烹飪搵食

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Thanks. 有個食譜區.

我都睇過那本書, 但煮湯種要煮到 65度, 我又無溫度計, 有些難度, 我仲未試過呀.

我諗住買支溫度計先試呢隻湯種.

伯爵府

另一本書: 獨角仙既天然麵包香, 入面有17小時中種冷藏法.

節錄:

本書介紹的17小時麵包屬於中種法中的低溫冷藏法: 麵糰的 70% 份量經搓揉後存放在 0-5度雪櫃內, 經17小時冷藏發酵成中種麵糰, ....... 麵糰可以雪藏達72小時 ......

以下是製作冷藏中種法的步驟:
1) 將酵母溶於水中, 再加入筋粉, 海鹽, 脫脂奶粉搓至柔滑成麵糰, 用保鮮紙包裹麵糰.
2)放入雪櫃發酵17小時.

禁止訪問

伯爵府

我之前雪左一舊中種麵糰 (約 320g 麵粉) 入雪櫃.
後尾過左兩日都無精神想整包包.
又驚壞, 於是求其加多少少麵粉用 program 1 整, 又 ok wor. 都好軟熟.

男爵府

mocha 發表於 11-4-23 00:32
我咁啱就有本陳郁芬的食譜在手.
跟佢個湯種法做包,效果真係好好多.

湯種幾時放呢?

禁止訪問

伯爵府

湯種放耐 d 係咪仲好呀?
早知就昨晚整定啦.
我依家想整包包, 依家剛剛整完個湯種, 仲要放涼, 有排都未得.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我用 Program 7 with Christine's recipe to make bread recently. Up to now, 最滿意係今次的腸仔包。測試啲包2天後 reheat still very soft.

熙熙&樂樂媽咪

禁止訪問

大宅

腸仔包 recipe reference: http://www.christinesrecipes.com ... -sausage-rolls.html

用 program 7 攪粉 & 第一次發酵。跟住取出 rest for 15 min 才造型。造型完要再等第二次發酵﹐我多數 leave them in oven. 最後﹐take them out 塗蛋汁 and preheat the oven for baking.
熙熙&樂樂媽咪

男爵府

HP 發表於 11-4-26 12:12
我用 Program 7 with Christine's recipe to make bread recently. Up to now, 最滿意係今次的腸仔包。測 ...

好得呀!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好正喎! 我前日都係跟佢個食譜整左芝士煙肉包(湯種), 今日食都仲係好軟熟呀!
我大B叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
我小B叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好正喎! 我前日都係跟佢個食譜整左芝士煙肉包(湯種), 今日食都仲係好軟熟呀!
我大B叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
我小B叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

大宅

畀面勳章

酵母你地用邊隻架?我在惠康買左 pan pacific 乾依士,發覺 d 包都唔會發得好大,係咪我買錯呢?

大宅

I used to use this 金裝即用乾酵母:http://www.orangebakingstore.com/webpage/yeast.htm

但最近因做得密﹐所以試用新鮮酵母﹐效果滿意﹐而且都頗平宜﹐$20 一大磚。

Some more reference of different kind of Yeast: http://www.cwcc.edu.hk/food/011/006.htm
熙熙&樂樂媽咪

禁止訪問

首頁
12345...14

尾頁

跳至