家庭理財

跳至

首頁
12345...23

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

其實理財要從小朋友開始,我們就討論一下,在小朋友成長過程中,怎樣令他們知道 "儲蓄的重要,把錢 "用得其所”,父母怎樣賺錢辛勞,怎樣才少成多

在開始討論我教仔理財,先講一下我老父怎樣教小弟……

我家父是生意人,從少就掛在口邊 想要?就用自己勞力去買!,你們會問:甘細,怎樣去賺錢,老父從少就比好多機會我賺錢,如把家油漆,同佢做暑期工,裝冷氣機............

我從小第一次用錢,到今天我從未對錢繁腦過,要學識怎麼樣去控制金錢,唔好比金錢控制!

最深刻一次是我 16,歲那年,想買架單車,同老父講,佢想一想,好! 他對我說:天台上有數十架報廢泠氣機 (以前老父是開泠氣維修),你上去把它們拆開,自已搬去廢鐵鋪變賣啦!” 我記得那年是復活節假,我一個人把泠氣機,一架架把風扇,散熱器,壓縮機拆散,最辛苦是把散熱器,鋁片同銅喉拆開 (可賣高一倍價錢),自己從天台 (雖然三樓,但下面有花園,等於5 樓,小時侯係租住洋樓,其中一間房,生活是兩餐沒問題,但不富有!),我共做了八天,由早至傍晚,真係成手損晒,共賣左 9 百多元。

辛辛苦苦,用勞力賺返天來錢,當然拿拿林去買單車,架單車 600 多元,仲有 300多入銀行,單車玩左幾天,再斷斷續續的玩左十次八次,就放左天台後樓梯荒廢了,經過這次之後,"深刻地" 明白,辛苦賺返來的錢要好好利用,否則便會後悔!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

言歸正傳。。。

阿仔今年 14.5 歲,第一次知道佢認識錢是約 三 , 四 歲,我同老婆吃晚飯時講起 : "抽中左 d 地鐵新股,唔好賣,第日留比阿 B" ,佢聽到突然從椅子跳起,在地上手舞足蹈話好野!我們都比突如其來的舉動嚇了一跳,我問他:過來!你知道股票係咩?佢答"錢囉" !

另一次就是約 4 歲那年新年,我們回家叫佢把 D 利士我們收好,佢講了一句,我們聽不清楚,問他講什麼,原來他說:大個時比返我!

我妹成日說我們,是中產收入基層支出,我們沒車 (主要我也不喜歡揸車),很少外出吃飯,但每年也會外出旅行......有人說為什麼甘慳家,唔享受一下,但他們一定不知道,"延遲消費" (有機會再討論) 而帶來以後巨大收益!

阿仔從小我們就同佢開了個兒童儲蓄戶口 (兩年前同他轉了人民幣),把利士/生日的錢儲好!

大約 五/六 歲時,帶他去朋友家裡玩,晚上朋友打來話一班小朋友在房間玩,整花了櫃門,我同他講姨姨投訴,我呃他要賠錢,佢問幾多呀?我話 3,000 !(當年我們把錢買了隻金兔,現在值過萬) ,佢話甘多?係呀!下次唔好啦!當晚老婆見他零晨三點,坐左在廳中無表情,問他什麼事,他說 "個心唔舒服", 到星期六佢放假帶埋佢去銀行取款,等他印象深 d ,事後我問他肉唔肉痛,他答 : "你話呢!"

我們一直沒給錢他自已用,直至小學五,六年級 (下午學校定飯盒,返學校車),每星期十元!

到中一外出吃飯,就開始有零用錢,每月 70 元零用,早餐 ( 可以在家食) + 午飯 32 一日,車費另計!

在中一開學時我要他用本簿,寫下每樣開支,如收入 300 ,詳細列出每樣開支,到差不多無錢,佢會給我簽簿,再給他數百元,初時佢唔寫 (唉! 我老婆幫口話麻繁!) ,但我目的是要他有責任感,及管理好自己的財政。初時佢唔寫,我話唔寫就唔比,老婆比都唔得,我話每日花一分鐘都唔做,寫少少字有錢收,甘都唔做,第日大個就知,由於我堅持佢死死地氣寫,直到今日,去完街立刻寫簿,恐怕漏寫,自己損失!

