爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章

有興趣就入來硏究下

事發今朝早上, 我朋友(大肚婆)
[

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 有興趣就入來硏究下

amychoi
1.如被撞的車有拉手制離開, 會否有這可能性令佢架車 離開原本泊的一個車位嗎?
有這可能: 當以很慢的speed撞(推)架車,而被撞(推)的車是比較輕+地面濕滑
係唔係人離開車一定要拉手制?
不是。香港沒有一條法例說離開車一定要拉手制.

2. U TUNE又岩唔岩啦, 這是一條雙程路, 但司機話當時有足夠位比佢U TUNE的.
只要中間不是雙白線,是可以 U TUNE 的!

大宅

根據「 道 路 使 用 者 守 則 」泊 車

在 離 開 車 輛 之 前 , 應 先 關 掉 引 擎 、 拉 緊 手 掣 和 鎖 好 車 輛 。 如 在 晚 上 , 應 關 掉 車 頭 燈 。

水晶宮

親子王國15週年勳章

ac321

1. 請問被撞(推)的車是比較輕, 是指車身嗎? 她3人都是

[

男爵府

好媽媽勳章

我想問而家結果係點呀?

侯爵府

好媽媽勳章

amychoi
yes, 是指車身
其實好明顯佢冇拉手掣,但佢冇拉手掣又冇犯交通條例(只要佢架車冇自動向前/後流)。
而道 '路 使 用 者 守 則'是指引,不是法例!
for e.g. 現在正在討論立法中的=>如停車超過多久便要關 掉 引 擎!因為現時沒"關 掉 引 擎"沒有犯交通條例,所以不能告司機,因此要考慮立法。
for another example:
如果我沒有跟指引"鎖 好 車 輛"便離開車輛,但police是不能控告我沒鎖好車輛的!

最多只可告佢非法泊車

水晶宮

親子王國15週年勳章

ac321

唔該曬.

我朋友現時未知點做, 佢要等佢老公今晚返來先知, 另外2架車會各自去仁X報價, 再問我朋友是否願意賠錢, 唔賠就報保險.
[
該用戶已被刪除

水晶宮

親子王國15週年勳章

我想問u-turn 果格點樣撞到??
你朋友格車撞到停泊果格再撞u-turn 果格?

1. 係有不準u-turn路牌既地方u-turn -- 違法。(通常罰$450)
2. u-turn 時阻塞其他車輛或引至其他道使用者不便或危險 --違法。(有可能要上庭告不小心)

答 :
1.不見有不準u-turn路牌
2. 唔清楚, 我去到時, 只見3部車都騎曬上行人路, 成為1個T字, 明白我意思嗎?(U TUNE車打橫, 其餘打直) .
[
該用戶已被刪除

大宅

「 道 路 使 用 者 守 則 」及 有 關 的 法 例

道 路 使 用 者 守 則 」 由 前 總 督 會 同 行 政 局 及 由 前 立 法 局 根 據 道 路 交 通 條 例 第 109 條 而 通 過 。
其 後 的 修 改 已 得 前 運 輸 局 局 長 批 准 , 並 根 據 道 路 交 通 條 例 第 109 條 提 交 立 法 會 。

道 路 使 用 者 應 注 意 本 冊 子 封 面 內 頁 的 說 明 , 但 請 留 意 :「道 路 使 用 者 守 則 」 內 很 多 規 則 , 都 直 接 反 映 法 律 的 規 定 ; 所 以 , 不 遵 守 這 些 規 則 , 可 能 觸 犯 法 律 。

ac321 寫道:
amychoi
yes, 是指車身
其實好明顯佢冇拉手掣,但佢冇拉手掣又冇犯交通條例(只要佢架車冇自動向前/後流)。
而道 '路 使 用 者 守 則'是指引,不是法例!
for e.g. 現在正在討論立法中的=>如停車超過多久便要關 掉 引 擎!因為現時沒"關 掉 引 擎"沒有犯交通條例,所以不能告司機,因此要考慮立法。
for another example:
如果我沒有跟指引"鎖 好 車 輛"便離開車輛,但police是不能控告我沒鎖好車輛的!

最多只可告佢非法泊車
該用戶已被刪除

水晶宮

親子王國15週年勳章

終於三架車全部返原廠整, 報價係接近30萬, 三架車都係未夠一年車, 最後, 朋友報保險, 只需付HK$5,900.00, 買全保, 因未夠一年, 不用扣NCB, 朋友話真好彩, 下個月保險剛到期, 算行運了.
[

大宅

因未夠一年, 不用扣NCB,但下一年會加loading!!!
amychoi 寫道:
終於三架車全部返原廠整, 報價係接近30萬, 三架車都係未夠一年車, 最後, 朋友報保險, 只需付HK$5,900.00, 買全保, 因未夠一年, 不用扣NCB, 朋友話真好彩, 下個月保險剛到期, 算行運了.

首頁

尾頁

跳至