單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家系卡在半中間,未正式單親不過就快系。想問返其實你地就分開后有沒有再后悔過,有沒開心過以前,同埋小朋友其實會不會都開心架。我囡囡我就問左佢,,佢話不開心因為同學仔都有爸爸媽咪一起住。同埋剛開始,你地點行出啊,我點解做咩事行到邊都不開心,,,只有每日盯住我們地論壇睇下的同路人心聲

別墅

到老陣時,兩個囡囡結婚后,,咩一個人孤單無意思

侯爵府

環保接龍勳章

當然...有開心亦有吾開心啦.....
至於小朋友的影響...要睇佢地當時幾大..而且要睇父母日後點安排...要留意多D小朋友的情緒...
大人要出多D關心和時間..等小朋友得到最少影響,
打好親子關係最重要,
因為單親路一定很難行...既然選擇了,就要開心點面對,
...其實小朋友會好受大人影響KA...小朋友見到你吾開心,佢地會知,亦會比自己壓力....很多會收在心底裡....
所以做大人的,要多和小朋友多點傾談...等小朋友知道在單親家庭生活不是醜事..不要怕,要開心生活..
有空多點帶小朋友做吓義工,去幫吓人...做D有意義的事..
不要封閉自己....

原帖由 簡簡單單 於 11-3-19 10:42 發表
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

侯爵府

環保接龍勳章

我估你係好後生...貢快想到老時的生活...

就算是雙親家庭,..到左老時,都會其中一個..先行一步走先...

孤吾孤單...其實要好睇自己心態.....看多點世界...就吾會孤單KA LA.....路係人行出黎KA...

原帖由 簡簡單單 於 11-3-19 10:42 發表

伯爵府

原帖由 vane 於 11-3-19 11:34 發表
在單親家庭生活不是醜事..不要怕,要開心生活..
有空多點帶小朋友做吓義工,去幫吓人...做D有意義的事..
不要封閉自己..
..

傻人,

送比您!

坑口狂人上

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 vane 於 11-3-19 11:34 發表
當然...有開心亦有吾開心啦.....
至於小朋友的影響...要睇佢地當時幾大..而且要睇父母日後點安排...要留意多D小朋友的情緒...
大人要出多D關心和時間..等小朋友得到最少影響,
打好親子關係最重要,
因為單親路一定很 ...

我感受到好強嘅正能量.......認真講句, 多謝......

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

環保接龍勳章

哈哈...傻人都有人支持....真開心....
但狂人亞伯...你幾時先肯比椶仔出黎玩呀?

原帖由 酸棗仁 於 11-3-19 12:05 發表

傻人,

送比您!

坑口狂人上

侯爵府

環保接龍勳章

WO....大家比多D愛大家....世界都會和平D KA....

原帖由 catfitfit 於 11-3-19 12:18 發表

我感受到好強嘅正能量.......認真講句, 多謝......

伯爵府

原帖由 簡簡單單 於 11-3-19 10:41 發表
我依家系卡在半中間,未正式單親不過就快系。想問返其實你地就分開后有沒有再后悔過,有沒開心過以前,同埋小朋友其實會不會都開心架。我囡囡我就問左佢,,佢話不開心因為同學仔都有爸爸媽咪一起住。同埋剛開始,你地點行出啊,我 ...

尊貴的問問甲甲,

有首歌...
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

瑪瑙宮

環保接龍勳章

明嘅...唔駛"問"啦...
原帖由 酸棗仁 於 11-3-19 12:59 發表

尊貴的問問甲甲,

有首歌...
OoCt4YSEaEc

子爵府

環保接龍勳章

有時候得自己一個人既時候會覺得孤獨囉, 但係都無話開唔開心...

調返轉嚟講, 咁開心有好多種方法架麻...

唔好放大''單親''呢個身份, 其實這是沒甚麼大不了的事...

我哋成日都話, 人生路長, 其實除咗長之外, 仲有好多野喺人生路上... 包括朋友, 親人... 仲可以係你自己既興趣都係你人生既一部份...

我自己呢, 覺得悶既時候會睇書, 各式各類既書都睇, 有時候會忽然發覺自己原來真係睇咗好多書, 呢啲都係''孤獨''時帶比自己既得著...

係真架, 我哋成日講既開唔開心, 其實好取決於你刻下既心態...

''山不轉路轉, 路不轉人轉, 人不轉心轉'' 有啲野改變唔到都無辦法架啦, 咪改一改變自己既心態囉...

