自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

不說不知,廣華醫院有一所全港首創、也是唯一一間英式產房,名為綜納式產褥中心( Integrated Birth Centre)。中心與傳統產房不同,設有附衞生間的獨立房,未見冷冷的醫療儀器,代之是柔和燈光,配上碎花床單、窗簾,環境媲美酒店之餘,佈置猶如一個家。
廣華醫院護理總經理岑素圓一手催生這所五星級產房,她說,參考英國的產房,佈置令孕婦感覺安全。記者現場所見,中心走廊寬闊,裝上暖暖的黃燈,櫃枱擺放毛公仔,感覺舒服。

放大圖片 五星級產房有孕婦用的吹氣泳池。

放大圖片 全港首設嬰兒游浴室。

無線監察胎兒情況
中心設 10間獨立房,附衞生設施,氧氣或抽痰等醫療設備收納在窗簾後,加上碎花床鋪,整體感覺像一個家,「孕婦喺咁樣環境自然分娩,感覺會好舒服,冇壓力」。
岑說,房內設 WiFi版的嬰兒心聲監察儀器,孕婦毋須如傳統產房「坐定定」配帶巨型監察儀,只需戴上輕巧接收器,助產士也可監察胎兒情況。更特別是中心全港首設嬰兒游浴室,內設度身訂做的透明游泳盆,讓初生嬰兒每日在盆中暢泳,增加嬰兒安全感,手腳郁動會刺激嬰兒腦部發展,「上海有啲醫院都有類似設施,但係成條水槽,一班嬰兒齊齊游。我哋擔心有交叉感染風險,決定用獨立式游泳盆」。
岑指服務由助產士主導,產前產後以個案管理形式作全人護理,由六名助產士負責,「我哋唔係個個孕婦收,要經助產士小組評估,有關孕婦沒有高血壓等危疾,可以安排到中心分娩;否則會交回傳統產房。」

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15398757

有無人知要幾錢?
係唔係真係咁正?
會唔會有好多大6人已經用緊O架啦?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽落真係唔錯喎

翡翠宮

wcpcelia 發表於 11-7-4 08:48
聽落真係唔錯喎

其實香港其他既產房都唔錯, 只係....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

幾錢先?

grace_xian  咩係, 同問, 未必比得起, 一分錢一分貨  發表於 11-7-4 09:23

子爵府

JunichiOkada 發表於 11-7-4 08:40
不說不知,廣華醫院有一所全港首創、也是唯一一間英式產房,名為綜納式產褥中心( Integrated Birth Centre ...

唔會la,佢哋D品味咁獨特,鍾意監倉產房架!!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

post 咗出黎, 自不然會有好多大6人幫襯.

禁止訪問

回覆:全港首創 英式產房好像一個家

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

kc_01k 發表於 11-7-4 08:59
post 咗出黎, 自不然會有好多大6人幫襯.
唉,就算報紙唔登,d big 6 有蛇頭帶住落黎,香港有咩着數,仲知訂過本地媽媽。

JunichiOkada  咁你又講得好ARM 既..!  發表於 11-7-4 09:23

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

paradiso 發表於 11-7-4 09:12
唉,就算報紙唔登,d big 6 有蛇頭帶住落黎,香港有咩着數,仲知訂過本地媽媽。 ...

agreed ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

唔洗咁靚, 有位同少d 大6人就已經好似家架啦

翡翠宮

heichunmum 發表於 11-7-4 09:06
廣華好似已標明拒收內地孕婦
係唔係真係咁有吉士先

瑪瑙宮

heichunmum 發表於 11-7-4 09:06