親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢個8月份, 我家會跟團去歐洲12天, 再會stay behind4日, 想問下, 我地晚晚都會搬酒店, 應該都會洗唔切d衫, 咁究竟要帶幾多件衫褲至得? 一家四口要帶幾多個行李箱至夠?
我家以前最耐都係跟團去日本7日, 因為冬天去, 帶兩個大喼, 再加一個大旅行袋!
帶衫既策略係點? 請大家有經驗既多多指教! 萬分唔該!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

請高人幫幫忙!

侯爵府

未試過去12日歐洲晚晚轉酒店,

你會去歐洲邊度? 不過想知你住的酒店有無冷氣?

一般7,8月的歐洲都很熱,有成30度上下,

但要注意, 如果一下大雨, 氣溫便會跌去15度左右,

所以, 要注意要帶夏天及外套的..

我一個人去2星期歐洲都要帶一個行李箱, 一家四口, 唔知使唔使4個箱??

珍珠宮

焯媽媽, 我家會先跟團走馬看花去幾個國家, 最後stay响巴黎幾日!跟團果d應該都有冷氣, 而我自己book果間都有冷氣既!

我就係驚要帶四個喼...我估爸爸會殺左我!
點攪好呢?! 係咪要帶d舊衫舊褲去, 然後就係途中掉咁d?

侯爵府

juicy媽 發表於 11-6-20 22:41
焯媽媽, 我家會先跟團走馬看花去幾個國家, 最後stay响巴黎幾日!跟團果d應該都有冷氣, 而我自己book果間都有 ...

有冷氣就可以洗衫啊!! (我估我甘建議,你都會ma ma聲, ha ha!!)

我都會帶舊衫去, 中途掉衫的..

大宅

我會一家3口去英國14日,自由行,都係煩緊呢個問題,因為自己查車,兩個family 共6個人,租7人車,吾夠位放行理!
我就諗住用快乾衫褲,每日洗衫(手洗都係1晚會乾)!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我地一家三口去十幾日旅行,一個喼可放晒所有衫,冬天/夏天都OK,另外帶多一個喼放下零食和戰利品。
我地中途會洗衫的,底衫衭襪呀就更加日日都要洗,唔乾的話用風茼吹或用熨斗熨乾。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rchchan0505 發表於 11-6-20 23:36
我會一家3口去英國14日,自由行,都係煩緊呢個問題,因為自己查車,兩個family 共6個人,租7人車,吾夠位放 ...

6個人租7人車加喼的話好迫啊!mouth:

珍珠宮

SumSumBB 發表於 11-6-21 03:45
我地一家三口去十幾日旅行,一個喼可放晒所有衫,冬天/夏天都OK,另外帶多一個喼放下零食和戰利品。
我地中 ...

你個喼幾大呀?真係一個喼可以放晒所有衣物? 介唔介意講下十幾日會夏天帶幾多件衫同幾多條褲? 內外都想知, 唔該!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我會盡量 book 一兩晚住間 service apartment 有洗衣乾衣機

男爵府

牛年勳章

juicy媽 發表於 11-6-20 22:41
焯媽媽, 我家會先跟團走馬看花去幾個國家, 最後stay响巴黎幾日!跟團果d應該都有冷氣, 而我自己book果間都有 ...

一定要帶外套,因為早晚溫差較大,同埋下雨又會凍d。
另外,帶舊衫之後唔要係我常用嘅方法。
除此之外,歐洲有一d自助洗衣店,好方便。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

12日晚晚轉酒店真係幾煩.
我自由行就會帶6-7日衫, 中途去自助洗衫舖洗, 連埋乾衣, stay behind你可以用呢招.

之前果段都係帶舊衫去掉+紙under.
必要時要洗衫, 手洗完用乾毛巾鈕多次, 吸下水份放嚮冷氣口吹乾.

男爵府

We usually bring two big backpacks for two adults and 1 kid. For 12-day trip, I suggest you visiting the laundry in the middle of the journey. You need a jacket and a sweater, plus short sleeve t-shirts and trousers for each member. Bring umbrellas.

大宅

juicy 媽,
去歐洲旅行,特別是巴黎,要小心財物,真的到處是扒手。

珍珠宮

多謝咁多位既仗義相助, 我會好好參考大家俾我既寶貴意見!我都想一家人玩得開開心心!
Thanks you all of you!!!

大宅

我都係頭痛緊呢個問題, 我一家三口都係七月中去德國自由行16日(Frankfurt, Karlsruhe, Berlin, Wolfsburg and Dusseldorf), 然後搭火車去荷蘭跟住返香港, 我見依家check d 天氣預報, 柏林最低溫度只有11度, 最高有20度, (荷蘭好似仲涷d) 咁即係要帶冬天衫, 原本諗住只係帶夏天衫, 請問有無人7月份去過知道d天氣係唔係溫差咁大, 係咪冬夏衫都要帶, 因為我個仔只有3歲,唉, 咁即係好多嘢帶?定主要帶夏天, 再加1件外套就得呢?

- 係咪每人帶件抓毛外套可以頂得住呢?

- 我諗住帶2個喼, 1架bb車, 上落火車係咪好麻煩? 因為我姑拉話唔好租車, 好難搵car park及好貴停車場費. 所以要搭火車.

謝謝幫忙解答及給意見.

大宅

好媽媽勳章

I have been to Europe for 14 days with two kids (one year old and three year old) last summer. I have 4 big 1 small suitcases!

juicy媽  嘩, 要帶咁多個行李喼?!  發表於 11-6-21 22:27

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

trinitycvc 發表於 11-6-21 16:59
我都係頭痛緊呢個問題, 我一家三口都係七月中去德國自由行16日(Frankfurt, Karlsruhe, Berlin, Wolfsburg a ...

帶2個喼+1架bb車, 上落火車好麻煩架,歐州車站好多無電梯,坐火車不如帶1大喼+1大背包!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

juicy媽 發表於 11-6-21 07:48
你個喼幾大呀?真係一個喼可以放晒所有衣物? 介唔介意講下十幾日會夏天帶幾多件衫同幾多條褲? 內外都想知 ...
放衫個喼29吋大,阿仔帶多些,多短袖加埋10件衫5條衭左右,我自己五、六件衫3條衭,老公三、四件衫3條衭,每人帶多對鞋。
另外帶多個27吋喼,和一兩個紅白籃袋。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

pigletchan 發表於 11-6-21 14:44
juicy 媽,
去歐洲旅行,特別是巴黎,要小心財物,真的到處是扒手。

巴黎真係几恐怖!

首頁

尾頁

跳至