跳至

首頁

尾頁

大宅

要返工嘅媽咪你地會唔會擔心BB唔認得你同埋唔跟你

呢個問題我有去問朋友, 佢地話唔會, BB認得邊個係媽咪, 一定唔會唔跟, 但我仍然好擔心, 你地會唔會好似我咁呀?

別墅

Re: 要返工嘅媽咪你地會唔會擔心BB唔認得你同埋唔跟你

會呀!!!係勁擔心呀!!!
我BB仲要係我媽咪湊(日+夜),
我只係weekend先帶BB回家,
如果到時BB唔跟我,
都咪話唔傷心 :-(

大宅

我都有呢個擔心,雖然我都聽過話bb始終都會認到媽咪,但我都打算盡量每日番奶奶到睇bb!

複式洋房

我好怕bb認工人多過認mami

別墅

Irisyoyo
我諗每個返工的媽媽都會擔心,而且仲要掛住bb,真係幾辛苦.
所以我和爸爸情願自己辛苦,晚上都要接bb回來,等佢認得我們之餘,仲記得這裡才是屋企.

大宅

我下星期返工,bb會住响我媽媽屋企,friday晚至接bb返嚟.
雖然日日放工會去睇bb,不過都好驚bb唔認得我.
但我呀媽叫我放心,bb唔會唔認得爸爸媽媽,但跟唔跟我就要比多啲耐心,始終見面時間唔多 :-(

男爵府

好媽媽勳章

係呀,我遲d返工都覺得阿b會跟工人多過跟我,
其實都好正常,坐月自己湊佢成個月,
bb都會跟我多過跟其他人,佢聽到我把聲反應都唔同架,
之前我都諗住俾人湊過夜,做weekend媽咪,
後來諗諗下日日無得見個女會好難頂,
睇唔到佢成長,所以先決定請工人.
起碼放工返到屋企阿b都見到媽咪同爸爸.

大宅

唯有一有時間,一見到BB,就猛咁同佢講野,同佢玩,補返數。

大宅

真係咁多媽咪都擔心, 呢幾日我都抱多左佢, 好唔捨得, 我覺得我BB而家係認奶唔認人, 到我返工佢就應該開始認人, 但咁長時間見唔倒我, 我驚佢唔肯我抱! :-(

民房

我估如果BB仲細的話就唔怕唔認得你同埋唔跟你,佢地會認到媽咪的體味同声音。

大宅

我雖然未生, 而且決定俾人地揍(家人以外既人), 5day半連過夜.
朋友都話成日見唔到BB唔係咁好, 所以我決定BB約7,8個月大時, 兩公婆辛苦D, 夜晚接回家, 第二朝再送回去.
我都怕BB唔認得, 同唔跟我地架. :-(

子爵府

以前我大仔都係比工人湊,所以係佢細時佢係比較鐘意工人多過鐘意跟我,我果時都有唔開心,因為佢竟然要外人都唔要我,好似跌倒要人鍚番,佢都要工人唔要我,真係好唔開心架,但冇法,只好係放假日子多D陪佢,同佢玩,咁隨著佢年齡增長,佢就會知道你係佢MAMI,冇人可以代替倒!而家我仔4歲,成日都MAMI前MAMI後,所以放心啦,比時間佢地就會明白!

別墅

cutey_face
我同你個case一樣,初初諗住比媽咪湊過夜(佢住得都近我但要搭車),做weekend媽咪,但坐月對得bb多,覺得真係唔捨得,因我住得好遠,放工番到屋企都7點幾,到時得好少時間見到bb,所以即刻諗要請工人囉!

大宅

Re: 要返工

我bb未出世, 我媽咪又住得遠, 有諗過叫阿媽來我到住湊bb. 又有諗過比人湊同育嬰所, 但係一諗到返工又要湊去, 放工又要湊返來, 要ot又吾知幾點收工. 返到屋企仲要做家務. 再加上

大宅

Re: 要返工

我都擔心架!所以除產假外,我請多左個月假陪BB,同埋我返工後會每晚都接佢返黎,早上及下午會在奶奶到湊,每晚食完飯就佢返屋企,因為我奶奶住隔離座。

首頁

尾頁

跳至