基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係一位曾留日兩年,加上有朋友在日,對日本今次災難其實比一般人感受深好多,哩個星期都好唔開心,好想為佢地做D野,好想幫佢地但又咩都做唔到咁....!

今日我返崇拜聽到講道講"好撒瑪利亞人",相信大家都好熟,聽左好多次,內容唔駛我再依家講! 傳導人一而再咁提醒,耶穌無直接回應律法師嘅提問:"誰是我的鄰舍?",而係用好撒瑪利亞人嘅故事,反問番律法師:"邊個係哩個落入強盜手上嘅人嘅鄰舍呢?"

大家明嗎? 我地成日諗,會好似果個律法師咁,一心諗邊個係值得我地去愛嘅鄰舍,而唔係去諗要好好地做別人的好鄰舍!

之後,我喺座位不斷諗,我應該點幫日本嘅災民呢? 突然我諗起,即使我自己嘅捐獻,數目都係好少,於是諗起,好唔好向囡囡讀緊嘅基督教幼稚園提出,我願意自己親手做一D餅食出黎,向各家長學生做義賣募捐呢? 我做100份,成本可能只係2,3百蚊,如果只係攞哩D錢黎捐係好少數目,但如果用黎做餅食作義賣,每份賣20蚊,就已經籌到最少20,000蚊,好唔同啦~!

我係到掙扎緊,好唔好聽日返學同校長建議一下,大家覺得行唔行得通呢?

侯爵府

一般來說, 有關金錢上的捐獻予第三者, 學校甚至教會都不易做的, 有太多考慮

再者, 日本不是缺錢(除非你指的是捐給某一個人/家庭), 反而禱告對他們幫助更大...故此, 這次,我教會都沒有"特別奉獻"

子爵府

回覆 1# 米水 的文章

謝謝你0既心得分享。
“大家明嗎? 我地成日諗,會好似果個律法師咁,一心諗邊個係值得我地去愛嘅鄰舍,而唔係去諗要好好地做別人的好鄰舍!”
我明白了。例如:常有人問點去愛一D教會裡披著羊皮0既豺狼。當然我唔系舉真例子。但當這我們眼中看為是“狼”的人落難時,我們都要不顧以往,只專心做那人的好鄰舍。 日後也不要放眼在那落難的人如何反應受我幫助過他的事。

pyjess 的分析好有reason.

你都可以問問校方,無妨。不過如果遭拒絕都唔好失望或怪校方。

首頁

尾頁

跳至