親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我哋係三個家庭,共十一人,想八月初去沖繩島旅行,請問有無行程表可以參考吓?

因為我哋人多,小朋友成五個,所以要PLAN得好D!

THANKS!

子爵府

畀面勳章

唔該吖

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

amandawong 發表於 11-5-9 23:01
我之前都去過,或者可以幫到你,你會住幾多日同住邊區呀

我哋諗住五日,但係未知住邊區?有無好介紹?因為有成五個小朋友,三歲至九歲!我哋想自駕遊!有邊間酒店好?我聽人講MARRIOT HOTEL幾好!

男爵府

好媽媽勳章

是不是5天都自駕? 會參加水上活動如潛水嗎? 你們打算全程住海灘酒店嗎? 我們上次住幸喜, 每朝都對著海灘吃早餐, 好懷念呢! Marriott 的口埤也不錯呵!
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

子爵府

畀面勳章

HuiTung 發表於 11-5-11 08:54
是不是5天都自駕? 會參加水上活動如潛水嗎? 你們打算全程住海灘酒店嗎? 我們上次住幸喜, 每朝都對著海灘 ...

我想問, 係咪沖繩島好細? 由南部去北部要楂幾耐車? 係咪可以幾日都住同一間酒店, 然後去唔同的地方玩, 玩完又可以返去個同一間酒店呢?

男爵府

好媽媽勳章

suklaic 發表於 11-5-11 09:53
我想問, 係咪沖繩島好細? 由南部去北部要楂幾耐車? 係咪可以幾日都住同一間酒店, 然後去唔同的地方玩, 玩 ...

冲繩的確不大, 由南至北經IC大約2.5-3小時, 用國道、縣道就要多半小時. 如果揸開車基本上是可以的, 我遇到一家三口住最北的酒店每日都玩完上番北部休息, 因為越北的酒店越平. 但我們只是玩北部就住北部的沙灘酒店, 到那霸和南部就住市區酒店.
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

子爵府

畀面勳章

HuiTung 發表於 11-5-11 10:32
冲繩的確不大, 由南至北經IC大約2.5-3小時, 用國道、縣道就要多半小時. 如果揸開車基本上是可以的, 我遇 ...

想問,有無好似北海道個d一個家庭一間屋的民宿?我哋都好鐘意住民宿的.

男爵府

好媽媽勳章

我冇住過呀, sorry!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

amandawong 發表於 11-5-11 16:04
回覆 suklaic 的帖子

沖繩唔算好大,但要揸車由南至北都要2個鐘多d,最多人揀就係住係恩納嘅酒店, 因為d海灘 ...

嘩!真係好多謝你的資料,無泳池小朋友真係會玩得唔開心,咁我都係要諗酒店啦!

我想問MARRIOT HOTEL係邊?因為我係地圖到搵唔到!southern beach hotel?有無其他人入住過呢?因我見的BLOG大多都係去MARRIOT HOTEL!

請問有無一個網係可以睇哂成個沖繩島之餘,又可以睇酒店的坐落點?最好連境點都有,我係貪心咗少少,因為去年去墾丁時真係有咁的網站的!THANKS!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

仲可以參考以下:

You can download map from:
http://www.visitokinawa.jp/tc/
裡面還有很多沖繩最新消息及旅客優惠, 上次我們免費借了iPhone用, 不錯!

App download:
http://itunes.apple.com/us/app/id425079386?mt=8

子爵府

畀面勳章

HuiTung 發表於 11-5-12 08:42
仲可以參考以下:

You can download map from:

想問, 自己的iphone係個邊用唔用到? 你意思係借iphone係咪上網唔使錢?
對唔住, 我真係好多問題.

男爵府

好媽媽勳章

suklaic 發表於 11-5-12 11:34
想問, 自己的iphone係個邊用唔用到? 你意思係借iphone係咪上網唔使錢?
對唔住, 我真係好多問題.
...

http://www.visitokinawa.jp/tc/?p=5486&md=news

外籍旅客可租借內含沖繩觀光資訊軟體『Okinawa2Go』之i Phone手機,租借地點暫定於那霸機場僅限停留沖繩時可租借、可無限制使用網路、通話功能僅限使用於觀光諮詢專線。

<外國旅客諮詢專線>

24小時

098-916-6181(中文)

098-916-6180(英語)

有咩事touch wood 都唔洗雞同鴨講.

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

HuiTung 發表於 11-5-12 12:41
http://www.visitokinawa.jp/tc/?p=5486&md=news

外籍旅客可租借內含沖繩觀光資訊軟體『Okinawa2Go』之i ...

thanks,等我同d朋友落實咗後,就會慢慢研究研究!有免費上網就一定好到不得了啦!

男爵府

好媽媽勳章

apsm 發表於 11-5-12 13:08
去沖繩, 你地坐咩 AIRLINE ??

幾去多日好 ?

睇你邊日出發同去幾多日, KA一星期好似得兩班, UO 就日日都有. 我去咗7天但都好唔夠喉呀!

子爵府

畀面勳章

HuiTung 發表於 11-5-12 14:57
睇你邊日出發同去幾多日, KA一星期好似得兩班, UO 就日日都有. 我去咗7天但都好唔夠喉呀! ...

七日都唔夠?我哋諗住五日咋!可否俾個行程表嚟睇睇?

男爵府

好媽媽勳章

我地冬天去, 所以有d活動不適用於夏天. 七天真係唔多夠, 尤其有部車你就會想周圍捐霳捐la …

Day 1 香港快運 Dinner: 和風亭(Naha Main Place) --> 行Naha Main Place --> Super Hotel 新都心

Day 2 OTS (DFS)租車 --> Blue Seal Big Dip 牧港店 --> 照間Beach --> 海中道路 --> 連勝城跡 --> 海之駅 lunch --> 道之駅眺望美軍基地 --> 美國村 / Depot Island / Carnival Park 摩天輪 --> Dinner: Mihama 食堂 --> 名護AJ幸喜

Day 3 名護菠蘿園 --> 奥武橋 --> 水族館 --> 八重岳櫻之森公園櫻花祭 --> Dinner: 焼肉乃我那覇

Day 4 海中展望塔 --> 殘波岬 --> Aquagrace教堂 --> 御菓子殿讀谷(拍照) --> Bios之丘 --> 萬座毛 --> 御菓子殿恩納 Lunch: 元祖海葡萄 Dinner: ちゃーびら食堂Darichi

Day 5 真榮田岬 --> 讀谷村Whale watching --> 琉球村 --> 國際通 Lunch: 部屋漁港 Dinner: 燒肉國際 --> Comfort Hotel

Day 6 知念海洋活動中心 --> Nirai-Kanai bridgeニライ・カナイ橋 --> 文化王國.玉泉洞 --> 奧武島 (食tempura) --> 平和公園 --> 喜屋武岬 --> 琉球玻璃村 take photo --> return car --> 國際通 --> 堂書店 Dinner: Bamboche

Day 7 首里城 --> RYUBO百貨 --> go to airport & return iPhone --> Domestic airport shopping --> HK

首頁

尾頁

跳至