跳至

首頁

尾頁

男爵府

0310小寶寶K1幼稚園生活點滴

我地03年10月的小b今年開始要報名出年的幼稚園了, 不知各位媽咪有何心水選擇呢? 不論你們有何心儀學校, 為了方便大家能夠於指定日子及時間內報到心儀的幼稚園, 我特別開了這個topic, 希望大家一知道任何消息, 就盡快上來update資料, 唔該晒!

九龍禮賢學校幼稚園 (www.krs.edu.hk)
10/10/05-28/10/05 (網上)
29/10/05 (親身取表)
3/11/05-5/11/05 (親身交表)

啟思小學附屬幼稚園 (www.creativeprisch.edu.hk)
(網上下載表格)
現已接受報名

別墅

Re: 06-07年度, 幼稚園派表日期

有有有,創價9月派表,可網上download
http://www.soka.edu.hk/main.htm
[img align=left]http://www.geniusout.com.hk/big5/yanyan.JPG[/img]

男爵府

LEEKIM,
我今朝打去創價問, 個姐姐話要十月頭先有得download表格喎, 乜九月就派表喇咩?

別墅

十月媽咪
吓,我上個月打去問,有個男人係咁樣答我喎,可能而家改咗啦,我無再打去問實!乜派表同網上download唔係同一時間咩?陣間得閒又打去問下再向你報料!

[img align=left]http://www.geniusout.com.hk/big5/yanyan.JPG[/img]

別墅

創價的最新消息,係派表同上網download同一時間,都係十月初,家長可以自行寄去取報名表格,附上回郵信封即可,如果印好會立即寄給家長,可能不必等到10月初。interview既時間會係11月or12月初。

男爵府

我地03年10月的小b今年開始要報名出年的幼稚園了, 不知各位媽咪有何心水選擇呢? 不論你們有何心儀學校, 為了方便大家能夠於指定日子及時間內報到心儀的幼稚園, 我特別開了這個topic, 希望大家一知道任何消息, 就盡快上來update資料, 唔該晒!

九龍禮賢學校幼稚園 (www.krs.edu.hk)
10/10/05-28/10/05 (網上)
29/10/05 (親身取表)
3/11/05-5/11/05 (親身交表)

啟思小學附屬幼稚園 (www.creativeprisch.edu.hk)
(網上下載表格)
現已接受報名

香港創價幼稚園 (www.soka.edu.hk)
24/10/05-5/11/05
網上下載, 郵寄或親臨辦理手續

香港靈糧堂幼稚園 (2/7/05-10/11/05)
馬鞍山靈糧幼稚園 (1/9/05-10/11/05)
鑽石山靈糧幼稚園 (無說明何時報名, 但網上已有表格下載)
藍田靈糧幼稚園 (無說明何時報名, 但網上已有表格下載)
(www.lingliang.org.hk)
網上報名, 郵寄或親自遞交表格均可

迦南幼稚園 (各區分校)
(www.cannan.edu.hk)
已於網上有表格下載, 詳情請參看其網頁

啟思幼稚園 (各區分校)
(www.creative.edu.hk)
每年9月

劍鳴幼稚園
(www.keenmind.com.hk)
沒有說明何時報名, 但網上已有報名表下載

崇真英文幼稚園部
(www.ttpskg.edu.hk)
現已接受報名, 網上有報名表下載

大宅

多數幼稚園都會在十月至十一月之間interview,
我阿b連自己個名都未識講, 真係有d擔心.
你地有信心嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

迦南幼稚園(小西灣校)
9月5日開始派表(隨表附上面試日期)

CL322:
我個女講野都係一舊舊咁,都幾擔心!我又唔知通常面試會問咩,因為呢排都無時間搵料。見步行步啦!

大宅

之前, 在bk有人post左一篇幼稚園面試需知, 你可參考下.
大家努力啦.....唔係, 是希望這兩個月佢地真的會突飛猛進啦. 加油呀!

別墅

haileymama,CL322:
我都預咗阿女到時會扮啞,我淨係希望佢唔好未入房就喊晒,或者唔肯入房,咁就無chance啦! :-(

男爵府

嘿嘿, 我都好努力咁教緊阿女講晒全屋企人D名呀 (包括我, 我佬同埋我外家D人名呀, 至於我佬果邊果D, 我都唔知佢地叫咩名, 所以無教呀, 哈哈!)

大宅

Leekim/十月Mami,
一講Inteview我就頭都赤埋!!
Chloe好多野都識講、識造,但叫他講/造就偏偏吾造,真係激死!!!
我真係驚無学校収。

男爵府

BMW,
咁你會唔會報多一兩間唔係心水果D, OR係心水之一, 但唔係首選果D唻畀Chloe interview呀? 事關我會咁做呀, 有d明知就算考到都唔會畀佢讀的, 但我都會報, 因為想佢適應下interview既過程, 等佢考我心水幼稚園果陣, 就唔好成舊飯咁喇! 不過都係我希望啫, work唔work, 都係要睇阿小可愛到時咩心情喇!

大宅

十月Mami,
我会報多幾間等Chloe Practice下Interview。
不過去Interview都幾Tired下。

男爵府

BMW,
我都預左要in咁多間幼稚園, 阿女會好攰架喇, 而家就希望佢唔係間間同一日in啦, 至多一日兩間就夠喇, 最好就分開上下午添, 咁阿女有時間瞓個覺再in過丫嘛!
但因為阿女慢熱呀, 如果唔咁做, 淨係報一兩間心水幼稚園就算的話, 可能佢去到十問九唔應, 又要warmup一大輪, 你知啦, 有d幼稚園, 唔係咁好耐性畀你個小朋友慢慢warmup架嘛, 答到就答, 答唔到就話之你架喇嘛, 所以唯有蝕郵票, 蝕信封, 蝕相咁畀佢in多幾間唻warmup囉!

大宅

九龍塘樂基幼稚園 (05 Nov. 2005) 派表亦可在學校網頁 download (www.hongkongpreschool.com.hk)

國際英文幼稚園 (20 Sep. 2005) 才公報派表日期,需親身前往取表

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

大宅

Cherly,
St.Cat D Form会吾会派O西就無??
請問知吾知幾点開始派??
同埋要吾要帯dMug去Law Form??
Thanks!!

大宅

BMW,

啱啱再問學校話今年會 9月20日先有詳情公報,到時有料再話你知吖!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

大宅

Cherly,

Thanks!!

珍珠宮

好媽媽勳章

哈哈哈
係貨, 今年要幫佢地報名啦.
我都5豬燒買in果日既表演會係典,
拔我都預佢5出聲同埋眼金金咁望住人囉 (呢個係佢既性格)
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

首頁

尾頁

跳至