自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日話要賠比易小玲既人士:

你覺得譭容, 手指要按邊項賠?

間間保險公司/銀行既保障範圍都差唔多

保障項目

保障範圍

最高保障金額 (港幣)

醫療保障

尊尚計劃

智選計劃

中國計劃

1.

醫療費用1

於旅程期間感染疾病或意外受傷而引致的醫療、手術及住院費用。

(住院房間及膳食費用每日最高限額為港幣3,000元)

1,200,000

500,000

300,000

回港覆診費用

如受保人曾於外地就醫,回港後90日內的合理醫療費用。

120,000

50,000

30,000

因意外受傷而引致的跌打及針灸治療費用。

(每日每次的最高限額為港幣200元)

3,000

3,000

2,000

2.

海外住院現金津貼

若受保人在旅程途中住院,可獲每日港幣500 元的住院現金津貼。

12,000

5,000

不適用

全球緊急援助

3.

24 小時全球緊急支援服務

緊急運送

運送受保人至就近有足夠醫療設施的醫療中心。

不設上限

不設上限

不設上限

送返起保地點

在醫生建議下,將受保人送返起保地點。

不設上限

不設上限

不設上限

入院按金保證

保證為受保人提供入院所需的按金。

40,000

40,000

40,000

額外交通及住宿費用(包括親屬探望)

受保人因嚴重醫療問題而需送返至起保地點的交通費用,及受保人所需的額外住宿費用。

如受保人於外地住院超過3天或不幸身故,在以下情況可獲支付額外住宿及交通費用:

(i) 最多兩名直屬家庭成員前往

照料受保人或處理事故後有關事宜;或

(ii) 一名直屬家庭成員及一名同行

夥伴前往照料或陪伴受保人或處理事故後有關事宜。

50,000

20,000

20,000

兒童護送

安排18 歲以下的受保兒童送返起保地點的合理額外住宿及交通費用。

40,000

15,000

15,000

遺體運返

運送受保人的遺體或骨灰返回起保地點的費用。

不設上限

不設上限

不設上限

身故恩恤金

如受保人因身體嚴重受傷或患上嚴重疾病而身故,將發放恩恤金予其合法遺產承繼人

20,000

10,000

10,000

轉介服務

提供法律援助、傳譯及補領遺失旅遊證件或交通票據等諮詢及轉介。

適用

適用

適用

意外保障

4.

人身意外2

因意外而引致死亡或永久傷殘 (包括恐怖活動)。

1,200,000

500,000

300,000

5.

嚴重燒傷

遭受3級程度燒傷且燒傷部分佔受保人的頭部表面面積5%或以上或其身體總表面面積10%或以上。

200,000

100,000

100,000

旅程阻礙保障

6.

旅程取消3

受保人可就已繳付及不能退回的預繳旅費及機票費用提出索償。如:

受保人或其直屬家庭成員、緊密業務夥伴或同行夥伴不幸身故、身體嚴重受傷或患上嚴重疾病;或在出發日期前10天內因受保人在港的住所受到水災或火災嚴重損毀而不能成行。

30,000

5,000

3,000

7.

縮短旅程

受保人可就已支付但未使用的旅費及住宿訂金,以及返回起保地點所需的額外公共交通工具費用提出索償。如:

受保人或其直屬家庭成員、緊密業務夥伴或同行夥伴不幸身故、身體嚴重受傷或患上嚴重疾病;騎劫;目的地出現天然災難或意料之外的暴動或其他社會騷亂而不能繼續行程。

30,000

5,000

3,000

8.

旅程延誤

因惡劣天氣、天然災難、意料之外的暴動或其他社會騷亂、恐怖活動、工業行動、騎劫、公共交通工具出現機件故障,或機場關閉而引致預早安排的公共交通工具出現超過連續6小時的延誤,受保人可作出以下一項索償:

額外公共交通工具費用;或

10,000

2,000

不適用

每個完整及連續6小時的延誤可獲港幣250現金津貼。

1,000

特別津貼 - 航空公司倒閉

因航空公司破產或倒閉而購買替代機票的額外開支。

2,000

1,000

不適用

9.

行李延誤

在抵達海外目的地最少6小時後,如寄運於公共交通工具的行李因延遲或誤送仍未可取回,受保人可獲賠償。

1,000

個人財物保障

10.

行李

因遭盜竊、搶劫、爆竊、意外或運送人員不小心處理所引致的行李或個人財物的遺失、破損或毀壞。

20,000

5,000

3,000

(每件/ 對/ 套最高賠償限額)

3,000

2,000

1,000

11.

