自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實近呢幾年, 都心郁郁想去 TWN 住. 實在覺得HK 越黎越不知所謂. 由結婚開始, 冇樓住, 生仔冇床位, bb 出世冇奶粉. 過得幾年, 間屋唔夠住. 想擙層大少少的樓, 一係就天水圍, 一係就冇人到的地方先住得起, 又要養自己, 養地產, 養小朋友, 養工人. 生活開支全部每年最少加5%. 但人工就加少過 3%. 覺得好冇自我, 冇哂生活. 空間又迫........ 唉..... 人工唔多的2公婆, 係咪就咁過一世呢?

每日見到d大陸人來港的新聞. 我都己經覺得, 响我傷口哂鹽一樣. 我真係唔明, 點解人地一家5 口, 得個老公打份工盆散工. 都可以住海景600 - 700呎3房大公屋, 小朋友可以孭名牌書包, 名牌眼鏡. 睇醫生唔駛錢仲可以優先, 太太們日日去 high tea.... 我都唔想咁睇唔開, 但眼見自己, 每個月做生做死, 供層樓都萬幾, 先得個500零呎2房蝸居, 睇醫生又未必 claim 得哂. 仲有份mpf 同自己份保險... 完全為了有瓦遮頭就做到無日無天. 咁又何若呢.

我淨係想自己有得住, 唔駛担驚受怕 (又驚銀行加息, 又驚加管理費, 車費, 水費, 電費樣樣加, 又怕公司隨時話摺又或放冇薪假甚至乎減人工. 我又唔係要過大富大貴的生活. 但真係唔想樣樣同人掙.....

唔知去到twn 的話. 會唔會好d 呢 ????

純粹有感而發..

EVA222  活在香港,能食到安樂茶飯,是最草根或有祖蔭.  發表於 11-6-12 10:56

伯爵府

牛年勳章

TWN = where ???

karkar39  台灣  發表於 11-6-13 01:37
Kittymummy  我估係台灣...  發表於 11-6-12 00:49
fcu  Taiwan..  發表於 11-6-12 00:49

男爵府

台灣??

我自己幾鍾意台灣.
但台灣都有自己好多問題,
唔好覺得人地乜都好.
不過, 我喜歡台灣的風氣.
相對來講, 社會接受多元化的事物多一點.
同埋好愛那裡的文藝風氣.

wcpcelia  個人中意台中,台南多D  發表於 11-6-12 12:57
梅媽媽  台南都好野蠻嫁.你諗得太理想化啦吧!!  發表於 11-6-12 11:52
wjBB  係,  我都好鍾意個邊d人, 同文化..  起碼唔會有大陸人掙野的問題...  發表於 11-6-12 01:05

禁止訪問

引用:TWN+=+where+???

公爵府

回覆 wjBB 的帖子

Earthquake, typhoon, no way.

wjBB  咁又係...冇諗呢個piont tim..  發表於 11-6-12 01:06

禁止訪問

引用:其實近呢幾年,++都心郁郁想去+TWN+住.++實

大宅

wjBB 發表於 11-6-12 00:44
其實近呢幾年, 都心郁郁想去 TWN 住. 實在覺得HK 越黎越不知所謂. 由結婚開始, 冇樓住, 生仔冇床位, bb ...
從新開始/適應 都會有困難.. 我諗而家呢個時勢, 咩地方都唔會好得去邊..

珍珠宮

大廚勳章

你有無親人响台灣?

如果無, 一切由0開始, 恐怕你要承受的壓力大過留港.

karkar39  YES  發表於 11-6-13 01:37
大力大力  必定,仲衰過香港!!  發表於 11-6-12 06:59
wjBB  其實係hk個氣氛令到我有咁的feeling 啫... 正所謂萬事起頭難.  但真係有d灰咁l  發表於 11-6-12 01:10

水晶宮

樓主...唔好咁樣啦, 大家都係香港人, 明既. 又要供樓, 養仔女, 養父母, 生活開支樣樣都係 $$$, 仲有咩野燕梳呀, 水電煤....etc, 加加埋埋都好係野, 仲要面對通脹咁勁. 樣樣都話要加價, 食個lunch 都話要幾十蚊.

