自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

尋日我ex-bf, 打電話俾我閒話家常, 提及佢地一家人將會搬去跑馬地住...我話你咁有錢買樓進註豪宅區??? 佢話唔係, 只係租, 何來有錢買.....我再問幾錢1個月租金, 一問之下要成2萬幾蚊1個月...我聽到之後問他咁貴都要租?

後來他解釋, 佢囡囡目前在跑馬地一間名kg讀k1, 打算日後要入此區的名小學, 現在開始要計劃, 第一步是要搬屋...其實佢地之前是住元朗區, 後來佢囡囡因為考到讀緊既幼稚園, 所以搬去將軍澳, 方便接送返放學, 唔夠一年, (即是k1都未讀完, 又話要搬去跑馬地方面2年後考小一)

大家電話對話中都係講囝囡經, 仲問我有無考慮效法他們做法, 搬去心儀學校附近住喎....我當時都唔識答佢, 因為我真係無諗過, 因我心儀希望第日囝囝入到o個小學附近全是豪宅區, 我地實在買又買唔起, 租又租唔起...覺得有冇咁既必要, 大家點睇?

Auathena  我好奇問吓,你同ex傾電話,你老公會不會吃醋呢?  發表於 11-6-15 13:20

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

happymama11 發表於 11-6-15 11:09
尋日我ex-bf, 打電話俾我閒話家常, 提及佢地一家人將會搬去跑馬地住...我話你咁有錢買樓進註豪宅區??? 佢話 ...
唔出奇, 我識個fd, 佢個女考咗去元朗一間新學校讀小學, 跟住成家人搬咗去元朗住.

別墅

回覆:大家會唔會為咗仔女讀書,孟母三遷呢?

我覺得第一睇下小朋友係咪應負得到先,
第二真係無雖要為明考個名好聴d威d而做囉。真係自己同個小朋友能力做到就遷去明校豪宅區冇問題?倒轉小朋友又跟唔上自己又咩貴租又何苦。行行出狀元不一定明校就好。

LuLuKiuKiu  同意, 最緊要 '睇下小朋友係咪應負得到先'  發表於 11-6-15 12:02

水晶宮

我過兩年都要搬....因為亞女派中學. 我地依家好遠返學, 由新界西去九龍.

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

搬得起就更係搬啦,唔講係唔係為仔女讀書呢方面,我都想搬去跑馬地住下.

CALVEN  AGREE  發表於 11-6-15 13:03
happymama11  鬼唔知咩...我都想, 不過冇$$$$$$$$  發表於 11-6-15 11:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

FOKYUKI 發表於 11-6-15 11:19
我覺得第一睇下小朋友係咪應負得到先,
第二真係無雖要為明考個名好聴d威d而做囉。真係自己同個小朋友能力 ...

我都係同樣睇法, 第時我都俾囝囝試叩門考我心儀既小學, 不過我絕對唔會因為此而搬, 一來考唔考到都未知之數, 二來我地負擔唔起, 所以ex-bf講我就聽, 我唔效法囉!

男爵府

負擔到我都會為囝囡孟母三遷

sallyhuang  agree  發表於 11-6-15 13:47
maypig  AGREE  發表於 11-6-15 13:43
meow~meow  me too  發表於 11-6-15 12:47
lalababe520  agree  發表於 11-6-15 11:53
25牛牛  同意  發表於 11-6-15 11:38

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

我都識人由上水搬去土瓜灣,諗住報協思

珍珠宮

回覆 Ka__Ying 的帖子

都啱嘅, 不過我好自量, 冇錢就唔會去學人玩呢d搬屋遊戲

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

happymama11 發表於 11-6-15 11:31
回覆 Ka__Ying 的帖子

都啱嘅, 不過我好自量, 冇錢就唔會去學人玩呢d搬屋遊戲

我都係喎, 冇錢想搬都搬唔到啦, 所以我個女幼稚園、小學、中學, 全部係屋企附近, 連交通費都唔駛!!

有時D野唔係唔想, 但現實唔許可既話, 只會越諗越煩!!

maypig  TRUE!  發表於 11-6-15 13:44
happymama11  絕對同意~  發表於 11-6-15 11:36
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有財力, 有實力 咪搬囉..... 不過估計呢世都無可能

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

最緊要負唔負擔得起啦! 負擔得起點搬都得! 打個電話搵人搞掂哂, 自己淨係個人行入間屋就OK, 得左!

maypig  OOOH..........YEAH!  發表於 11-6-15 13:47
LuLuKiuKiu  haha!  發表於 11-6-15 12:03

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

負擔到我都會
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

happymama11 發表於 11-6-15 11:09
尋日我ex-bf, 打電話俾我閒話家常, 提及佢地一家人將會搬去跑馬地住...我話你咁有錢買樓進註豪宅區??? 佢話唔係, 只係租, 何來有錢買.....我再問幾錢1個月租金, 一問之下要成2萬幾蚊1個月...我聽到之後問他咁貴都要租?

後來他解釋, 佢囡囡目前在跑馬地一間名kg讀k1, 打算日後要入此區的名小學, 現在開始要計劃, 第一步是要搬屋...其實佢地之前是住元朗區,後來佢囡囡因為考到讀緊既幼稚園, 所以搬去將軍澳, 方便接送返放學, 唔夠一年, (即是k1都未讀完, 又話要搬去跑馬地方面2年後考小一)

大家電話對話中都係講囝囡經, 仲問我有無考慮效法他們做法, 搬去心儀學校附近住喎....我當時都唔識答佢, 因為我真係無諗過, 因我心儀希望第日囝囝入到o個小學附近全是豪宅區, 我地實在買又買唔起, 租又租唔起...覺得有冇咁既必要, 大家點睇?
一啲都唔奇, 話說早一年果陣, 我樓上搬咗一家5口嚟(父母+1女-K3,1仔-K2+工人姐姐), 住入個單位係一對母女(個女已經出嚟做嘢)分租出嚟, 我哋單位6xx幾呎, 老實講, 我一家3口都唔夠住咁滯, 佢哋竟然可以住5大2細, 真係匪所思!!!!
終於一家等個仔一月派到呢區名校就雞咁腳搬走!

跑馬地巳經被啲大6老婆同南亞人進注嘞!好多老人家層樓俾個娶大6婆嘅仔一家入侵, 又有啲人將天台租俾啲南亞人住添!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 happymama11 的帖子

有能力 ~ 會!
返學近d,對大人小朋友都爭好遠,舒服好多啦!
但無能力,就真係無法囉!
佢做法,都arm丫,搞得黎,小朋友又可越細適應新環境,好事!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

負擔得起就無問題!

大宅

呢排身邊個個都搬屋, 目的都係為小朋友讀書.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔會囉......區區都有好學校...唔讀呢間,可以讀第2間!

禁止訪問

回覆:大家會唔會為咗仔女讀書,孟母三遷呢?

首頁

尾頁

跳至