大宅

貓狗褓姆 畀面勳章

單親生活好適合我, 我比較好彩,前夫定時有膳養費,也會定時探兒女,所以兒女冇情緒方面問題。我跟前夫現在算系可以大家坐低平心靜氣飲杯茶嘅朋友。依家兒女大左(大仔19歲,細女14歲)我養左4隻貓貓陪自己,早排去左學家務助理,平時有工開就開工,冇工開就做義工幫獨居長者執屋,生活得好保充實

子爵府

離婚前,我對死佬太好了,樣樣事情都為左他,當我陀住細b他變了心,有時都想一死了之,生左細b後,都改變唔到他,他還狠狠地伸我一腳,怪就怪人心難測,後來,係網上識到幾個對我好ga人,我真覺得好開心,上年做手術,我同他(同年紀)開始了………他知我做手術,開緊會都會狅Send短訊俾我,同我傾電話,誠落了好多好多,個刻我覺得自己好幸福,有時候,我會同他講細b ga,他會用心去聽,雖然會聽到他忙忙地打開會用資枓落他部手提電腦,但都會引我笑,他說我像他死去的女朋友,同了解我人,過去左ga野人人都會有,唔好介意自己過去,後來他要去外國了,因公司需要,我地轉左Msn傾計,同會寄明信片,我相信他搞好了個邉問題會返港搵我^^所以覺得離婚後更開心,四月一日就係他生日了,我很掛念他

別墅

一時睇完大家的心歷路程,有種想哭的沖動,做人不容易。可能因為我經歷得少,又可能系我年紀仲小所以我諗得好多又反復,因為身邊的親友親戚,全都不支持我帶走兩個,佢地話我先28周歲,大把人未結婚,仲有份有前景的工作都因為佢來辭職,難道就帶住呢兩個小朋友日日在屋企。益左死佬花天酒地,自由自在,不到幾日就可以再結婚一個。身邊的聲音不同,搞到我思緒亂七八糟。。。

大宅

貓狗褓姆 畀面勳章

我覺得身為媽媽...
凡事都應先為兒女嘅福祉諗,孩子系無辜
嘅。我記得你話過c6系病態賭徒,佢行緊嘅既然系一條死路,你忍心只求自保,留下2個囡陪佢去死咩﹖就當c6將來真系戒賭成功,從此可以風花雪月...就當豪俾佢囉,將來嘅事冇人會知。

複式洋房

我無後悔離婚, 甚至慶幸自己能夠離開呢個廢柴男人.

我都唔想用廢柴去形容佢, 但每次見到佢就越覺得佢好廢 - 無責任感, 自私自利, 死性不改, 游手好閒! 每次到我屋企探小朋友都一定帶埋佢阿媽, 因為要佢阿媽幫手拎住小朋友既日用品, 而佢自己就兩手fing fing由得小朋友响樓下停車場跑來跑去!

你問單親路難行嗎? 我可以答你, 很難行!! 孤單感覺一定有, 由其係過時過節既時候, 但難行都總有出路, 只在乎你既心境係點jei, 加油啊!
請不要轉發我的post, 謝!

大宅

初時離婚不習慣,又成日鬧c6同他全家冷血無情,完全唔見個女,搞到個女有點心理不平衡,我都好唔開心架.

依家差不多分開3年啦,個人睇開左,其實呢d 咁既賤人,無謂為他們傷心,激氣啦!同女兒生活得幾好,唯然係辛苦,但係開心既,平平淡淡過一生米算lo,何必咁執著呢??

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

離婚前我要睇精神料(長期抑鬱),搬屋前醫生好擔心我
點知我搬走之後,好開心仲可以開始減藥
順順利利 大吉大利       

別墅

原帖由 y2kkag3 於 11-3-19 19:09 發表
我覺得身為媽媽...
凡事都應先為兒女嘅福祉諗,孩子系無辜
嘅。我記得你話過c6系病態賭徒,佢行緊嘅既然系一條死路,你忍心只求自保,留下2個囡陪佢去死咩﹖就當c6將來真系戒賭成功,從此可以風花雪月...就當豪俾佢囉,將來嘅事冇 ...

我一定會帶囡囡在身邊,,只系我的意思系親戚親友都不支持對我來說系一種壓力,因為意味我真系要一手一足養大佢地。。除了社工身邊沒助力,,嗯,你話得啱,就當豪比佢,,從此放下重生

別墅

原帖由 hellopuffy 於 11-3-19 20:28 發表
我無後悔離婚, 甚至慶幸自己能夠離開呢個廢柴男人.

我都唔想用廢柴去形容佢, 但每次見到佢就越覺得佢好廢 - 無責任感, 自私自利, 死性不改, 游手好閒! 每次到我屋企探小朋友都一定帶埋佢阿媽, 因為要佢阿媽幫手拎 ...

嗯,或者走得快,好世界

首頁

尾頁

跳至