親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人行過呀? 難唔難行? 要行幾耐? 夏天咁行法會唔會中暑啊? 好想試吓行去大澳的滋味!!

mingchan122  你不如去到大澳,再行去"二澳"彧者"分流",沿路好靚架.  發表於 11-6-17 11:31
mingchan122  嘩,好遠架,搭巴士都要成個鐘,梗係會中暑啦.  發表於 11-6-17 11:27

複式洋房

大澳行到去二澳 or 分流要行幾耐啊? 去到二澳/分流有無車搭返出嚟? or要走回程路返大澳?

男爵府

好多年前行过一次东涌至大澳,山路都Ok易行,不过真系几辛苦,行左三个几钟啊,但好难忘架,算系一种挑战。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果帶住小朋友,
勸你留番秋冬先行,
佢地腳骨力好行畢全程唔奇,
但天氣太熱烈日當空真係會中暑,
小心呀~

但求順利  

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

謝謝分享啊~~ 我之前聽過人講又話東涌行去大澳沿路有樹蔭既???

侯爵府

三個鐘至四個鐘!

平路多!

不過依家天氣太熱啦!

男爵府

回覆:靚人靚景 的帖子

二澳同分流無車架!返到大澳先有!

男爵府

回覆:memomama 的帖子

大澳去二奧同分流好近,1小時之內。通常會由石壁落車再行到大澳,三至四小時。(好似)

複式洋房

我絕對唔建議夏天由東涌行去大澳

大宅

石壁到大澳大約20KM,正常人一小時行4KM,唔計休息都要5個鐘,而且沿途大部份無樹蔭

東涌去大澳大約14KM,沿途大部份有樹蔭,唔計休息要3.5個鐘

但無論邊一條,除非你經常行山,係而家咁嘅天氣,真係唔好去,好容易中暑!

複式洋房

回覆 matau 的帖子

謝謝你的詳盡說明啊~~ 仲計埋距離同時間添!! thanks thanks!!

既然各位都唔建議呢d時候行去石澳, 咁我諗都係要9月之後才諗lu

複式洋房

太熱啦, 同埋宜家夏天有時落雨, 行山都好危險~

複式洋房

如果小朋友唔行得就唔好,我哋一家三囗不久前行過,由兩點行到六點,有某段路係好斜,而且上上落落好幾次,我小行山幾乎頂唔頂,我比我老公騙在,隻腳痛左兩曰,我以後都唔會再行呢條!

子爵府

我試過大澳-東涌,唔計休息,應該都要5个鍾,仲有沿途冇得放棄or搭車走,只有一度可比以call TAXI,$300 到東涌,

洋房

我睇NOW果個《山步‧行》的節目呢都講好多行山野可以參考下~
依家有做緊30日試用丫,冇GE可以trytry~
click

洋房

[sorry手多,,請del :p]

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:我睇NOW果個《山步‧行》的節目呢都講好多

原帖由 prettypia 於 14-05-17 發表
我睇NOW果個《山步‧行》的節目呢都講好多行山野可以參考下~
依家有做緊30日試用丫,冇GE可以trytry~
click ...
嘩!11年都摷?家陣14年喇喎

男爵府

一係你坐船去左沙螺灣先開始行入大澳,可以行少一半,不過如無記錯後當難行D的。

(好奇,點解想東涌行入大澳? 因為想行下古道?)

andyman  個post 幾年前架, 問果個人都可能冇上 bk 啦  發表於 14-5-19 23:26

別墅

A normal hike may take 1 hr from bottom of hill to top in Quarry Bay. Yet with kids, u must triple the time! We had a very horrible experience before, how come we never arrive the top of the hill!

首頁

尾頁

跳至