親子旅遊

跳至

首頁
12345...51

尾頁

大宅

我們一家7月中往沙巴8D7N。
之前爬文﹐多謝有心姊妹分享﹐獲益良多。

出發在即﹐睇吓大家有無心水提示。另外﹐我也會盡情分享所收集的資料。

希望大家都可以舒舒服服﹐盡情享受﹐開心渡假﹗

熙熙&樂樂媽咪

大宅

飲食 Summary with Map: http://www.discuss.com.hk/redirect.php?tid=13323481&goto=lastpost
熙熙&樂樂媽咪

大宅

手信推介
雪條
- rm19/ hk59 (1盒12枝)
- 在機場﹐過左關先買 (得1間舖頭有得賣),佢有發泡膠盒乾冰,又有報紙包好,只要你唔曝曬佢,唔會溶架"

虎蝦 - rm68 (8-12隻)
鮑魚 - rm128 (1kg)

肉乾
- 美金香肉乾 就係味雅向kk plaza方向行...corner位...好易認...無得彈...不過唔平囉… 但係好好食...仲有...去中央市場(kk plaza後面)地下d生果檔…

香蕉乾
- 有隻長型ge香蕉干 ...rm1/包…記住要買啡啡地色令令地面果隻.... 另一隻長條型但係淺金黃色果隻麻麻地

朱古力

Mickey.BB    發表於 12-1-24 18:47
熙熙&樂樂媽咪

大宅

Taxi Fare reference:
1. 由機場去Megella Sutera or Tanjung Aru 約 RM20
2. 由Megella Sutera or Tanjung Aru 去市中心約 RM15
3. 機場去 Nexus 要 HK$150 左右啦, 35 分鐘到車程

熙熙&樂樂媽咪

大宅

宜家要計數 exchange $$. 大家會在香港兌換定先 or 到了沙巴才兌換呀?

If exchange in HK, where to exchange is better? Bank or 兌換店?
熙熙&樂樂媽咪

大宅

如果坐夜機去沙巴﹐ 又唔介意要轉酒店﹐ 可以考慮第一晚住一些廉價市內酒店﹐ 既方便搵食﹐ 又可慳一筆去玩其他活動。
Imperial International Hotel [IIH]
Cititel Express Hotel
Gaya Centre Hotel
熙熙&樂樂媽咪

大宅

你好, 我都係暑假去, 換錢我諗住係HK擙少少, 去到機場再唱囉
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

大宅

在沙巴兌換 $$, 有些姊妹分享﹐ 可以去以下商場﹐ 好似 better rate.

Wisma Merdeka
Center Point G/F
熙熙&樂樂媽咪

大宅

電話卡

因方便與當地導遊聯絡﹐ 打算買張SIM 卡。有無好介紹呀?

在網上﹐ 好似有2間:Digi & Maxis. Any comment? 綜合網上評價﹐好似 DiGi 抵一些。

啲電話卡 should be valid for 30 days. 有無姊妹有用剩的卡﹐ 可以送出呀? 我7月11日出發啊﹗
熙熙&樂樂媽咪

大宅

邊間TRAVEL AGENT買PACKAGE好D? 請推介.

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

回覆 HP 的帖子

我預計在香港百年換, 有無人知現在沙巴換馬幣兌換率是多少?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fionwong2707 發表於 11-6-17 21:44
回覆 HP 的帖子

我預計在香港百年換, 有無人知現在沙巴換馬幣兌換率是多少? ...
可以上百年找換個網睇

禁止訪問

大宅

回覆:IPBB 的帖子

我係夜機,所以都驚無貨。

熙熙&樂樂媽咪

男爵府

畀面勳章

HK 唱同當地唱差不多, 因我是夜機, 所以在香港唱定.

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

HP,
thanks for sharing the info ar
我都plan緊暑假可能去沙巴,仲睇緊住邊間酒店...
其實機場係咪都有得唱$架 個rate差很多嗎

瑪瑙宮

好媽媽勳章

多謝分享 ........ 請問呢 3 間, 啱一家 4 口入住一晚嗎 ??

唔該哂 !!!
HP 發表於 11-6-17 16:36
如果坐夜機去沙巴﹐ 又唔介意要轉酒店﹐ 可以考慮第一晚住一些廉價市內酒店﹐ 既方便搵食﹐ 又可慳一筆去玩 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

請問去到吉隆坡 , 沙巴都買到呢隻上網用既卡嗎 ?? 唔該哂 !!!
vicky_cheun 發表於 11-6-17 20:50
我會響香港唱定,因為第一晚AA夜機到,第二朝又一早飛山打根,所以要一定要一早唱定先。

馬來西亞買電話咭 ...

男爵府

今日係HSBC唱$, RATE : 2.69.....
有無媽媽岩岩去完沙巴?? 沙巴唱係唔係好RATE D呀??

下個星期出發喇~~~ 無BOOK LOCAL TOUR, 因為老公唔係好想FIX死晒D時間, 而且有D朋友話, 如果去到想BOOK, 隨時都可以JOIN LOCAL TOUR...... 請問知唔知除了酒店可以JOIN, 仲有咩地方可以呢?? 因頭幾日預左出去玩, 所以BOOK左CITITEL HOTEL, 可以平D, 附近又多野食, 不過唔知CITITEL有無LOCAL TOUR BOOK.....

首頁
12345...51

尾頁

跳至