時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解要資助新移民遊學? 遊學係必需品咩?
我都好耐冇買名牌野, 暑假又唔捨得去旅行, 留番d錢比d仔女學野................ 點解政府又唔資助吓我d仔女遊學? 我地又冇綜緩, 又冇書簿車船津貼, 又冇公屋, 但係又要交稅, 又要供樓...........so unfair!

jamieconnie  其實hk有好多我地呢層既朋友...我地應該係百無一族...  發表於 11-4-21 10:30
晴B媽  我同你一樣!  我愈來愈憎拎綜援的家庭, 貪得無厭, 食好住好玩好!!!!!  發表於 11-4-21 10:26

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點解?就係因為你唔係新移民囉。。。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要扮善長梗係要搵d阿富豪認為"最可憐"既生物黎幫啦.之前有劇集對白:你比碗白飯乞兒佢一世記住,當乞兒做左有錢人你請佢溏心鮑都冇反應。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

又話關愛基金係幫D漏網之魚... 我又唔覺喎,咪又係再加福利俾綜緩個班,咩低收入... 又唔諗下人地所謂中產可能一份人工要養四個老人家... 計收入永遠唔可以扣除必要開支至計... 人地扣扣埋埋,生活真係可能仲清貧過拎綜緩

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

索性改名為新移民基金啦……

yukico  係囉, 打正旗鼓, 咁香港人咪可以即刻收口囉。  發表於 11-4-21 09:54
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

就算係中產都未必有錢比小朋友參加遊學啦, 根本就係個關愛基金唔識使錢, 亂咁花錢....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

樓主講得啱, 關愛資助新移民小朋友食午飯都算了(當然養兒係父母的天職, 但佢父母唔盡責, 要其他人養); 但資助去遊學旅行呢一點, 唔講尤自可, 就真係講起都把鬼火, 果班官和政客/學者有冇腦架? 使別人的錢, 真係豪爽D?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

此基金有納稅人的錢, 起碼50%, 如商界出得少, 政府要包底
現在竟然資助遊學, 遊學是旅遊玩樂為先, 學習為後; 很多遊完返來, 都不知道自己學了什麼; 即是資助別人一家旅行, 政府真的很過份, 刮了我們一耳光
因為很多交了稅的家長, 都沒有錢比子女遊學!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

因為如此,所以我們的尊貴同袍死要黎hk生仔,我們的尊貴議員去咗邊,我個仔F.2都未去過遊學重未過生日會,要資助就資助全hk未夠18歲在學靑少年,先唔會分化要公平對hk人

二少奶  讚成!  發表於 11-4-21 10:55

男爵府

好媽媽勳章

我都想去遊學見識下呀, 可唔可以資助埋大人?大人嘅眼界都要開闊下, 先至建設到國際化的香港架喎

男爵府

好媽媽勳章

我想生三個 發表於 11-4-21 09:59
見到個死人唐英年就想打巴佢,塊面長得黎又無腦,人地問佢問題佢又答唔到 ...

下屆佢做特首就死得人更多...

成個二世祖咁嘅款

二少奶  That's why佢亂fing錢囉!  發表於 11-4-21 10:55

禁止訪問

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

男爵府

hashtag影視迷勳章

2heiBBmama 發表於 11-4-21 09:52
就算係中產都未必有錢比小朋友參加遊學啦, 根本就係個關愛基金唔識使錢, 亂咁花錢.... ...

根本沒有政治智慧,遊學不是必須品,無唔會死.d POLICY對中產絕不公平,我又很想d基金資助我仔仔join遊學團,每次仔仔花費,我都要極度節衣縮食,而佢地一聲話窮就無需努力即可享成果.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我想生三個 發表於 11-4-21 10:36
以前都唔覺得佢甘乞人憎,呢次我憎死佢,吃care啦,做凸手!!

阿爺就係like佢吃care咁款

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

侯爵府

因為中層人士係香港人多,而香港政府係無諗過要幫助香港人!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至