由於他學校中一就全級買 智能手機上網 (唉! 學校多鬼餘,一提起我就鬧,甘細個.....) ,由於每人得 10M ,問題來了,第二個月上多了百多元 (有些同學多 2 千多元),我要他用者自付,在零用錢扣,下個月超過就罰雙倍,以後到現在袛有兩三次過,最多都是廿多元!

自從他有零用錢後,有些就等他習慣用者自付,如同他去食下午茶,轉紅豆冰要加 3 元,自己比,在超市我們己買了橙汁,佢要蘋果汁,好!自己比..........有時同他兩人坐巴士,他說坐的士,我話好你比錢,我比返巴士錢你,這他當然唔制!

上兩個月食飯時他自己話,幫同學買飯賺錢 (約來回 20 分鐘),因為有些同學不願外出,留在課室玩,每個飯盒賺 $2.5,一次買六七個,佢仲話個老板同他熟比多 d 菜佢,我問他同學知道你賺錢嗎?他話知!

近幾個月,他己習慣一得閒,就立刻寫數簿,恐怕忘記上數,他除了得閒同人買飯,平常又死慳死抵,例如,唔坐小巴坐巴士,下午食平飯,星期六同婆婆食飯也照開數,由於現在 F.2 也袛給 80 一個月零用,所以由得佢,隻眼開隻眼閉,今年他變得努力儲錢,因早前他問過我想換電話,我話好.....我出 1/3 你自已出 2/3 ,佢話啊?真架?我話你自已"草" 返尼,我唔埋你怎用,除左買遊戲機!

我會繼續更新這篇文章,直至他成長!!

10-08-2011 以下新寫...

早幾天醒起,阿仔知道賺錢辛苦係佢五歲,記得佢 K1 升 K2 ,學校有套書叫小跳豆 (有玩具附送),第一年定了見作用不大,到第二年阿仔又話定,老婆問佢一班有多少人定,佢話五個,我問幾錢? 佢話 $172 蚊,老婆話無用唔定,佢話想定 (因為有玩具送),我想了一下,機會來了,我話好,你同我骨,每 1 蚊 100下,夠就買,從那晚起我得閒就叫: 喂!骨仔開工,佢就 1,2,3,4......想起都好笑,佢左約十日,共 17,200下,終於係限期前完成!第二年我知道那 $172 無白花,因為第ニ年又有,我專登問佢買唔買,佢諗都唔諗就話唔買! (找機會佢幸苦,用佢自己勞力,去買他想要的東西,知道每樣要付出,就不會胡亂去擁有無用的東西!)

19-08-2011

阿仔佢返學唔坐最方便的 2 次巴士,改為行十多分鍾路行去坐半價地價,連飯錢左慳又慳,四個月慳左 1,500,早兩日我講開 22" Monitor 平左好多,現在佢用 15" ,佢話想換,問我得唔得,我話你自己錢唔理你,佢初時想話買 24",去到看到價格,左諗右諗由於自己比錢,最終都係用 $860買左隻 22" TOPCON!

jc10127    發表於 23-2-8 17:48
Astra00    發表於 20-7-8 07:28
Pizza.Mok826    發表於 19-11-6 18:15
kingmommy    發表於 19-8-1 10:14
Bunny_BB    發表於 15-2-20 01:43
BB.com  勁  發表於 14-8-3 18:59
meow_day    發表於 14-7-4 19:07
pingpingchoi    發表於 14-7-3 10:01
ema0128  寶貴的一課!  發表於 14-5-1 23:17
地震寶寶    發表於 14-2-8 13:54
lreal    發表於 14-1-22 14:39
ada.sfng    發表於 13-12-27 14:46
CurryCheng    發表於 13-2-14 13:27
kotoko    發表於 13-2-12 22:43
小諾諾    發表於 13-1-13 00:48
pooh1211    發表於 12-10-11 10:33
billybully    發表於 12-10-10 18:17
siuyu0621  好呀, 寫多D!!!  發表於 12-8-23 00:07
kurocat   阿仔好靚仔tim  發表於 12-8-16 09:21
winy629    發表於 12-6-13 10:52
waterlemon    發表於 12-4-1 12:24
wong191    發表於 12-3-31 20:45
sheunmama  謝謝你^^  發表於 11-10-11 22:23
金仔媽媽  好勁呀你... 我老公係又買唔係又買  發表於 11-9-6 17:15
miffymiffy  thx for sharing  發表於 11-8-31 11:57
ngannatalie  good  發表於 11-8-30 06:04
Allyly  thanks, 好有用!  發表於 11-6-3 16:00
PANCO  多謝分享, 繼續追....  發表於 11-5-27 10:40
FullOfBlessing  很好很好的分享, 謝謝!  發表於 11-5-23 15:15
dada~0w0~  good ^^  發表於 11-5-19 15:01

