跳至

首頁

尾頁

別墅

BB早兩日六個月大了,所以比佢開始食純味米糊,但BB食完又嘔

試過比佢食三次,但每次食完後BB表情都好難受,
之後就不斷嘔

有無DADDY MAMMY有經驗呀??

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

要教BB食固體要用好多耐性同時間.佢食咗嘔出嚟,可能係因為你開得太杰,佢唔識吞,逐親所以嘔.

別墅

回覆 smilemama 的帖子

你用mug野開呀? 水定奶呀? 第一次要好希好希呀...之後一次比一次偉先得...

大宅

又或者你試下第二個牌子第二種味

別墅

好多謝 cotychan , 2Smiles , kmtham 你地既意見~
呢幾日,我試齊哂你地既建議,佢已經無嘔啦~
但食米糊時既表情都唔多享受,我唯有每次佢食完都好誇張地又拍手又唱歌讚美佢,佢終於好似慢慢開始接受了,感激大家幫忙

別墅

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

次次嘔係咪敏感呀?
我 bb 第一次食都係 miu 晒咀, 望住我問"媽媽, 唔食得唔得呀?" 咁個樣, 我就比番個 "食左快 d 大喎" 既鼓勵表情佢~~
第二次開始佢越黎越鍾意食糊仔, 食完一啖要即刻 "不" 第二啖比佢, 唔係就喊, 好似食唔切咁
但一開始真係要開得稀 d, 慢慢先加杰佢
btw, 你有冇攪到 d 米糊溶晒先餵佢呀?? 我覺得 d 米糊好難溶, 成日都一舊舊, 要攪好耐先溶, 有時我見 d 粒粒唔係好大舊, 我照餵就算喇~

別墅

我覺得如果BB唔太鐘意食既話就唔好比佢食米糊,可以試下比粥仔佢食,仲有買個咬咬樂用黎餵提子佢食下,記住每次比佢食乜都好份量要小,慢慢等佢接受至再加上去,餵粥仔時可以你先試範佢睇下,BB好鐘意學大人,佢見你食佢又會想學你,我亞B係咁,佢好鐘意食大人野,超餵食~

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

我個仔食咗2餐就無食啦,唔鐘意食,咁我就試下比粥仔啦!一食就食咗半碗.真係唔鐘意就食粥啦.(當然要煲綿d)
風雨同路

首頁

尾頁

跳至