跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

由於c6係sh工作,搞到我成日要香港上海兩邊飛,自己係上海又好悶喎,有無香港媽媽大家做個fd ar

洋房

回覆 monyshek 的帖子

hi !
我會在8月尾和5yrs女搬上上海住。

大宅

HIHI~~我而家都係hk呀,我係老公係上海做嘢,所以會要經常去

別墅

Hi,我系長期住上海,已經住左差唔多兩年!

大宅

回覆 quite_bb 的帖子

hi,你好呀,發貼時我係上海,悶悶哋就睇下有冇香港媽咪係上海想出嚟飲下嘢吹下水啦(帶埋bb),加上我長期兩邊住(老公係上海做嘢),但而家我daddy突然有事住緊醫院,所以要takecare佢,暫時都唔返上海啦,唔好意思呀,希望我遲d返上海再可以同你gathering呀,係呢,你bb幾大呀?我仔仔14months

大宅

Hi Hi everybody:
我岩岩7月頭同老公&細路一齊上左黎上海,請問你地知吾知上海邊度睇醫生好d?有無好既兒科醫生介紹呀?

約去邊度呢?有gathering預埋我呀.....pls keep contact

大宅

回覆 哈理媽媽 的帖子

好呀~~我同仔仔就會係私家醫院睇,始終都唔太相信大陸D醫院,不過佢哋就認為公營嘅兒童醫院(大陸係每個醫院睇唔同嘅專科)比私家好但我就真係唔鐘意去同佢哋迫啦,又等勁耐,咁啱我附近又有間私家,上網又話幾好,叫仁愛醫院,睇過三次,都算OK ge同大陸比,同香港比就冇得比ka啦,雖然外國人醫生但都係國產藥(不過d藥勁平,係幾蚊幾蚊咁ka je),不過睇得好就算啦,醫生就好細心ge,慢慢講慢慢問,始終都收得你咁ge價錢,一次大約$300~$350,(唔使照嘢驗嘢咁計)

大宅

ps.仁愛o個度係有一個專科國際兒科部,不過我知其他區(外國人區呀)都會有

大宅

thank you vy vy much
醫療係我係上海最煩惱既事,多謝你提供既資料o
咁你個細路打算係上海定香港讀書呀?係上海有無邊間幼稚園好呀?

monyshek  我會係香港讀書,因為我有隻狗狗,所以唔會搬上上海長住  發表於 11-7-27 16:06

民房

回覆:哈理媽媽 的帖子

我都係香港媽咪,啱啱返上海加埋對2.5months孖B。
依家為咗請個好嘅阿姨攪到心力交碎 T__T
你地有gathering記得嗌埋我。

複式洋房

回覆:monyshek 的帖子

我都係香港媽咪在上海,我bb女8個月大,新手媽咪,住徐家匯附近,我在上海會帶bb去華美(華山路)或者landseed(台灣人開)都ok,不過同hk比真係無得比,你地有時間可以約出黎gathering,大家hk人有個照應

monyshek  我哋都好近wo,我住田東路咋~~  發表於 11-7-27 16:07

民房

回覆:ivpcc 的帖子

Hi ivpcc 我都係新手媽咪,住虹橋:)

複式洋房

回覆:momo622 的帖子

你bb幾大呀?我而家先上手少少,不過一日都好bc,冲涼煲粥餵奶,虹橋都好近我,可以約出黎呀

大宅

回覆 momo622 的帖子

湊孖b勁辛苦呀,add oil啦,突然間咁多媽咪覆搞到我都好想快d上嚟同你哋gathering下tim~~

大宅

我細仔兩個月,2011年5月尾出世,咪同你孖仔差吾多大?
我住靜安,同你地都好近okeep contact

別墅

我剛剛返左HK,點知就跌傷腳,都有住一段時間先返上去。希望你爸爸快d好返!我個女已經2歲啦!

別墅

我住長寧區古北呀!好似我個B系最大,有gathering記住post呀!

monyshek  勁多進口嘢買~~  發表於 11-7-28 00:39
monyshek  長寧區古北?咁係咪即係唔係古北區呀??我成日都去古北ka,去家樂福同taste ka  發表於 11-7-28 00:38
哈理媽媽  我大女四歲,已經係小朋友啦  發表於 11-7-28 00:32

大宅

同意,我同亞女都好掛住以前個菲傭,不過佢吾肯跟我地黎上海o對番港幣,呢地請亞姨貴過菲傭好多好多o我都係是蛋請個亞姨頂住先...我住個度超級勁多塵,日日吸塵拖地都一屋塵,點都要搵條友番黎做家務,買送煮飯,如果吾係,做到人都顛o
我覺得係上海,我既生活質素差左好多好多,但老公話,佢既職業係呢到多d機會o我到而家都吾知跟佢上黎係岩定錯?係咪害左對仔女?不過,之前試過佢做太空人,每星期五飛番黎香港,星期日走,亞女日日都話好掛住dad dad,每個星期日我同亞女都喊住咁送佢,我吾想分隔兩地...所以都同佢一齊上黎...

大宅

回覆 quite_bb 的帖子

thank you ar,不過我father情況係好唔樂觀個種,所以衰d講句係驚佢走個時我唔係度,所以暫時唔上嘅意思都係等搞掂哂佢老人家d嘢至得,btw有心,唔講呢d啦,咁慘一返嚟整親腳,小心呀,係呢?你係住邊區ka?我住大圍,有冇fb呀,有嘅留個e-mail俾我add你呀,我係fb開咗個group for d mami傾計同搞bb function ka,add埋你睇下有冇機會join一齊出去gathering下呀

大宅

回覆 哈理媽媽 的帖子

其實私覺得成個上海都勁大塵,話香港空氣唔好其實上海仲差,不過我記得上海d ee好平ka,半day(9-5左右)都係$1200-1500rmb左右(佢哋好少全day,唔似菲印要住埋係度),你再問下~

我都好擔心第時亞仔大d會好似你女女咁,日日嗌搵老豆,但係你話個個weekend飛返嚟又真唔係辦法,又蹝錢又辛苦,加上你哋都已經決定咗上咗去就唔好諗咁多啦,慢慢就習慣ka啦,最麻煩係小朋友讀書個part,真難搞,好嘅學校又勁貴,平嘅又差,好煩,努力啦~~

哈理媽媽  agent話亞姨一個月,10hrs人仔$3800, 過夜$4800,我覺得超貴!  發表於 11-7-29 21:28
哈理媽媽  thank you vy much你鼓勵我!  發表於 11-7-29 20:38

首頁
12345...16

尾頁

跳至