想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

點解呢?

別墅

Re: 如做ivf (試管嬰兒) , 你地會選威爾斯 or 瑪麗?

邊間近選邊間,因為要日日上去,好辛苦!如果要我一定要選一間,一定係瑪麗.

洋房

Re: 如做ivf (試管嬰兒) , 你地會選威爾斯 or 瑪麗?

yen88,

威爾斯 vs 瑪麗 ( 即係 中大 vs 港大 ??)

如果我要做 ivf.... 除非有數據証明邊間成功率高D, 否則我會揀排得快果間, 因為時間好保貴.

Bingo soon!

複式洋房

我排緊威爾斯,我覺得威爾斯係不育科比較有經驗..(唔知係咪這個原因,所以條隊都排得長D..)
而且我住九龍區,威爾斯比較方便

大宅

MilkMilk121
咁你點解一定選瑪麗呢?

大宅

Jade2005
thank you
你講得啱, 就係中大vs 港大, 好難選, 但我見好多人都選瑪麗, 唔知係咪即是好d

大宅

dododo
thank you

你是排公家or私家? 幾時做呀?

複式洋房

我是排公家隊,06年11月做IVF..
姑娘話如果想快D可以睇私家(同一班醫生和nurse,分別在$$..)1至兩個月就有得做(佢地話公家可照排)
如果我有$$就好啦..
:-(

別墅

yen88:
其實威爾斯沒有什麼唔好!只係療程方面有分別,我的資料是由以前一部網友得知.照我所知,威爾斯是主張用自然周期,即是話如果你放新鮮或雪胎失敗後,醫院方面一定要你月經完全來得正常才可放下雪胎.(因為有時會受針藥影響,下一次月經會早或遲),當然佢地用這方法是有正面的因由,由於咁一個cycle的療程可能要一年.因為時間對我們來說是很寶貴.
講真!我相信感覺係好主觀,QMH的DR.&姑娘的確好PRO好好人,係IVF療程上的確面對心理上很多困擾,有時DR.&姑娘的一句關心說話使人在心靈上的一種安慰,雖然我還未成功,但我好感激佢地每一位.
yen88我想你就自己方便為大前提,唔通你住NT來QMH做咩!咁你體力上會負擔好重,咁無足夠休息,想成功都難啦!
IVF係講彩數,無話邊間醫院做一定會成功!

大宅

MilkMilk121
thank you!
嘩, 一個cycle一年太長喇, 有d想縮沙添, 我而家排左威記, 其實地點無mud所謂, 我在中間, 所以地點唔係主要問題, 反而我之前concern係聽姊妹講qm 有講座, 又再要驗精(威記可之前驗左先) 而我老公唔係成日在香港, 所以如果咁多呢d 額外既時間要付出, 我怕會拖我時間, 所以take pwh, 但你咁講, ??? 點算呀, 好煩添, 有無意見可比我呀??? 多謝!

別墅

yen88:
yen88 寫道:
MilkMilk121
thank you!
嘩, 一個cycle一年太長喇, 有d想縮沙添, 我而家排左威記, 其實地點無mud所謂, 我在中間, 所以地點唔係主要問題, 反而我之前concern係聽姊妹講qm 有講座, 又再要驗精(威記可之前驗左先) 而我老公唔係成日在香港, 所以如果咁多呢d 額外既時間要付出, 我怕會拖我時間, 所以take pwh, 但你咁講, ??? 點算呀, 好煩添, 有無意見可比我呀??? 多謝!

我唔係好知威記的做法是怎麼!QMH係要聽講座,但如果老公唔得閑,自己聽都可以.有講座係好,等你知多D,因為療程太複雜,幾時要上去打針,點濆算,因為我地要清楚知道點去做ma!
唔聽係損失!至於取精驗,係必要,因為check一次唔可作準,這方面可以同姑娘傾,唔洗擔心,照我所知,如果你老公唔方面取精(療程進行中),可以一早取,雪住先,比錢就可以.
排左威記,就無謂多想,做ivf主要到診都係女方,男方只係初初上去比較密(驗精,抽血,見DR....)開始療程反而唔多,只係取精一次.
我亦因為療程太辛苦,所以剛剛辭去工作,專心做IVF.
GOOD LUCK!