旅遊證件遺失

因遭盜竊、搶劫、爆竊或意外而申請補領旅遊證件及機票的合理費用,以及因有關換領所引致的合理額外交通及住宿費用。

20,000

5,000

2,000

(交通及住宿費用的每天最高賠償限額)

2,000

1,000

12.

個人錢財4

因遭盜竊、搶劫或爆竊而導致鈔票、現金或旅遊支票的損失。

3,000

2,000

1,000

13.

家居物品損失

於旅遊期間,受保人在香港的空置住所遭爆竊,需重置或修理家居物品及個人財物的費用。

30,000

5,000

3,000

(每件/ 對/ 套最高賠償限額)

5,000

2,000

1,000

其他保障

14.

個人責任

賠償因受保人疏忽導致他人身體意外受傷或財物損失而需負上第三者法律責任。

2,000,000

1,000,000

250,000

15.

信用卡保障

如受保人在旅遊期間因意外身故,其在受保旅程期間以信用卡簽賬購物而未繳付的到期款項可獲賠償。

30,000

15,000

不適用

16.

高爾夫球「一桿入洞」

獎賞受保人在認可的高爾夫球場內成功「一桿入洞」而在酒吧慶祝的一次過消費。

3,000

1,000

70歲以上的受保人的醫療費用最高賠償額為所選計劃的30%。

18歲以下或70歲以上受保人的人身意外最高賠償額為所選計劃的30%。

如取消旅程是因受保人、其直屬家庭成員、緊密業務夥伴或同行夥伴身體嚴重受傷或患上嚴重疾病,但並沒有入住醫院,取消旅程的賠償額將為不能退回金額的50%。

個人錢財保障不適用於10歲以下的受保人。

JunichiOkada  Siulili: 好LIKE 你個REPLY, 我可唔可COPY 佢出來自用呀?  發表於 11-4-7 09:09
k-k-mummy  ...佢係唔係應該先去質疑醫生點解唔出個証明俾佢先呢?  發表於 11-4-6 19:47
k-k-mummy  咁佢個人品格同佢買咗D咩保險係兩回事,唔應該混為一談。
不過佢個永久傷殘係要醫生出証明,問題就係醫生唔出張永久傷殘証俾佢....  發表於 11-4-6 19:45
siulili  算罷啦,無論擺出任何條款,支持者都係話佢好慘, 你地只因佢係29,這是特別CASE,易地而處。不要只按 ‘死’的條文辦事。香港人太涼簿啦。識背啦  發表於 11-4-6 19:21

大宅

可以賠既有關保險公司都賠晒, 易小姐而家係叫緊要額外範圍既野

(以上係抄 blue cross, 但間間都差唔多, 只係銀碼有出入)

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

永久傷殘的訂意是什麼先??

子爵府

mohatman 發表於 11-4-6 20:12
永久傷殘的訂意是什麼先??

每一個人傷殘其實都會有個百分比,係由醫生判傷的~佢地保險公司會根據醫生的報告作賠償

伯爵府

「喪失肢體」

很多個人意外和旅遊保單都會為被保人完全喪失四肢之一的所有功能或四肢之一斷肢提供保障;但是一般來說,不會為局部喪失功能按比例賠償,而不少索償糾紛往往因被保人沒有詳閱有關保險條款而起。

laurenleung  exactly, totally agreed.  發表於 11-4-7 00:23

伯爵府

如有興趣了解的朋友,可以去參考下:

http://www.iccb.org.hk/b5_application.htm

大宅

好簡單,,佢要自己份百幾蚊既旅遊保upgrade做人壽保~單車變摩托~

w_y  我鍾意呢個比喻!  發表於 11-4-6 20:56

珍珠宮

畀面勳章

prettybabe 發表於 11-4-6 19:23
意外保障

依個並唔係保險公司話事
要由醫生出証明先可以
點解會有人覺得係保險公司問題

男爵府

最緊要係睇番易小姐買既"保單"條款, insurance 公司跟番合約賠就OK...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

show出黎無用的了
以後個蹶都話自己好慘 大聲夾惡就乜都得了
香港現在大聲夾惡就乜都得了

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

show出黎無用的了
以後個蹶都話自己好慘 大聲夾惡就乜都得了
香港現在大聲夾惡就乜都得了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

picnic95e 發表於 11-4-6 20:34
好簡單,,佢要自己份百幾蚊既旅遊保upgrade做人壽保~單車變摩托~

係10,950 一年!

唔係百幾蚊!!

30 x 365 = 10,950

如果 35 一日 = 12,775 一年!!

