嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我個女已經8個月了, 由她90日大開始間中d尿片都有d血跡, 但以前是1個月間中有1~2次only...到了呢2個星期, 她的尿片就差不多日日都有血跡, 通常差不多好似一個成人唇膏印咁大的size & sharp + 淺紅色~ 上星期她去兒科覆診(睇傷風咳)時, 我叫女醫生幫她檢查一下阿女下體(並俾埋相機影下的尿片血跡給她看), 個女醫生話睇落冇問題, 只是皮膚有點紅, 開了d藥膏(Znoxide Oint)俾我個女搽~ 但她好肯定咁講我個女唔會是假月經, 因為那只是初生時才有的~~

**剛出世時個助產士曾經告訴我知個女的陰部有粒可見的肉芽仔, 那天女醫生檢查時不見, 但我平日幫她換片時又有少少....會唔會關事??

我現在應該點做好, 如果要針對呢個問題看醫生的話, 應該看什麼專科? 另外, 其實可唔可以拎條尿片去化驗?? (但要驗d咩及價錢貴唔貴??)

希望有媽咪可以俾到意見和資料我~ 謝謝~

p.s.: 我是全職媽咪, 阿女沖涼及換尿片全是我負責的

大宅

去醫院急症室, 我BB仔上次都係小便有血去睇, 等 Half hour 到就到我, 醫生睇咗一吓就要BB住院驗血驗尿, 效率好快報告正常第日就出院啦...., 不過有醫生轉介更好啦!

ChaCha424  Thanks~  發表於 11-4-21 14:28

大宅

我個仔都係。去咗急証睇完之後俾咗個快期我去專科睇。驗血。尿。x ray 都話冇事。依傢就再轉去外科睇。不過未睇。仲排緊

ChaCha424  妳有冇帶埋尿片去俾醫生睇??  發表於 11-4-21 23:28

男爵府

去急症/私家(兒科專科)睇,
>>急症就幫你寫信排期(因為無即時生命危險,所以吾會收上病房,最多即時幫你驗小便。
>>私家個度可以驗小便+寫信俾你返政府排期

轉介一定是返政府兒科
>>
>>因為假設是秘尿科問題,非食藥可解決的,咁應該是小兒外科,出面私家係好貴,亦很難搵呢一個專科醫生的

如果自己拎條片去驗,
1. 要自己留小便,片片是很難驗的
2.究竟驗甚麼? 細菌?尿道炎? 驗血? 有大多可能性,要醫生先知要D乜。

ChaCha424  唔該晒~  好詳細呀~  發表於 11-4-21 23:28

子爵府

回覆 ChaCha424 的帖子

hi ChaCha424,

你囡囡有無其他不適?大便有血嗎(腸有事)?小便有無特別深色(腎/尿道有問題)?
發燒(發炎表現)?有無成日扭計(顯示不舒服)?
外生殖器,PATPAT爛或損傷?
如都無呢D問題,你唔駛太擔心!

你囡囡用邊隻尿片? PXXPERS牌?'血'是淺紅血色,唔係深紅/鮮紅?
如是,你更加唔駛擔心!你試吓同佢轉尿片啦!

早前我朋友BB又係片片有血,同果日好扭計,立即帶埋有血既片片入急症,收左入院觀察.
最終CHECK唔到有任何異樣,但姑娘話,之前已經試過唔少CASE,用呢隻片片,BB尿尿後片片有紅色!係片片問題,唔係BB問題啊!真係唔知咩化學作用啦!

如仲係擔心,下次有咁既片片,不如返健康院或去急症睇睇啦,如有問題,佢地會幫你轉介.

但我相信只有你B無其他不適,應該沒問題的!

littlecook

ChaCha424  Littlecook, 我個囡用緊PXXPERS牌, '血'是淺紅血色, 等我試下同佢轉尿片看看再有冇呢個問題先~~   Thanks~  發表於 11-4-28 23:38

首頁

尾頁

跳至