大宅

MilkMilk121
thank you !
之前都聽過ivf療程辛苦, 想問下你覺得邊樣令你最辛苦?
你講得啱, 排左威記就唔好唸咁多............... 咁想問下你在qm 講座的內容有什麼要注意呀? 謝謝!

希望你一次成功!

別墅

yen88 寫道:
MilkMilk121
thank you !
之前都聽過ivf療程辛苦, 想問下你覺得邊樣令你最辛苦?
你講得啱, 排左威記就唔好唸咁多............... 咁想問下你在qm 講座的內容有什麼要注意呀? 謝謝!

希望你一次成功!

yen88:
辛苦!當然啦!體力啦...第一個月經期既21days開始噴nose,噴到抽蛋,一日4次,限時限刻,日日怕自己忘記,有時噴咗又覺得自己無噴,咁咪壓力law.好嘞!m來第2日照超聲波,跟住開始打針,日日準時上去QMH,正常大約打10days,個人已經好疲倦,又擔心d卵子靚唔靚,可以抽到幾多卵,咁醫生話o.k,又要晚上11:00再上去打夜針,隔日就入院抽蛋,至於反應就各人不同,有d人抽完好辛苦,有腹水.(唔係個個係咁,少部分人),跟住隔日放蛋.其實過程辛苦可以捱過.但心理上既壓力係令人抖唔到氣,一次又一次私失敗,有時好想放棄,但同自己講無論點都好一定要堅持到最後.當然有d人好彩,一次就攪掂.咁辛苦都值得.
qm 講座其實係講解療程過程,又可以發問,由唔了解到知少少,一時間好難一五一十講到好清楚.我怕我講咁多會嚇怕了你,總之好似過完一關又一關.
如果沒工作在身,會好一點.由於我之前日日都好匆忙,回家飯都唔想食就去sleep.係呢!你要工作嗎??有問題可pm給我,我會盡力解答. :lol:

大宅

MilkMilk121
多謝你咁長盡講解!
我都明個心理壓力唔係個個承受到, 所以真係要盡量放鬆...... 我沒有工作但要湊女, 湊女既壓力大過番工好多好多, 所以就算我個人係無壓力但都有d無形既壓力來自我個女. 係呢, 如果你得閒可唔可以講解下老公果part? 謝謝!

別墅

yen88:
原來你已經有個女,咁情況就同我差好遠.起碼都有一個先.如果比著我,我已經好滿足.我唔會為咗生多個而做ivf.因為唔值得付出咁多.你唔可以做iui試下先咩??
sorry!每個人價值觀唔同,或許我唔係咁困難都生唔到一個,我唔會咁珍惜同渴求,所以話每人都有自己的故事!

大宅

MilkMilk121
係呀, 我已經有個女, 而我不能做iui喇, 因我兩邊輸卵管塞哂, 只可做ivf, 我都好開心已經有個女, 但我最初係已plan左生幾個, 突然話我知塞左不能自然懷孕, 咁我緊係用埋唯一的方法啦, 而我就覺得幾辛苦都值得, 到最後唔成功但我都付出過, 唔會就咁放棄就算.

別墅

我希望你快d願望成真!你曾經懷孕相信成功機會會高! :lol:

民房

其實邊間問題都唔大,睇自己彩數,亦睇自已身體,就算間醫院好勁,都有佢失敗嘅個案,咩都好,平常心面對,我都有做ivf失敗經歷(台灣做),今次唔過去台灣了,打咗電話威記排(私家症),真係好快,2個星期,姊妹們不要灰心不要放棄,我哋嘅努力一定有成果嘅。

男爵府

好媽媽勳章

想問下公家ivf 一個treatment 幾錢度?

大宅

地點真係好重要 , ivf期間要成日朝早八點返到醫院 , 如果遠真係好攞命!
既然都排咗 , 唔好諗咁多啦 , 威院啲醫生 & 護士都好好 , 我啱啱都喺威院做ivf , 而家等星期一派彩!
祝一次bingo!!!

首頁

尾頁

跳至