論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

急凍雞批2隻,20蚊(佳X)
急凍雞「爬」一塊,8蚊
菜心一小份5蚊(一定未夠一斤)
豆角一小扎,5蚊

我係在職MAMA,好少去街市,有時都唔知公主有冇呃我,不過我都會睇下雪櫃,有時佢買D菜都唔係好靓,可以點同佢講? 如何分配買幾多錢「食送」? 有時我放工街市已收工,點樣可以知道街市行情 ?
請各位指教。

大宅

回覆:請問在職MAMA,依家姐姐買「食送」係咪貴左D?

急凍雞卑我響超事買兩隻大概十二 、三蚊,雞扒幾塊都係十幾蚊!
菜依家又真係幾貴,不過如果係街市買一定平過超市啦!
佢梗有少少落袋

珍珠宮

依家d餸真係貴左好多

大宅

都好難講佢有無落格,要視乎大小,
好似急凍雞扒, 我試過買一塊要12蚊,
菜心一斤有平有貴,平則7蚊2斤都有,
貴就12蚊一斤.

大宅

就算佢打斧頭,我諗佢呢度都係打左1,2蚊
因為凍肉真係貴左好多~
家有2貓+叉燒仔~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

你有懷疑, 可以叫佢拎單比你, 依家大部份街市都會寫單

水晶宮

回覆:請問在職MAMA,依家姐姐買「食送」係咪貴左D?

如果你工人喺超市買野,check佢單,但應該叫佢去街市買,remind佢盡可能格買,不過而家買餸真係貴哂,再唔係,你抽一日放假跟佢去買次餸,睇吓有冇分別,亦俾知道你唔係唔緊!

別墅

以前工人自己去買,現在我同佢一起去買幾日的份量,計番條數,依家d野雖然貴左,但我反而用少左d錢。

原因可能係工人唔會同你慳錢去格價,又有可能佢袋起少少,但我唔知我個工人係邊個可能。為左慳d,只好自己辛苦少少同佢一起去買。

男爵府

急凍雞批2隻,20蚊(佳X) .......... 如果大隻真係要呀 , 要睇地區囉.
急凍雞「爬」一塊,8蚊 ........... 雞扒8蚊好合理, 上星期買了一塊都要$10
菜心一小份5蚊(一定未夠一斤) ..... $5/份當然未夠一斤啦, 算好平啦.
豆角一小扎,5蚊 ----- 非常正常價格

luck_tang  差吳多啦!  發表於 11-7-5 17:02
wcpcelia  agree  發表於 11-7-5 15:13

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暫時又覺得合理呀

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人意見: 就算我要返工,我間中都會去買下餸...點都要知下d價格行情的

子爵府

多謝大家既意見,睇來我放假都要去下街市買野,其實唔係唔信佢,不過有時見佢唔係買好多,一份份、一塊兩塊咁買,定係一次過買2磅凍肉、2斤菜會「底」買D。
因為第一次請工人,所以有好多野想睇下佢既工作方法先再同佢講。

首頁

尾頁

跳至