意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 48|主題: 127532

跳至
工人話借十個月糧!!!!!  

禁止訪問

國民生產總值:22846

王國熱話
放假老細WhatsApp 搵自己,你地理唔理?
MyTV Super (機頂盒) 又睇唔到喇
德福大廈有幾百人排隊, 咩事?
新年d錢倒水咁倒

公爵府

國民生產總值:29138

好老實講.....你已借左兩個月糧比佢, 已仁至義盡~ 我地同工人係非親非故, 咁借法, 我問你喇, 借左唔還, 仲要玩失踪, 受傷害既係邊個? 你已做了好心, 已足夠喇~~

水晶宮

國民生產總值:64696

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就一定吾會借,包括第一次2個月,而家工人見你借得爽.
如果你當做善事,預左吾使還,可以借

男爵府

國民生產總值:5958

我就唔會lor
大na na 幾萬銀 wor
你同佢講, 太太無咁多$$借呀

男爵府

國民生產總值:6969

sorry,我笑左,我覺得係笑話黎,吾好諗住侷借,反而借左就係侷住用佢,無論佢之後變成點....君子不立危牆之下呀!

禁止訪問

國民生產總值:22846

珍珠宮

國民生產總值:41919

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

痴根....同佢講你無錢, 話上次兩個月都係問人借比佢, 你都要每個月等老細出糧先有錢出糧比佢.
明天會更好~~

男爵府

國民生產總值:6969

回覆 babyellow 的帖子

佢咪就係知你咁諗lor,你咁諗賣田賣地都要幫佢架啦!
你不如問如果你吾借佢會吾會繼續係度做?直覺佢要返歸前釣水魚!

大宅

國民生產總值:4382

我都唔會借呀, 佢走左去都得啦, 前後等於一年人工..

伯爵府

國民生產總值:15078

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔會借~~~

大宅

國民生產總值:1083

0下?!!唔係一定要有幾萬蚊鬆動錢借俾佢架嘛!除非佢見你一向出手闊綽先夠膽咁問0既0者!我諗我0地都無可能問老細借10個月糧囉!

8月完約,依家開始搵定個新都得喇,至於對仔女就搵屋企人幫手上你屋企望下啦!

水晶宮

國民生產總值:64696

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

babyellow 發表於 11-4-8 13:54
但對仔囡每日都係佢手上....有點擔心喎!

借完10個月又再借2年,你借嗎?

子爵府

國民生產總值:14777

I really have no such large sum of money wor!

公爵府

國民生產總值:27205

2019勳章 分享愛

講真我唔會借, 同佢講你都冇咁多錢借比佢~

男爵府

國民生產總值:5284

一定唔借 lor~~~
之前工人見你甘爽手, 梗係當你"水魚" la...小心佢借完又借.

公爵府

國民生產總值:27205

2019勳章 分享愛

重有 .... 小心佢問你借唔到, 自己走去借財仔~

翡翠宮

國民生產總值:82475

畀面勳章 環保接龍勳章

如果你當做善事,預左吾使還,可以借

if you REALLY think it is REAL. and you have the money. and u can 預左吾使還, then 借 law... after all it is 一個生命. As a mother, I can understand if her son is REALLY in hospital, how 無助 she can be.

子爵府

國民生產總值:14777

babyellow 發表於 11-4-8 13:37
話說兩星期前佢個大仔撞車入左院,佢果日朝早問我借兩個月糧....咁我見細數目,借左俾佢先...
同佢多次傾談 ...

If this is a real situation, it would be very nervous and frustrated, as a mother whom works oversea.

So, I ask my maid about your situation.(please excuse)

She advises:

public hospital can provide good all-round medical service & it is not expensive; just tell the doctor that you have not have enough money right now and no money for the deposite, the doctor still provide service but may be put your maid's son as the last patient

alternatively, consult priviate doctor but keep your maid's son in public hospital; then he can receive first-hand treatment by proivate doctor but paying public hospital fee

regarding money, if your maid has Bill Card (Social Secruity), she can get up to 25% reimbursement from govt.
if your maid has OWWA (it is compulsory for employer to pay for it, so she must have this), she can also claim 25% of medical fee
that mean, if your maid has both OWWA and Bill Card, she can get a total up to 50% reimbursement of the medical fee

(p.s. their beneft is better than us!)

if a private nurse is required to take care your maid's, it only costs around $200 - $300 HK dollars per month
(this is same as told by my former maid)

Hope this information can help you have a good discussion with your maid or let you think about the arrangement.

公爵府

國民生產總值:28578

直接同佢講,自己都窮到燶,又交左一大筆稅,無晒$$,正想同佢傾屋企d野都要慳.
一於大家鬥慘.

大宅

國民生產總值:3887

唔借. 你話你都無錢

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.