一 d 都唔平!!

w_y  睇到我R 頭, 而家明你講乜啦. 咁你去租樓, 短租都要貴D 啦.  發表於 11-4-6 21:15
麟媽媽  大力又講得啱架!旅遊保續日計,其實唔算好平囉!我買個一百萬Term 都係百幾蚊個月之嘛。  發表於 11-4-6 21:13
siulili  佢去5天先159元啫, 如果成年都飛的人, 講左十九次係買全年保,千幾蚊架咋。 都話不接受的人, 你講十九次佢都不會明白, 嘥氣!  發表於 11-4-6 21:08
小豬澄  邊間旅行公司咁計呢 我講個例字比你聽 例如blue cross 我買左4日 14x完 點知我over左幾日 咁個幾日會點計呢? 我答你 個幾日 每日收10蚊 唔係3x囉  發表於 11-4-6 21:08
w_y  咁易小姐買左咩呢?  發表於 11-4-6 20:57
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 11-4-6 20:49
係10,950 一年!

唔係百幾蚊!!

我真係比個叻字你 旅遊保險分好多種
呀易小姐佢地一定係買短期囉
仲有 e個世上有全年旅遊保e樣野
就算你去是但一是旅遊保險都一定有
邊有人會好似你咁買法嫁 亦無一間會咁賣 除非你去d不知名國家 可能個到唔保tim
其實你識唔識嫁 你真係好有趣

伯爵府

麟媽媽 大力又講得啱架!旅遊保續日計,其實唔算好平囉!我買個一百萬Term 都係百幾蚊個月之嘛。

我又想問下你又點攞 TERM來比較呢? TERM你如果唔死, 佢豆零都唔使賠比你架喎, 仲有呀, 今如果唔年年續,咁你以前買落果D就乜都無架啦喎。 同埋我唔知你買係齋TERM定係要‘拉’住個LIFE果種,如果係要‘拉’ LIFE的話, 咁你果個係一個RIDER,又可以平D。 同埋TERMS係有機會年年比貴D。 根本係兩樣嘢!

麟媽媽  我回應人地呢句咋(你問佢點解咁比喻先囉)︰
好簡單,佢要自己份百幾蚊既旅遊保upgrade做人壽保~單車變摩托~  發表於 11-4-6 21:28

珍珠宮

好媽媽勳章

http://www.hkclic.org/ch/topics/ ... _insurance/q2.shtml

2. 「永久傷殘」和「暫時性傷殘」的一般定義是甚麼?保險公司支付了一筆永久傷殘賠償給我,但兩年後我奇蹟地復原,保險公司可否向我討回部分賠償?

身體的傷殘指因疾病或意外而失去正常活動和履行職務的能力。

「永久傷殘」指受保人永遠不能復原的傷殘,「暫時性傷殘」指將來會復原的傷殘。

索償時必須提供醫療證明書,以證明受保人的傷殘情況。永久傷殘的保險賠償可以是一筆過支付或分期支付。

就以上問題而言,閣下已收到一筆過的賠償。除非該項賠償有附帶條件規定,若閣下將來會部分或完全復原的話,便要把部分賠償退回保險公司,否則該公司不能要求退錢。

一般來說,保單條款不會要求退回一筆過的賠款。另一方面,若賠償是分期支付的話,便可能有條款要求受保人定期向保險公司提供證據,以證明有關傷殘情況是持續性的,但一切仍要視乎個別保單的條款而定。

但點解我係呢個網睇到永久傷殘定義, 並唔係計肢體損傷程度既, 而係計醫唔醫度既~
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

唔好話旅遊保,一般嗰啲綜合保險都冇"毀容"呢樣賠。至於完全永久傷殘,係不能自己如廁、進食、起床、更衣及完全冇工作能力 - 即係同癱差唔多,先有得賠。

大宅

即系咁,,假如你果間系公屋,爆左水管,咁你可唔可以叫個房署師傅同你整到豪宅咁呢~仲要同你換埋傢C電器好唔好?咁唯有同你講做咩你唔去買豪宅而要走去住公屋

siulili  仲要豪宅的料都未必一定好架喎,都要睇邊個發展商的貨,哈哈!  發表於 11-4-6 22:36

伯爵府

麟媽媽,

TERM LIFE同LIFE 有D唔同, 人壽大多指係LIFE喎,仲有,如果只係買LIFE都唔會包任何傷殘,要外加買D無回報的RIDER,仲要睇你買左咩RIDER才會有果D咩意外傷亡之類的嘢賠的。

我真係開始同意有D MAMI講,原來BK好多人對保險的知識係好貧乏, 有時我唔知係真係貧乏,還是扮儍

celery  你真係好心機,由朝解到晚....  發表於 11-4-6 23:24
celery  睇d回應都知為拗而拗啦.嘿.  發表於 11-4-6 23:23

首頁

尾頁

跳至