烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不鏽鋼鑊係咪一定會易黏痴底?有冇牌子比較好?

kinbb媽咪  我用牛頭牌,熱鑊熱油煎野不會痴底,但唔好處係太重身,少d力氣都舞唔掂  發表於 11-6-4 00:04

珍珠宮

回覆 6299 的帖子

唔該!我以前都係百貨公司睇過,都真係幾重,但質料幾好

珊瑚宮

畀面勳章

kinbb媽咪 我用牛頭牌,熱鑊熱油煎野不會痴底,但唔好處係太重身,少d力氣都舞唔掂 發表於 3 天前

係呀, 我都係用佢隻五層鑊, 幾好用同耐用, 我用差不多5, 6 年.

大宅

我都好想知, 有無人用孖人牌, 賣得好貴, 唔知是否物有所值。

在百貨公司內見d sales示範, 隻隻都好好用, 但一買到返家就另一回事, 係唔係佢地示範時唔係用明火關係?

tyc128  agree  發表於 11-7-7 01:52

大宅

Buffalo 五層鑊, good ar

禁止訪問

回覆:邊個牌子的不鏽鋼鑊比較好用?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

npMaMa 發表於 11-6-7 16:52
我都好想知, 有無人用孖人牌, 賣得好貴, 唔知是否物有所值。

在百貨公司內見d sales示範, 隻隻都好好用, ...
你隻鍋一定要夠熱。當你滴幾滴水落隻鍋時,d水會好似波子咁轆來轆去,先叫夠熱。
隻鍋夠熱先落油,浪勻隻鍋,見佢出紋先落食物。
落左去就較細d火等佢慢慢煎幾分鐘,其間唔好掂佢。

如果你隻鍋個鍋底有積,白色一達達,就點搞佢都會黐。
試吓用熱白醋去省返令隻鍋先。
你今日backup左未?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

孖人。好OK。

照大家供講來用,唔黐。

大宅

回覆 眼訓 的帖子

我而家用梗意x廚的中式鑊, 說明書就教凍鑊下油, 跟住燒到佢熱先下食物。
我通常都係炒嘢, 好少好少煎炸, 所以油唔會放好多, 因此唔知點先叫有油紋, 唯有開了火等成3分鐘先放食物去炒, 但都係黐。買時那sales示範, 真係乜都唔黐, 激死

男爵府

回覆 npMaMa 的帖子

i had the same problem with 'stone wok' and 天上野wok. 救番天上野wok, now 凍鑊落油and好熱落食物is ok not stick wok. But very 大油煙.
the fissler, lagostina woks claim 少油,少油煙, 又not stick wok and easy to clean. is that true?

珍珠宮

唔該...睇黎好似孖人,牛頭比較好用,早排百貨公司減價我都冇買,菲姐果D又好似好貴...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 npMaMa 的帖子

我跟youtube學咋。你自己揾個適合你既辦法啦。http://www.youtube.com/watch?v=CB-SCA1reqE

油紋
http://www.youtube.com/watch?v=H-1zq5eoH4Q 0:29 開始

更有d鍋話自己乜油都唔洗落就可以煎野。

我用電磁爐都要起碼兩分鐘,隻鍋先燒到夠熱。
煤氣爐應該仲要預熱耐d啦。
人地做示範,隻鍋成日燒住,梗係夠熱啦。
你又唔知人地撈左幾多油落去d食材度。
你今日backup左未?

伯爵府

孖人。

上生粉煎魚柳都唔黐;最緊要等起碼2,3分鐘有油紋先落食物,擺落去之後唔好反轉企地;好傳熱,熱力均匀,所以唔水驚會;推得郁煎香0左一面先煎另一面。

(不過要用鑊耳,對耳同個蓋煎/炒耐0左有0的熱。)

6299  係喎,見個底都無咩油,唔算食油隻鑊  發表於 11-6-9 17:38

男爵府

孖人牌大約幾錢 ?
我見 lagostina 而家 3000 有一隻中式鑊 連 單柄煲, 好似幾抵, 心思思想買..!

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 mango22 的帖子

我琴日買咗呢SET, 佢$3000再比3%OFF, 急不及待返屋企試煎蛋, 煎糭, 真係用少少油都唔會'痴WOK'

男爵府

回覆 hippoling 的帖子

你係邊度買? 是否全線 counter 都有 3% off?

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 mango22 的帖子

我响太古APITA買, 個SET全線都係特價$3000, 售貨員叫WENDY, 佢另外比3%OFF, 冇得再平, 就算SOGO大減價都係呢個價, 貴買平用, 保養25年, 真正意大利製作, 孖X同特X, 好多都轉咗大陸造

6299  係呀,孖人同牛頭都已經唔平,但菲姐個價我睇都唔敢睇  發表於 11-6-9 14:16

伯爵府

我個孖人又係响太古Apita買,折0左HK$2530。

另外我仲買埋一set孖人:平底有柄鬼佬鑊+蒸架+高身煲:HK$1999。

大宅

mango 22 :

是否先燒熱隻鑊, 再下油同食物?

男爵府

npMaMa 發表於 11-6-9 11:44

mango 22 :
凍WOK落油, 開中火, 唔好攪D油, 直至出白煙先放食物

首頁

尾頁

跳至