論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係全職媽媽, 我想問有咩方法可以迫工人自己辭職?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解要迫人辭職呢??
相比自己會精神崩漬,寧願比一個月兜腳踢佢返鄉下啦.mouth:

子爵府

男爵府

條白痴就係想博炒, 又有錢又唔駛做. 我上星期已給了一個月通知期佢, 佢LAST DAY係7月17日, 而家仲有23日, 我同佢講過叫佢自己辭職, 我唔駛佢俾一個月代通知金俾我, 但佢仍堅持要做多一個月至LAST DAY為止, 主要原因係佢仲未搵到新老細.

水晶宮

佢有痛腳係你手,你咪逼到佢辭職囉.
無既話,就要等下/忍下啦.

大宅

回覆:我就快精神崩潰.... 請賜教!!!

但你要小心自己既財物!

男爵府

為左3500 搞定自己精品崩潰? 你話值唔值?

大宅

回覆 catherineleungg 的帖子

十分明白你感受~ 我之前個衰bun又係咁, 擺明搏炒. 叫佢自己辭職就講到明佢會繼續咁衰, 佢想我補水佢走。最後我起fb搵到佢d 衰野, 佢怕我拉佢, 自己話要走。
真係要小心佢偷野, 我個衰bun就係起平時星期日運我d 衫出去, 到 last day 我睇佢執行李係冇我d 野, 佢走左後, 我先發現好多bb衫同我d衫都冇左。
good luck!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sorman 發表於 11-6-25 17:17
為左3500 搞定自己精品崩潰? 你話值唔值?

點解係3500?

wcpcelia  我都想知  發表於 11-6-30 13:54
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

sillything 發表於 11-6-25 18:58
點解係3500?
約數O者...樓主都話俾左一個月通知咯...咁即炒都係比預期少一個月有個人「用」

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:我就快精神崩潰.... 請賜教!!!

叫佢所有衫用手洗,要用手抹地,每日都要抹窗。

大宅

比我就比錢快d送佢走,
唔駛自己提心吊膽

大力大力  X 2  發表於 11-6-30 16:25

珍珠宮

Lovely_Babybaby 發表於 11-6-25 22:24
比我就比錢快d送佢走,
唔駛自己提心吊膽

同意, 一陣佢精神崩潰先過你, 你重要医佢!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

回覆 raikkonen 的帖子

對住這類"就死"的工人, 這招是可能唔work, 可能叫極都不做, 或者做到唔湯唔水, 到時只會澈死自己. 不如, 打定輸數: 她什麼都不會做. 無冀望, 就不會有失望, 人都可以輕鬆D.

在這剩餘日子, 妳見工人有什麼無做/做錯, 就嘗試叫她做/改. 如真不做, 就由得她, 不要強迫她. 因妳迫她做時, 她一定說一些"難聽"說話, 妳一定會反擊, 最後, 會覺得好嬲, 氣急敗壞, 嚴重影響妳的情緒. 所以, 妳迫工人, 同時亦迫緊自己, 落得兩敗俱傷, 何必呢. 真是忍不住, 就用錢打發她走, 不要激死自己.

我對住我家衰工人的方法, 是不給她"出聲", 以免我的情緒, 又可以保持我的儀態. 妳只須對多20多天, 就可以不對. 我還有四個多月對住short/short地的工人, 不知她幾時又發神經.

有時間, 就帶小朋友出去行一行, 人都開心D. 不要將"注意力"放在工人身上.

珍珠宮

比錢叫佢即走啦~~~仲等7月17日. 佢當你屋企係咩呀, 要等新老細? 算吧啦~~佢依段期間唔想做野不特止, 真係好危險!!! 用錢可以解決, 無為令到自己崩潰~~~~

禁止訪問

複式洋房

我會比$佢即走.....唔可以比佢地覺得自己好重要.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你同工人唔啱 ,
唔好擺個炸彈係身邊 ,
儘快結束關係 .

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

男爵府

多謝各位意見! 隻衰賓已於昨天走了, 我終於安樂晒, 今年內我都唔會再請工人, 我而家真係有D恐懼感和陰影, 我真係頂唔順呢班極品.

wcpcelia  恭喜晒呀,祝你好運  發表於 11-6-30 13:55

大宅

潮媽小巴 發表於 11-6-25 23:32
比錢叫佢即走啦~~~仲等7月17日. 佢當你屋企係咩呀, 要等新老細? 算吧啦~~佢依段期間唔想做野不特 ...

我都係咁話,提前一天通知佢,我果日都會唔安樂,講佐要炒,就馬上送佢走.

首頁

尾頁

跳至