婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係2005年發現有甲狀腺瘤, 原本是很細粒的, 之前巳照是良性瘤, 所以沒有再理會, 只是定期覆診, 但發現近2年粒瘤大咗, 所以將軍澳醫院要我抽針, 結果是良性4cm甲狀腺良性瘤, 政府醫院提議我做手術, 因為驚會壓住呼吸和食道, 和因良性的細胞會有機會轉惡性的, 所以安排我2個月後做手術, 但現在我還考慮當中, 因為我想搵私家醫生做, 由於我對將軍澳醫院沒有多大信心, 因為他是間細醫院, 依傢有2個私家醫生(鄺美玲及龔永豪) 選擇, 有沒有人知全個手術費大慨多少錢? 要休息幾多日可返工? 因為我驚老板會炒我, 因為他有前科.

洋房

hihi,你好呀,做完要休息幾多日可返工要睇下你的康復成點囉,個時我係廣華做,做完都好好呀,我個情況同你一樣,個時我都好擔心,但e生好好,我做完第3日就要求返家,佢地見我無咩都比我出院,你都唔好太擔心呀^^

瑪瑙宮

GL909 發表於 11-4-16 20:00
我係2005年發現有甲狀腺瘤, 原本是很細粒的, 之前巳照是良性瘤, 所以沒有再理會, 只是定期覆診, 但發現近2 ...

我識得有個朋友響將軍澳醫院做割甲狀腺既手術,
都 O.K. 既, 咁一定冇私家醫院咁好,
如果你O.K. 既, 就去私家做,
但你響私家醫院做完後,
聽講政府好似唔會再同你跟症,
你問清楚.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

回覆 moonlight9198 的帖子

如果私家做咗, 政府真係唔會再跟個症, 因為之前我去政府覆診時, 見到有個婆婆佢同我講她巳做2次甲狀腺手術, 依傢又再生甲狀腺瘤, 所以做咗手術係咪都要跟會進好d.

瑪瑙宮

GL909 發表於 11-4-20 20:12
回覆 moonlight9198 的帖子

如果私家做咗, 政府真係唔會再跟個症, 因為之前我去政府覆診時, 見到有個婆婆 ...

做左手術唔一定唔會番發,
但機會就比較微,
我都響將軍澳醫院睇甲狀腺,
佢話我比正常人高出4倍,
好彩我食左1年半-2年藥,
病情 O.K. 左,
而家都成4年喇,
(但我而家條頸都漲漲地架 )
個醫生話, 如果覺得唔妥就再睇醫生,
你真係問清楚, 如果私家醫院做完手術,
政府醫院會唔會再同你跟症.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

這不是大手術, 放心啦, 政府都做得幾好, 我有個fd在瑪嘉烈做, 傷口靚過私家, 完全唔覺, 而且康復快, 政府係會跟症的, 不過如果係良性就冇乜野要跟.

禁止訪問

大宅

我都係甲狀腺生左d水瘤,但因為範圍太大,如果要做手術,就要成個切同埋長期食藥,因為咁我一路都keep住私家,政府兩邊睇,而家我都係1年返聯合覆診,如果平時覺得條頸有大就走去睇私家,我個私家醫生都ok,價錢唔貴,不過,係難book 姐

複式洋房

亞古豬媽 發表於 11-4-29 00:16
我都係甲狀腺生左d水瘤,但因為範圍太大,如果要做手術,就要成個切同埋長期食藥,因為咁我一路都keep住私家,政 ...

請問妳的水瘤size有幾大, 如果太大會壓住喉嚨同阻住呼吸, 我現在4cm雖然未壓住, 但醫生都要我做咗手術去, 防止粒瘤會變惡性同變大, 真係諗起都好驚!

禁止發言

大宅

回覆 GL909 的帖子

我都唔記得有幾大, 不過,我最初有個時係大到壓住氣管架,所以我去左聯合睇急症, 佢地先同我抽細同時抽d組織來化驗,結果係水同血,所以佢地叫我定期返去check, 不過,中途有大既話就先去睇私家,所以,我都會book私家睇,但結果暫時都係水同血, 私家醫生話如果慢慢大唔駛擔心,多數係良性, 但如果突然大,就要留意可能係惡性....

不過, 政府醫生話如果真係惡性都唔駛擔心,因為甲狀腺擴散速度係好慢,可以醫到既,所以我都無太大擔心..

複式洋房

亞古豬媽 發表於 11-5-3 22:10
回覆 GL909 的帖子

我都唔記得有幾大, 不過,我最初有個時係大到壓住氣管架,所以我去左聯合睇急症, 佢地先 ...

我既甲狀腺瘤大慨5年內大咗1cm, 係啱啱最新照超聲波的結果, 醫生話多數係良性, 但醫生都講咗好多可能, 攪到我都好驚, 雖然暫時未壓住喉嚨, 但我都決定今個月尾會做手術, 實在忍受唔到有個瘤係身上, 同埋我真係好驚變惡性.... , 日日都好擔心.

水晶宮

2024年龍年勳章

請問大家 : 係點樣發覺有呢個病既呢 ?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

回覆 Rita 的帖子

我係幾年前影証件相時先發現條頸突起咗一粒野, 其實當時我照鏡時唔係好覺, 要吞口水時就比較容易見到, 而且我要話比人聽d人先見到, 可能當時身體無乜唔舒服, 所以唔係好察覺, 不過近2年真係好明顯, d朋友見到都問我條頸點解脹起, 即表示粒瘤真係大咗, 所以先決定做手術, 呢個決定真係好痛苦同芧盾, 我真係唔想做手術, 但如果唔做, 粒瘤又如何可以消失呢?

