛.........

大宅

好媽媽勳章

我覺得每次餵完個人好虛脫。。

大宅

真係要搵個舒服的位置泵奶/餵奶呢
我起初一兩個月坐係床度餵
又想望住囝囝食奶個樣
搞到頸痛又腰骨痛

後來我改左放張有背靠餐椅係床邊坐好餵
又唔好垂頭望囝囝

情況才有改善

小心身體呀!
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

Remember to eat calcium supplement, even more than pregency.

The baby gain only 3 kg in your tummy for 9 month during pregency but gain another 3 kg in 2 to 3 months when beast feeding.

A lot of calcuim is required. I do take 600mg caltrate each day. If I forgot 2 days, my back pain will told me.
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

訓係度係舒服呀
不過唔知點解我次次訓床餵
都俾BB啜到個乳頭大粒左D
同埋有D痛咁LAWmouth:
原帖由 jeffemmy 於 11-3-11 13:32 發表
如果喺屋企,我通常會瞓喺張床度餵,喺街度就冇計啦!不過瞓喺度餵真喺會舒服好多㗎,你地不妨試吓吖!

禁止發言

大宅

我用咗六X村隻樂活枕後好好多!

大宅

姿勢舒服好重要...初初我又係餵到周身痛...痛到想放棄....慢慢揾到最舒服既姿勢...你就會好享受....最舒服既姿勢要試下試下先知O架...大家努力呀

大宅

好媽媽勳章

請問大家點補鈣?我飲鈣思寶

子爵府

好媽媽勳章

一日一杯安滿,唔知夠唔夠,不過,好過無啦,臨瞓前熱飲,好瞓好多(因為我成日都會因為發夢比人追,所以瞓極都好倦,但係臨瞓前飲咗杯熱奶,真係瞓得好咗好多 )

複式洋房

其實喂奶個姿勢唔好會令到肩頸背脊好累,我喂大仔個陳就喺甘,今次細仔我買左個哺乳枕(硬身),真喺爭好遠,早知喂大仔個陳就買啦,個時隔日就要去按摩,計計下啲按摩錢可以買好多個哺乳枕!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