跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一胎係07年,整個懷孕的過程都好舒服,沒什麼口味的改變!沒孕吐!沒特別水腫!雖然返工辛苦,但都叫做好舒服了~~
現在有第二個,4/4一驗到有已經請左4日假了,因為個肚係咁扯住痛,返左工之後現在又請假了,因為有作小x的情況,食野又麻煩,見呢樣唔想食,o個冇胃口,整日都作嘔作悶兼頭暈,淨係想訓覺……
唔知有冇媽咪好似我咁大分別呢?

別墅

我第一胎都冇嘔,但去到第五個月有流啡,至到八個半月,所以今次用妨好大勇氣才再生!我上一個是2009!冇原因流血

joeyhui  放心啦~~今次個bb一定好健康~~  發表於 11-4-24 18:30

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我都剛發現有左呀~ 大仔上年出世, 諗住順其自然生個小龍B..估唔到咁快攪掂..依家變左小白兔了~ 但依家4wk..咩反應都未有~ 第一胎都有嘔呀..仲嘔到七彩...所以依家都有D擔心..哈哈~

liqinmei  系7月媽媽會度見過你~~我都系上年7月生咗囡囡,宜家又意外有咗個,不過我有食事後藥,應該唔要得  發表於 11-4-25 20:09

禁止訪問

大宅

回覆 simsimwong 的帖子

我衣家都係放緊假休息啊~~因為作小x,同埋6w去照都係太細照唔到!自已都唔敢亂諗野,希望下星期再去照的時後,bb可以乖乖俾醫生睇到啦~~

別墅

回覆 joeyhui 的帖子

Hello, 我第一胎都係2007年, 宜家BB得4 weeks....同妳一樣, 今胎真係比上胎辛苦好多....不過冇嘔又冇特別野...只係胃口不大好...容易累....大家要加油!!!

joeyhui  我個囡囡係07年11月,你個仔仔呢?  發表於 11-4-26 10:33

別墅

各位媽媽,你地好,有冇話想呢胎係仔定女、?我還沒有照超聲波,感覺不到,好不肯定的感覺!有少少暈同作嘔,有了上次經驗,今次定d,但丫女常要我抱和玩,上班也好倦!大家要加油丫!

大宅

我自已就冇話想要仔或女,不過99就好想要仔lo~~:;pppp::;pppp:
總之係我個bb就開心了~~大家一起努力啦~~
我同囡囡講了,話肚裡邊有個bb所以媽咪唔可以抱啦~~佢就成日問我,bb幾時會生出來啊?點解仲未生出來啊?

男爵府

好媽媽勳章

我上一胎同今胎差唔多,都係有d作嘔。但今胎比上胎有更多野唔想食,例如牛奶、蛋、清水... 全部都係有營養的野

上胎頭2-3個月間中有流啡或血,touchwood今胎未試過(都唔想試)~ 依家我兩個仔16個月,成日要抱、又周圍走,睇少一陣都唔得。好攰... 所以好想呢胎係女

大宅

暫時未嘔未暈 唔知遲d會唔會黎料! 第一胎有暈得好犀利

男爵府

JoeyHui, Lilian,
Hi!我都係07媽咪,
依家WK5,舊年WK8時小X左,所以依家好驚又再發生。

子爵府

畀面勳章

大家好
我剛bingo
第二胎.大仔.0908
佗佢無嘜野.不過生就大鑊
胎盤前置,所以35週產前大出血早產
本來仲心大心細緊,生唔生多個
點知個天送左個咁意外的禮物俾我地
現在只好平常心.希望今次順風順水
暫時身體都ok
你地嚟胎個胸有冇大得快d
我有呀.

大宅

余魚媽~我好似係07-11月媽咪會同你傾過喎~~唔知有冇記錯呢?
放心啦~~今次唔會再發生上次的事了,因為bb會好乖好乖咁~~我地都要多d休息,冇事就唔好亂郁啦~

複式洋房

回覆 Cedric_mama 的帖子

我有呀,好漲好痛!!!!都2個星期喇,係咪正常咖?!

子爵府

畀面勳章

回覆 ylhbaby 的帖子

我諗正常
第一胎時都有.不過無咁早
我大b出世時住左 10 日NICU先走得
返到屋企唔肯埋身食人奶.所以我一直係泵
今次我想成功做到成人奶媽 (泵唔夠要補奶粉)
現在早左脹.我返而好開心
你大B係仔定女

子爵府

畀面勳章

你地大b幾大呀
我個仔現在20個月大
開始trouble 2.成日唔知扭嘜
佢之前好乖好好湊.現在就慘了
同我地平時同佢玩慣晒.俾佢爬上我地個身到玩
現在c9唔俾佢爬上我到.我覺得佢好似知有細佬妹咁.
仲扭計d.我怕我未生巳有產前抑鬱症

伯爵府

ME TOO...我都係第2任媽媽, 第一胎時隨左初時有2-3次既反胃之外, 整個大肚PERIOD都好自在, 第1胎係囡囡.
今次第2胎了, C6好希望係囝囝, 我個人方便仔女都冇咩所謂, 反正如果係囝囝, C6開心, 我地又湊成一個好字, 如果係囡囡, 家姐就多個妹傾講.
依家仲有1,2日就WEEK6, 但冇咩強烈感覺, 但我就不停傷風. 仲睇醫生食緊藥.
囡囡自少好乖好聽話, 唔知依家係返學識多左野睇多左野定係咩呢. 最近好樓計. 仲成日要我抱, 抱到我屎屎下. 試過唔抱佢, 佢係街先MUA低再發爛坐係地下, 我忍唔住出手星左佢一個五指果再打佢PAT PAT仔...依家想返起好內久, 只係兩歲幾人仔吧了, 佢再大D你想抱佢佢都唔比我抱, 何解依家可多抱佢時唔好好享受一下.
我要加油, 希望自己唔好成日亂發脾氣, 最近真係成日少少野就發C6脾氣. 好臭當. 要改下先得了.

大宅

回覆 klm402 的帖子

係咪剛剛返n1啊?我記得囡囡初初返n1時都係咁喎~~因為佢地之前係屋企要咩有咩,全部都係佢嘅,返左學要學識點同同學"分享";係屋企想做咩就做咩,返左學要俾學校的時間限定住,其實佢地都好大壓力架!只不過佢地唔識講出來咋!先至用行動來表達……就好似我地剛剛轉份新工又或者去一個新的環境的心情是一樣的! 以上言論係我囡囡學校的老師同校長同我講嘅!不過……係真嘅! 收心啦~小朋友一段時間就沒問題了,好快慣架!

囡囡衣家3歲半了,我已經同佢講,媽咪肚裡邊有bb了,唔可以再抱你了,去邊度都要自已行了~佢也都好期待個小bb,所以如果我話佢聽:我好累!想訓覺了,bb都想訓了"佢就會好乖上床訓了~~

禁止訪問

複式洋房

我大女2007年, 這一胎同大女一樣, 都有作小產. 真擔心 !!

joeyhui  唔驚!唔驚!多休息~俾多d正能量bb,同佢講要乖乖在肚裡邊長大先至係媽咪嘅乖b~~  發表於 11-4-27 11:42

首頁

尾頁

跳至