洋房

你好呀,剛見到你個Topic...同我個Case有d似,不如我分享下啦~
2011年1月初,我無意之間發現我喉嚨有野凸起,再加上我喉嚨有d痛,所以覺得唔太舒服,果晚即刻去睇西醫,醫生懷疑我甲狀腺有問題,佢寫左轉介信比我去睇內科,因為都幾凸...
去到睇內科,醫生當時覺得係血泡所以幫我抽針,但抽唔到d乜,之後就再安排照超聲波,照左出來好大粒呀!右邊4.6x2.5cm.醫生話太大要做手術.我上網search唔到呢位醫生的任何資料,都有d擔心,呢個對我來講都算係大手術丫!
之後我再經保險agent搵多一個內科比較有權威凡醫生,睇多次.
佢叫楊孝祥醫生,對甲狀腺的手術都十分專業(未上佢診所時,上網找過他的資料,都ok.)佢幫我照超聲波,佢都話非做手術不可,因為都佔晒成個右邊的甲狀腺了,而且太近氣管.未知係良定惡性,要在做手術時,切出黎做化片先知良定惡,如果良性(甲狀腺炎),只要切除果粒野就ok,無需食藥.但如果係惡性(甲狀腺癌)就要將整個甲狀腺切除,長期要食藥...Oh no...
我在法國醫院做手術,全麻,楊醫生話如果係良性大約2小時就會做完.惡性就要3-4小時.
當日我7.30am做手術,但當我醒番已經係11.30am,想講野但講唔到,心知不妙,做左3.5小時,但又聽到d姑娘講個化片ok wow..隔左15分鐘姑娘又走埋黎,我指手畫腳問佢我係良定惡性,佢幫我睇完份報告,答我係良性,即場開心晒^^
我回到病房休息,有條小喉插在我頸抽走多餘的積血,隔左5小時才可進食,傷口太痛,連吞粥水都痛...到夜晚楊醫生來巡房佢同我講,佢做呢個手移真係用左佢好多精神,因為我粒甲狀腺炎痴實晒周邊的組織,佢地初時都以為係癌,佢要睇住我條聲帶&氣管續少續少的挑走去,所以花左好多時間&精神,不過最終我把聲都保住,而且順利切除甲狀腺炎!
手術後七天回醫務所覆診&拆線.個傷口大約有2.5cm長,佢比左一大張壓力防水膠布比我,要自己cut size的,貼半年,個傷口就唔會凸起,仲會埋得好靚!
楊醫生淨係叫我一年去做一次檢查,睇下另一邊健唔健康...

*希望你都冇事啦!手術順利!!!

newton883  請check pm  發表於 11-5-31 14:38

複式洋房

回覆 ahsick02 的帖子

好多謝你的分享呀!, 但我有幾個問題想請教你, 我想問甲狀腺炎和甲狀腺良性瘤有什麼分別, 因為醫生話我係甲狀腺瘤, 之前我巳做哂所有檢查, 出來的結果是90%是良性瘤, 看見你的分享後有點兒害怕是惡性, 另外想問你做完手術後有沒有吊鹽水, 因為醫生話要吊鹽水1day, 唔可以食野, 你做完手術傷口很痛, 你有沒有食止痛藥? 你住了醫院多少天和手術費加住院費要多少錢, 因為我醫生總共收我行$50000, 今個月尾會做. 醫生同我講呢個係普通手術, 但我同你感覺一樣呢個係大手術, 因我咁大個女第一次做手術, 真係好驚呀! 最後想問你共休息多少天才上班呀!!

洋房

上次醫生淨係話我果粒係甲狀腺炎唔係癌咋...我又冇問佢同甲狀腺瘤有咩分別wow..同埋兩個醫生都話要做手術時先知係良定惡...
1.我星期四晚入院,星期五朝早做手術,星期六朝早拆喉&醫生話出得院,所以醫院計我兩日住院.
2.我有吊鹽水,吊左兩包.
3.醫生話5小時候可以食,而且我當時都有少少想食野,不過食唔得多,因為難吞野&見暈(因為全麻,姑娘盡量都唔建議你手術完左果12小時內下床)
4.有.佢有比止痛藥.
5.我埋單要大約$53000,我公司&自己都有買保險會好d.
6.醫生開左3weeks病假比我休息,不過我休息左2weeks就返工lu..

複式洋房

回覆 ahsick02 的帖子

多謝妳的回覆, 點解你這麼快就可以出院, 因為醫生會安排我第一天下午做手術, 但醫生講要第三天先可以出院, 我都想做完手術第2天出院, 唔想住咁多日醫院, 另外你話要拆喉, 請問是什麼喉?

洋房

未入院在醫務所楊醫生已經係咁同我講的,良性最多住兩天,惡性就住多一天觀察.
因為手術過程中會有血流出,醫生會在傷口隔離開一個小孔插一條小喉仔在我頸上抽走多餘的積血在一個膠的容器裡,姑娘和和醫生都稱它為"心",因為形狀好似一個心,而且有血.

洋房

不如你試下睇一次楊醫生丫~
佢好proud of 做呢類的手術ga...
而且佢唔dum症,手術後覆診唔收費
如果你有買保險又有得claim...

首頁

尾頁

跳至