爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

近日買了個ip cam自己裝, 經個一大輪嘗試(N小時),終於成功安網,以下是基本要點供參考:

1. 初安裝時一定要用lan線將ip cam同router連接
2. 在ip cam set 個ip address俾佢(可用自動偵測), 多數係192.168.1.xxx (<-最尾自訂, 要記住!)
3. 然後入去router內, 找一個叫'虛擬伺服器', 新增及啟用一個192.168.1.xxx (類型:全部; 方式:http:)
4. 假如set了ip 係192.168.1.99, 當你用電腦輸入這個ip address時, 應該可以連按ip cam (要求要輸入default NAME AND password)
5. 如果想set wifi 連接, 便要入去ip cam內的網絡設定(仍然用緊lan線), 找出自己家的router, 然後輸入SSID PASSWORD (如果唔記得類型及密碼便輸入192.168.1.1 入去ROUTER 看看)
6. 最後亦是最重要, 當你想在家外上網控制(睇)IP CAM, 你一定要申請一個DDNS ACCOUNT, 我自己在www.dyndns.com 開了, 是免費的. 然後set一個自訂的host(亦即是將來睇ip cam條link, 例如: babykingdom.dyndns-free.com)
7. 最後, 入去IP CAM內, 找一個網絡SETTING是叫DDNS, 輸入DYNDNS ACCOUNT NAME, PASSWORD(DYNDNS,非ROUTER OR IP CAM).
8. 如果成功, 當你在任何地方上網, 只要輸入babykingdom.dyndns-free.com便連接到IP CAM了.

大概便是這樣了! 希望幫到大家啦!

複式洋房

not easy

大宅

Thanks for sharing!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

回覆 BRAT 的帖子

牌子: none
價錢: $490

別墅

$490貨仔基本規格:
牌子:unknown
購自:深水埗鴨寮街某街邊檔
Resolution: 300K Pixel
Format: JPEG
Horizontal rotation橫向: 0-270度
Vertical rotation垂直: 0-90度
2 way audio monitoring(你可以在電腦聽現場聲音; 亦可透過電腦mic而ip cam出聲)
WIFI 802.11B/G
夜間IR模式: 10米
DDNS SUPPORT
支援手機監控(可上網的智能手機)
自訂開關/錄影時間
警報功能(有人偷入屋會即時SEND EMAIL俾你)

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

thank for your sharing.

複式洋房

回覆 dadajj 的帖子

我想問, 如果你地裝IP CAM, 要唔要話俾工人知?

大宅

我想請問各位高手:

我是一個電腦白痴, 平時只有靠我哥哥幫我, 但現在他有了BB, 唔得閒SO我,我想靠自己.

我在鴨LIU街, 買了一個CAM, 可以MO線有線兩用, 我哥哥已經幫我SET好咗用有線, 我可以在手提電話按一個CAM的ICON(Android), 便可以睇到屋企, 還可以在電話上下左右控制鏡頭, 睇到屋企不同的位置, 但有一日, 我在公司睇不到屋企, my mobile phone display : the cam not available, 我問哥哥, 他說一早已知道我睇唔到, 因他收到信息, 知道個CAM找不到地址,大概是說個ADDRESS時常會改,但已幫我SET左會自動更新,但唔知點解更新唔到,找不到ADDRESS, 所以個CAM就失效, 他說要在電腦再SET過, 但他很忙和我們住的距離很遠, 我曾經在樓下的電腦舖問過, 如果一二百蚊攪得店, 我寧願花一點錢, 但他開價上門三百, 我問我只用了一個月就找不到ADDRESS, 之後會不會再發生?他說有這個可能, 不能保證, 他說最多保我一個月, 咁唔通我個個月要比三百元?所以我想自學, 不用再求人, 但我真係幾白痴下, 不知有沒有人可以教我?突然唔識Auto renew address是否很常見? 真是十分感謝各位!

資料如下:
CAM已SET好, 在電腦也可以睇到(只限屋企電腦),
電話已有ICON(Android), 一CLICK已可以睇到屋企,但是宜家CLICK落去, 顯示NOT AVAILABLE.

Thanks!

kaayee

禁止訪問

大宅

各位高手爸爸,

我試過去嗰度睇, 但都唔係好明, 我想知我咁情況, 要在電腦SET, 還是在電話SET? 仲有就係如果請人黎SET, 會不會很快又not available?

我個電腦係可以睇到的, 只是電話睇唔到, 我個電話係Song Ericsson (X10) (Android), 可唔可以教我怎樣SET呢?

我哥哥留下給我的資料如下:

Router : 192.xxx.x.x
username xxxx
password xxxxx

wifi xxxxxxx
WPA2 AES xxxxxxxxxxx

Cam admin xxxxxxx
password xxxxxxx

Visitor xxxxxx
password xxxxxxxx

public host : xxxxxxxxxxx.zapto.org
home Url http://192.xxx.x.xx:xx

究竟呢D資料有咩用?

我不再問我哥哥, 因為佢老婆....好trouble......而家仲有埋bb.......更加要我呀哥一日到黑都要陪住佢.......佢以前已經很不喜歡他時常要黎我家SET電腦, 覺得我買電腦, 又唔識SET, 買黎做咩, 佢話佢屋企部電腦從來都唔使SET野, 唔知點解你嗰部咁trouble........我心想: 梗係啦, 我呀哥喺度......, 所以你地明白點解我要自己學, 唔想再靠人........

仲有我家上網是用香港寛頻, 有部ROUTER將兩部電腦用同一條線上網, 電話是用3的.

THANKS 高手爸爸教路!

kaayee

禁止訪問

大宅

多謝你提醒, 我會努力去學, 但好可能我會問一d好白痴既問題, 你唔好笑我.....

就正如: 我想問你咩叫做domain?

禁止訪問

大宅

謝謝你的教路, 但我想問下dyndns.org係咩黎, 咁我之前個xxxxxxx.zapto.org係咪唔用得, 咁係邊度開個新?電腦或是電話? 咁在router ddns入d資料你係講個電腦或是個電話? Thanks!

大宅

DDNS Service Settings
DDNS Service NoneOray.netDynDns.org(dyndns)DynDns.org(statdns)DynDns.org(custom)3322.org(dyndns)3322.org(statdns)viipcam.com(dyndns)
DDNS User
DDNS Password
DDNS Host
DDNS or Proxy Server
DDNS or Proxy Port
Re-Update Ignoring All Errors never do this unless your hostname has been unblocked
proxy config is needed if the device is in China Mainland or HongKong
Submit Refresh

請問你係咪講呢個畫面?

首頁

尾頁

跳至