意見反饋
義工

想生BB 今日: 117|主題: 99426

跳至
Bingo 小小分享! ^^

男爵府

國民生產總值:5494

我之前睇了好多 BK 的 posts.. 後來嘗試了一年多還未成功, 中間就無再上來, 今個 cycle 剛剛看了醫生 confirm 了 bingo, 希望分享一下, 比大家參考 ^^

1. M 不準的 JM 不要灰心, 我的 M 從 40 到 80 天都試過, 今個和上個 cycle 都 50+ 日!!

2. 在紅D 未開始深粗其實都可以 dodo.. 我這個 cycle 好勤力, 在深粗前一兩星期已開始隔一兩天 dodo.. 直到體溫明顯上升! EC 說男人的丁丁不可以荒廢太久啊

3. 等 bingo 期間, EC 說沒什麼禁忌. 所以我也很放心地吃啊喝啊跳舞啊搬重物等等.. 到 M 應該來的一天就有好消息啦 ^^ (之後當然要小心啦!)

4. Bingo 前, 以前會留意自己的身體症狀, 好幾次都覺得有其他 JM 說的 bingo 感覺, 但都是沒中... 原來 M 前和 bingo 前的感覺, 對我來說分別不大, 所以還是放鬆心情, 不要太留意自己的身體感覺了!! 反正說不準阿!

5. 多運動! EC 叫我要多運動, 最少每周 3 次, 我這幾個月的確多了運動, 就在這個 cycle bingo 呢!

大家努力阿! ^^

王國熱話
沮喪⋯埋身好似唔夠⋯
病後奶量少得可憐
私家醫院 (港安) 人奶媽媽既無奈
哺乳bra一問

男爵府

國民生產總值:5424

回覆 mcrabbit 的帖子

恭喜哂,bb健健康康

大宅

國民生產總值:1652

2019勳章

恭喜恭喜

大宅

國民生產總值:2457

恭喜哂

子爵府

國民生產總值:13001

mcrabbit 發表於 11-4-8 18:42
我之前睇了好多 BK 的 posts.. 後來嘗試了一年多還未成功, 中間就無再上來, 今個 cycle 剛剛看了醫生 confi ...

Congratulations!

你cycle 咁長, 有冇pcos?

咁長cycle , 原來都可以量體温ga?
I just want to have healthy babies!

大宅

國民生產總值:3046

回覆 mcrabbit 的帖子

恭喜晒~~~要多啲休息啊

男爵府

國民生產總值:5532

育兒性格勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我之前睇了好多 BK 的 posts.. 後來嘗試了一年多還未成功, 中間就無再上來, 今個 cycle 剛剛看了醫生 confi ...

mcrabbit,

我都係 m 唔準的, 我想問下, 你點 check 到自己排卵的, 紅 d 由 day 幾開始用呀 ??

因為我用咗紅 d 半年了(total 4 個 cycle), 但一次深粗都未見過, 我自己又估唔到自己呢次個 cycle 係幾多日 wor, 所以都唔知邊日 dodo 好, 真係好煩呢~

p.s. 我對上幾次 cycle 分別係 35日, 48日, 68 日, 34日, 而家呢個 cycle, 今日係 day 70, 但仲未 check 到深粗, 體溫仲未升, m 小姐都唔知幾時先來~

大宅

國民生產總值:3966

恭喜晒!我都諗住今個月開始做運動,你係唔係等緊bingo都做架?做d乜嘢運動?

大宅

國民生產總值:3966

恭喜晒!我都諗住今個月開始做運動,你係唔係等緊bingo都做架?做d乜嘢運動?

別墅

國民生產總值:596

恭喜恭喜

大宅

國民生產總值:2335

恭喜晒. 多謝分享.

大宅

國民生產總值:2115

:excited恭喜恭喜~!

男爵府

zarara188 發表於 11-4-8 19:04
Congratulations!

你cycle 咁長, 有冇pcos?

一開始是中 EC 懷疑我有 PCOS..
我問了西醫, 他的答案是模稜兩可..
我自己估可能是 marginal case gwa.. 有小小, 但又未去到可以確診的程度..

但一樣可以量體溫的, 雖然 cycle 長, 但排卵後也是會高溫, 也是 14 日後來 M

男爵府

ha930 發表於 11-4-8 19:20
mcrabbit,

我都係 m 唔準的, 我想問下, 你點 check 到自己排卵的, 紅 d 由 day 幾開始用呀 ??

我也是計唔到 day 幾開始用紅 D.. 我就感覺分泌變多開始 check.. 可能要買多D, check 多D 日子才 check 到喇! 後來 check 多幾個 cycle 就會 match 到紅D 大約深粗同D 分泌 pattern!

你之前的 cycle 體溫有升嗎??

男爵府

史迪仔 發表於 11-4-8 20:05
恭喜晒!我都諗住今個月開始做運動,你係唔係等緊bingo都做架?做d乜嘢運動? ...

係啊, 等緊 bingo 照做! 如果唔係, 一個月得一半時間可以做運動啦! 如果擔心的話, 就做D 輕巧的運動! ^^ 我自己就跳 aerobics 同做 gym, 但都不是太劇烈的 ^^ 我覺得個人精神左, 點都好D 阿!

男爵府

mcrabbit 發表於 11-4-8 23:05
我也是計唔到 day 幾開始用紅 D.. 我就感覺分泌變多開始 check.. 可能要買多D, check 多D 日子才 check ...

我之前果幾個 cycle 都有升溫的 (我只係量了半年度), 但升溫後 9-12 日度就會來 m, 同埋升溫唔太多(排卵前係大約 35.8x - 36.2x, 排卵後就 36.4x - 36.8x), 我估我黃體不足~

但今個 cycle 超怪, 係 day 2x 日係有升過溫 6-7日的,之後就 drop 返落來, 到 day 4x 時仲流啡 8 日添, 到今日 day 70 都仲未再升溫, 我都唔知 m 小姐幾時先肯來~

男爵府

ha930 發表於 11-4-9 00:10
我之前果幾個 cycle 都有升溫的 (我只係量了半年度), 但升溫後 9-12 日度就會來 m, 同埋升溫唔太多(排卵 ...

我平時都係排卵後升溫得比較慢, 所以紅D 深粗後, 過幾日先升到溫, 深粗後 14 日來 M, 高溫 (>36.7) 得都係 9-12 日左右..

但你這個 cycle 是有點奇怪 wo.. 以前會不會流啡的? 我未睇中醫前, M 同 M 中間又係會流啡架!

男爵府

mcrabbit 發表於 11-4-9 10:03
我平時都係排卵後升溫得比較慢, 所以紅D 深粗後, 過幾日先升到溫, 深粗後 14 日來 M, 高溫 (>36.7) 得都 ...

係呀, 我都覺得呢個 cycle 好怪呀~

以前未試過咁樣流啡的, 同埋係 day 2x 果次升溫前 1 日, 紅 d 試過有 20-30% 的, 我用咗半年都未試過深粗, 多數都係得 5-10% 的淺線 or 控 only, 呢次都係第一次見過有 20-30% 咁深色咋~

禁止訪問

國民生產總值:860

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

國民生產總值:2601

mcrabbit, 恭喜妳呀!祝BB健健康康

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.