自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得如果你唔想小朋友小一辛苦,不如平平地俾佢讀一間k3,,再另外同佢上d小一有關既學習班,,始終小一都系番全日,,如果你小朋友成年都唔番學,,小一好難適應番咁長時間~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

不如搵下學卷k3 repeat好d喎
唔讀一年書,有無諗過小朋友個心態會唔同左,你要佢再返學,真係唔知佢點諗架!

至於能力問題,無得迫,比佢自由發展啦

伯爵府

回覆 picnic95e 的帖子

你有兩個仔?? 細仔讀咩幼稚園呀? K2寫聖誔? 咁我仔果間真係淺!
但我比我仔睇好多書,佢認到好多字, 但我無要求佢寫, 因為我知道要同佢糾纒好耐,我唔想傷感情,叫佢讀就多多都同你讀。 但學校的功課佢知無得唔做,都會比心機去做,D字都算寫得幾公正。

picnic95e  我而家終於明,,,,因為識睇同識寫系2回事~唉~  發表於 11-4-12 14:09
susi1024169  我仔又係睇好多書,認到好多字,幼稚園老師都讚佢認字比其他小朋友好好多,不過一升上小一要默就......想死  發表於 11-4-12 13:52
picnic95e  仔小一,,女k1,,佢2個同一間幼稚園,,大仔k3畢業已經可以自己睇報紙(唔知點數佢識幾多字)  發表於 11-4-12 09:04

大宅

畀面勳章 大廚勳章

停一年?那你會否有有系統的安排讓他學習呢?還有囝囝是否真的是因為細仔而學習慢?問一問老師的意見吧~

大宅

其實, 你有無想過同佢報d比較活動教學/小班教學的小學, 可能那些小學係brand 2, 但對小朋友的要求唔係好高, 而學校老師又照顧到佢呢?

我覺得每個小朋友的能力都唔同, 最緊要揾一間適合你小朋友的小學, 培養到佢學習的興趣

公x式的數學, 我個女都讀過, 係唔可以教到個小朋友思考, 佢地只係訓練你個小朋友去記答案, 所以一面對mix 的題目, 就錯晒

所以, 你要了解你小朋友的能力, 唔好同人比較

而停學一年, 個人認為唔係咁好, 學校生活, 唔係只為成績, 仲有社交發展, 群體學習, ...., 對你小朋友的成長好有幫助

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cmchang0927 發表於 11-4-12 00:13
阿仔係06 11 月細仔, 而家讀緊k2, 出年要選小學........
明顯地佢係學野比較慢, 我怕做細仔入小一我會命都 ...

出面學野未必平得過3800學費...仲有, 我寧願比佢repeat, 我唔寧願停學

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

畀面勳章

回覆 諾軒 的帖子

係呀,在正式入學年齡留喺屋企唔返學會拉,但唔一定要讀幼稚園。

伯爵府

如果係我,我會比囝囝原校REPEAT,讀慣冇學卷既學校未必接受到其他有學卷既學校,$3800X10 就豪比佢啦.

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

回覆 Jasmine-4711 的帖子

Totally agree!

水晶宮

比我會而家搵過1間係9月repeatK2,學習永遠係打好個底先學深'暨'野,個底唔好,上到去學深'暨'野係唔明就係唔明/較難理解。

禁止訪問

大宅

我個仔也是, 我仲慘, 巳派了心儀小一...但佢係細仔, 巳見了醫生做評估, 老師及社工及醫生都建議他重讀K3, 未識合讀小一.
攪左一輪, (1) 撤銷小一學位, 申請多一年學劵, 重讀K3申請, 終於安頓好了....
要決定,襯早, 最好K2添...但K3有好處, K3 D 野深D, 學多年K3 野好過學多年K2 野, 不好 就是見同學有得攪畢業事宜, 自己無份...

picnic95e  小朋友系學習障礙問題定咩原因呢?因為好少醫生會叫小朋友去REPEAT,,都系叫佢上左小學.睇下適唔適應先再評估  發表於 11-4-12 14:11
BabyChristy  見自己同學畢業, 自己要讀多一年..好似好慘咁  發表於 11-4-12 14:10
大力mi  咁樣搞, 下年又1516咋喎...  發表於 11-4-12 13:47

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

BabyChristy 發表於 11-4-12 13:35
申請多一年學劵, 要咩資格??

(1) 教署小一撤銷信
(2) 幼稚園的重讀證明信
(3) 註冊醫生/社工評估信

BabyChristy  THANKS  發表於 11-4-12 13:43

禁止訪問

伯爵府

如果有E生信證明小朋友DELAY就多數可以批第四年, 正正常常果D就未必得,其實都幾不公平。

BabyChristy  正正常常仲重讀仲咩呀....  發表於 11-4-12 14:08

子爵府

畀面勳章

諾軒 發表於 11-4-12 00:28
我想問 升小一係唔係開始免費教育 唔讀係咪會比人拉~??

無錯係犯法會畀人告,唔好做非常父母

http://hk.news.yahoo.com/article/100108/4/g0rr.html

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我正想咁講,唔係學術上既野咁簡單,而係學習模式,小一一下子要佢跟返(成年無正式返學),會唔會仲難適應
如果你個係細仔,何不重讀一年K2,其實你覺得佢浪費一年,當然老師教既係一樣,但小朋友自己大幾個月都好大分別,或者佢而家真係未有能力去做其他同班小朋友既野,但大一年對住唔同人,佢吸收既又唔同

伯爵府

babychristy

有D學校只收大仔,咁有D小朋友咪逼住 K1 已 repeat 左一次囉。

伯爵府

回覆 picnic95e 的帖子

識讀同識寫當然係兩回事啦, 我地大人活左咁耐, 寫過咁多字,都會執筆忘字啦, 更何況係幾歲人仔。我女小四,上次默書,居然唔記得個‘用’字點寫,你話C 5 C,我問佢使唔使個細佬教佢寫呀

picnic95e  不過有時會俾D廣告吸引左,,話讀完K3就識幾多個中文字(之前某學校既廣告),,我E+先明佢SELL既系識睇~不過識寫番幾多呢,,又系一個問題~  發表於 11-4-12 14:29
picnic95e  要打PATPAT啦~  發表於 11-4-12 14:26

首頁

尾頁

跳至