我見到人地住市區公屋, 我都好羨慕. 因為我自己住新界西, 亞女同我地兩公婆日日搭車出市區返學, 我個心都好up. 想換樓又15/16, 依家樓價咁高, 係市區買樓又細到死. 換左又要打多廿年工. 好彩既有得比我地打仲還好, 當是旦一個失業時就大檸樂. 總之搵少$1 都唔掂, 唉........

總之, 大家香港人加油啦 !!!

wjBB  係呀.  真係好q辛苦.  我仲覺得自己有憂慮症tim er  發表於 11-6-12 01:15

珍珠宮

好媽媽勳章

台灣, 你有無去過台灣, 你識講閔南話嗎?

wjBB  我唔識閔南話GA. 但我地諗住如果住, 都會揀北...  發表於 11-6-12 23:12
onne  離開台北好似多數講閔南話架!  發表於 11-6-12 01:28

侯爵府

有唸過如果公司派我去台灣做野, 有無機會移民; 問題係...老公唔肯走

wjBB  我老公都OK GA...  發表於 11-6-12 23:13
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

其實所有地方都係去玩同去住係兩回事,住落就會知有好多問題,台灣都唔例外,貪汚啦,地震啦,塑化劑啦......樓主諗清諗楚至好,其實香港已經好過好多地方架啦。

karkar39  agree  發表於 11-6-13 01:38
wjBB  都係GA... 都有諗過如果唔啱咪返黎HK LAW.  反正又咁近...  發表於 11-6-12 23:13
hudsonchui  agree  發表於 11-6-12 14:57
25牛牛  agree  發表於 11-6-12 11:32
小可愛11  100% Agreed  發表於 11-6-12 10:39

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

係台灣住吾駛供/租樓咩?
台灣讀書都好辛苦, 返學真係返足一曰, 放學一樣要補習。
不過, 學校比香港大間好多!

我住過台北半年, 吾係吾好, 但感覺上比香港落後。
我都係中意香港多d!!!
p.s. 但台灣地方大D, 多野玩, 渡假好多選擇, 香港冇得比!!! 但一樣係有錢至有得玩, right ?

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:近近地移民 TWN 好唔好呢?

我以前係台灣做過野,好無奈比公司派左去,個時覺得野又好食,錢又好駛,的士又平,同事又nice,仲有得浸溫泉,摩托牌又易考,係搭公車同地鐵比較煩,因為地方太大做唔到香港點到點咁方便,但係同同事傾開,佢地就唔贊成我既睇法,佢地覺得又地震又打風,成日落雨,政治唔係咁穩定,成曰有示威,佢地反而覺得我地香港好好多,去旅行又平,夜晚落街又多野食,又無咩天災,我諗深一層,可能都係我睇佢好佢睇我好,我估一年去一次玩都ok,但住落就真係未必咁好

wjBB  咁又係.  正所謂隔離飯香...  發表於 11-6-12 23:23

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

隔一排就會有媽媽呻下想移民... 我覺得個個地方都有佢既問題, 好多時只係隔離飯香同埋自己對當地認識唔深, 至會覺得人地好.... 之前有多人提過, 去旅行/工幹唔同去定居.

如果台灣人地社會民生乜都好, 但樓主始終唔係台灣人, 又唔係果度長大, 歸屬感方面點都會差好多, 融入社會方面亦唔會好似褸主諗得咁易, 長期係咁你又頂唔頂得住?

wjBB  係.  但剛剛樓上提到住過半年.  我好有興趣試下半年.  睇下自己接唔接受到.  發表於 11-6-12 23:24

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

首頁

尾頁

跳至