婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人同我0甘0念0嫁?
換句話講,插人都要識揾平衡點來插,系要插到自己唔會對事主(當事人)產生任何恨意之外,自己又唔會幸災樂禍,又或者唔會去到要同人斷絕來往和關系0既 而自己心裡都可以有平安0既。

我就系0甘,我好多時都講同分析我自己父母做人地外父母0既不是。
我好多時都講同分析我自己父母、62、99 做人父母0既不是,搞到好多生活上0既苦況要而家我同我老公來受。
但系,我從來 冇 憎恨過佢地。從來冇怪過佢地。 但亦都唔代表我認同佢地0既思想同所作所為。當佢地生活上有什麼困難時,我都會義不容遲0甘伸手幫佢地,照顧同養佢地過世。

大宅

咁要睇下果d ''不是'' 的嚴重性。

大宅

我都係喎,我唔僧佢哋,但人總有缺點,尤其是當有BB係中間,衝突先至加劇。而且嗰D激氣嘢其實唔係影響咁大,有時但求呻吓啫,呻完咪算囉,唔發洩吓咪仲慘,心理會唔平衡架!

別墅

完全同意singyumama講法,唔呻眞係會顛!我都未懂得看開,攪到失眠同體重下降,如果繼續係噤,我老公話帶我睇e生。

紅蘋果雯雯  我生完囡囡後都有一段時間係咁,我老公驚死我係產後xx(突然諗唔到點打=.=")  發表於 11-4-7 14:46

子爵府

回覆 Sayuri_Li 的帖子

系呀,仲要睇下 D 不是 有冇 止境。
要同住0既最慘,一單接一單,好似食飯0甘頻密就

子爵府

回覆 singyumama 的帖子

"......有時但求呻吓啫,呻完咪算囉,唔發洩吓咪仲慘,心理會唔平衡架!"

系呀,呻62、99 仲 還容易D,因為 好多人都話佢地明我0既感受,就算聽0既人誤會我憎佢地都覺得無問題,因為62、99 對佢地來講系外人。
但系如果我呻我自己親生爸爸媽媽呢,大劑,好多人都會覺得我唔愛我爸爸媽媽,又話佢地都系出於愛我緊張我先0甘講同0甘做0遮。講到好似我唔識0念0甘。又要鼓勵我要多包容,忍讓,敬老。驚死我憎左我父母0甘,以為我唔會孝順我父母好0甘。 畀我0既感覺系聽者冇聆聽我0既辛苦,冇安撫我受傷害0既感覺。

有冇人試過呻自己親生父母D不是,呻佢地 影響左自己0既夫妻情感呢?

子爵府

回覆 charmingmama 的帖子

".....我老公話帶我睇e生.."
0甘慘啊! 你老公還有冇其他切實0既方法幫你啊?

大宅

我上來討倫區訴苦,c6 話我講99 是非。好像連呻下都唔俾咁。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

呻完會舒服好多

別墅

回覆 ndw 的帖子

老公明我講咩諗咩都好好啦...

子爵府

Sayuri_Li 發表於 11-4-5 16:37
我上來討倫區訴苦,c6 話我講99 是非。好像連呻下都唔俾咁。

你咪話畀你C6 聽,你響LEE樹又唔系用真名 post,都系以無名氏身份呻0遮,啊暮知咩?!

你又冇貼埋佢老母0既樣出來畀大家認下。

複式洋房

singyumama 發表於 11-4-4 16:30
我都係喎,我唔僧佢哋,但人總有缺點,尤其是當有BB係中間,衝突先至加劇。而且嗰D激氣嘢其實唔係影響咁大 ...

完全同意..............^^

子爵府

畀面勳章

每次上黎呻c6都知,佢唔比我上呻我就同佢呻同鬧佢,
2公婆都會鬧架啦!62 99我又唔鬧得,上黎呻下都唔比???
呻完咪當無事囉!!!!

伯爵府

睇你同邊個講姐........

ndw  哈哈!千萬不能同老公講。  發表於 11-7-11 04:06

大宅

回覆 ndw 的帖子

一方面我上討倫區呻下,另一方面想聽多d 人的意見。有時,我會諗係咪自己鑽牛角尖、太多心。

sfmeow  無錯呀, 大家睇野角度唔同, 呻, 未必係我0岩晒架, 可能我都有錯呢! =)  發表於 11-7-21 17:28

子爵府

珀圖媽媽 發表於 11-4-7 15:00
每次上黎呻c6都知,佢唔比我上呻我就同佢呻同鬧佢,
2公婆都會鬧架啦!62 99我又唔鬧得,上黎呻下都唔比???
呻 ...

我老公響LEE 點最容易做佢老婆。 就如沉日,成班 BK C9 帶埋老公仔女出去公園相聚。我老公同人講:我老公叫乜名,但是唔好問我 佢 0既 BK 帳戶系乜,因為我唔知。
我笑左出來。

子爵府

Sayuri_Li 發表於 11-4-7 22:42
回覆 ndw 的帖子

一方面我上討倫區呻下,另一方面想聽多d 人的意見。有時,我會諗係咪自己鑽牛角尖、太多 ...

有時都要小心聽畀意見你0既網友。做女人好容易感性行先,以自己0既姻親關系來衡量人地0既姻親關系。這樣的假設下出的意見很不度身定做,未必合你用,反而害了你獨特的姻親關系。因為人地 62、99 並唔系我0既 62、99,我亦都唔系做人地62、99 0既媳婦。老公都同人地老公有分別啦。所以要小心分辨意見啊。

伯爵府

做唔做得到樓主咁真係要睇個人嘅性格,好似我咁因為老公d兄姊唔妥我两公婆而連我阿媽(壞話)都講埋(當然仲有其他嘢嘅),呢件事令我同佢地反面,我係以後都唔諗住見架啦.
呢件事我老公完全同我同一陣線.
有人可能覺得我太小題大做,但我就係無法接受.
所以我唔會覺得講6299/父母呀就一定係心地惡毒嘅,人與人之間嘅相處係好艱深嘅,最重要仲要睇吓大家有無緣份.

子爵府

回覆 fattymama 的帖子

"...所以我唔會覺得講6299/父母呀就一定係心地惡毒嘅。..."0岩。亦唔一定系唔愛距地。

子爵府

回覆 fattymama 的帖子

好在老公企你哩邊。好在你娘家無咁對你,若果唔係,你地會好孤立咯。

首頁

尾頁

跳至