在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

見好多媽咪都話經濟問題局住返工,咁你地覺得老公搵幾多先可以做全職媽咪?

禁止訪問

回覆:各位媽咪,老公搵幾多你地先會唔返工喺屋企湊仔?

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做全職媽媽,我個人未諗過的

子爵府

我諗冇20k都唔掂, 又要供樓又要供書教學柴米油鹽樣樣都係錢啦!
不過冇咩可能架啦...所以都係專心做在職媽, 或者買多兩轉六合彩, 睇吓做唔做到下一個阿星囉!

artsmeetmusic  其實有20k,就會想小朋友有更好生活,都唔會唔做  發表於 11-8-11 10:15
roxyimroundmm  yup, you are correct ^v^  發表於 11-7-19 17:10
showman  你講得好好笑!!!  發表於 11-7-10 10:37

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

at least 40k la

離目標很遠

民房

agree 搵幾多都返,唔想佢大壓力,無左份工點算,佢咩選擇都無!

男爵府

陪月勳章

其實冇話幾多.
要睇下自己點駛....同埋有咩支出, 個個家庭都唔同..

我有d同事因為自己大駛,驚自己唔返工會冇錢shopping.
點都係駛自己錢舒服d.

男爵府

其實好難set一個數目, 因為當你搵得多d, 就自然洗得多, 但兩個人做野, 點都輕鬆過一個人, 有d咩事都唔洗咁擔心

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

以前老公搵十幾k既時候覺得唔夠,而家搵二十幾k都覺得唔係好夠,又講唔出要幾多。唉..

大宅

呢個問題好有趣, 所以我特登登入想回應, 因為我就係咁, 以前老公搵3XK, 好多支出, 所以我無得揀, 好想全職湊仔但又要做, 而家老公升左職, 係以前二倍, 可以全職再請多個工人幫我手做少奶奶啦, 就到我唔想...因為我都有一份高薪厚職既工.....唔想放棄....真係好矛盾.......但好既係, 老公話我而家可以賺錢買花戴.......咁我而家都繼續做..但係可以HEA住做, 唔使怕老細囉.....

男爵府

仲要問下自己想唔想自做全職mami先, 我見阿仔d同學mami做全職mami都幾悶嫁, 又冇自己時間, 如果而家30出頭都係做下野好d, 有時工作上的滿足感都幾開心.又唔會脫節.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

自己份工所有條件都滿意, 真係hea住做, 完全無諗過唔做, 老公搵多d入我袋固然係好

大宅

老公收入可夠家庭開支, 我賺的錢是養亞媽, 我唔想老公養埋我亞媽

現在才3x, 有得做便做, 準時收工放工便可, 萬一將來老公有咩耶, 都可頂住先,

況且我老公唔俾我唔做, 怕我與社會脫節, 溝通亦可能出現問題

黑白豬  老公收入可夠家庭開支, 我賺的錢是養亞媽<--- 我同你一樣  發表於 11-7-11 22:55
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

伯爵府

如果無經濟問題, 我都會想返工, 不過係會找份準時收工或者工時短的工好似 part-time 咁, 係小朋友返學時間返工, 放工接放學夾到時間的工係最好~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

only if he can earn > 80K then I will feel comfortable...

we live on HK Island side and the living standard and expenditure is really much higher... but if you asked me to move to Kowloon or NT, I may not get used to it...

agree with many of you that we can enjoy some satisfaction from our jobs.

洋房

我覺得吾好吾做野, 搵d無咁辛苦 or part-time仔做下會好d, 吾洗咁悶呀..吾做野個人會好out嫁

Cmail  好難有, 多數辛苦的~  發表於 11-8-11 14:56

子爵府

我坐月時算做過全職媽媽, 先明白做嘢啱自己多啲, 日日係屋企湊小朋友, 我諗我會顛, 出嚟做嘢固之然為錢, 但同時可以令生活更充實, 又有工作上的滿足感, 而且自己洗自己錢點都舒服啲
老實講, 我同老公收入都好好, 可能就係因為咁, 習慣咗生活比較寬鬆, 如果我唔做嘢, 少咗一半收入, 我估我哋會好唔慣

maywei  100% 同意啊!  而且唔駛下下問老公攞錢, 講句嘢都可以大聲d啦!  發表於 11-7-20 10:37

男爵府

如果老公有100k都可以考慮下..不過可以的話..都係打份比較 
hea d的工.. 又有錢..又5會同社會脫節

禁止訪問

引用:如果無經濟問題,+我都會想返工,+不過係會找

首頁

尾頁

跳至