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

想同小朋友講理財,但係最怕佢地覺得錢最重要,變左「唯利是途」,咩都只為錢...

rainstarwater  我都有同感,所以做父母好難  發表於 12-4-1 00:39

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

smarting 發表於 11-5-1 18:14
想同小朋友講理財,但係最怕佢地覺得錢最重要,變左「唯利是途」,咩都只為錢... ...

這也涉及是家長怎樣去教導,要明白小朋友是一張白紙,你怎樣填上什麼顏色,他們就變成怎樣!!

VCMS  我個女都係用自己錢買,不過有時都會黎『敲詐』下我兩公婆,c6又衰心軟  發表於 12-3-30 23:48

買基金真係好傷

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

等緊你 大力
我都想學吓點教個仔理財. 特別是得一個小朋友.

男爵府

大力大力 發表於 11-5-1 18:09
言歸正傳。。。
阿仔今年 14.5 歲,第一次知道佢認識錢是約 三 , 四 歲,我同老婆吃晚飯時講起 : ...

計劃生小朋友時,就開始每月儲小小錢,諗住到小朋友大個時,如讀中學時比佢去遊學或在年霄時場賣吓嘢,學吓做生意.........

如今大仔6歲,細仔差不多4歲.佢地兩兄弟鬧交時,哥哥曾失驚無神咁話:我大過你,所以我多錢過你.........細佬就會轉頭同我講:做乜唔生我出來先..........

小諾諾    發表於 13-1-13 00:49
pooh1211    發表於 12-10-11 10:34
fengfeng  哈哈哈 ... 細佬好 q  發表於 11-6-21 13:30

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

大力大力, 等緊你篇文呀......

大力大力  多謝支持!  發表於 11-5-5 11:15

別墅

而家世界艱難,小朋友真係要學識理財,佢地將來絛路比我地難行,教小朋友節儉是十分重要的。

Astra00    發表於 20-7-8 07:29

珍珠宮

waiting

象牙宮

2024年龍年勳章

good sharing.

大力大力  多謝支持!  發表於 11-5-5 11:16

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我要坐定定學嘢
Tks for sharing.

大宅

畀面勳章

擔定櫈仔聽書!

複式洋房

kumkum1708 發表於 11-5-3 15:25
擔定櫈仔聽書!

me too!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大力大力  多謝支持!  發表於 11-5-5 11:16

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

唉, 用記事簿"集"家用係我的習慣, 我老公就唔興咁做.
佢同我老爺都係一樣, 成日話錢是用來洗的.....
如果我有超多錢, 我唔care囉.... 不過現實唔係囉, 所以我都係寧願""延遲消費", 以免他日無錢養老......

mimi199188  中庸之道~節儉沒錯~但應使得使~  發表於 12-3-31 21:02
Hoining  我同老公都係咁諗, 所以e+咪係過得好苦嘅n無家庭lor  發表於 11-5-4 14:10

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

大力又有sharing,多謝你啊

睇到你d文,我會反思架
希望無引導錯誤個女啦

大宅

大力大力, 等緊你篇文呀......
我都好想開始灌輸d理財知識比個仔.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

大力覺得由小學開始比零用錢小朋友入錢罌黎草點呀?

kat0318  我已安排阿仔由k2 開始喇.  發表於 11-5-5 13:29
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

多謝分享

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