單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

x

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:想離婚,但又覺得對唔住個小朋友,真係煩到想死!!!

真的想離婚,一)在孩子幼兒期,幼兒的適應力比你想象中強,影響也比較少。
二)等孩子長大,十多歲後,比較明白、比較懂性。
千祈唔好在孩子7、8歲,似懂非懂又唔識點表達自己嘅情緒。影響最大。
您可以忍到孩子長大嗎?

大宅

畀面勳章

akilimama 發表於 11-7-6 05:12
真的想離婚,一)在孩子幼兒期,幼兒的適應力比你想象中強,影響也比較少。
二)等孩子長大,十多歲後,比較明 ...
agree, 個人認為在小朋友未懂事去搞手續好過自己死忍,為咩呀? 再者,你仲話個C6欠幾十萬咭數,你有冇諗點解會咁多? 你點知佢會唔會衰到,著草條數唔還,你會唔會要揹上身先?你真係好好想清楚點行呢條路呀.

複式洋房

回覆 akilimama 的帖子

當初嫁得,以為佢年紀大會好顧家,都如左點都忍到小孩大個先想自己,但想唔到佢咁不知所謂,成幾十歲人都咁無知,無話見佢就覺自己好可悲,就連想到佢都覺得想死,真係唔知點忍落去

複式洋房

回覆 elainelam128 的帖子

佢有份唔錯嘅工,所以應該唔走佬,但係佢欠$唔係想住點找多d$去還,而係去邊到借,我真係好心寒,點解佢咁做人法真係完全接受唔呢個人,仲點可以繼續行落去.

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同佢坐低一齊分析,佢有份唔錯嘅工或者做債務重組。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁佢愛小朋友嗎?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

廿幾年前我媽咪都同你一樣面對一個差唔多係咁既男人~~佢地兩個果時本來好好~~個男人仲搵到下錢既~~~生活應該算係OK~~點知結左婚一年~生左個大女之後~~個男人由於搵到D錢~~身痕就走去學人賭錢~~一輸左就返黎打佢~~我媽咪忍左佢好多年~~之後佢又生左我同我細佬~~係陀住我細佬既時間~~佢都係咁打~~我媽咪仲跌左落樓梯~~好彩我細佬無事~到我地3個再大D~~成日都睇住佢打媽咪~~
我媽咪就係為左我地3個~~死忍呢個男人~~想等我地大個出身先至同佢離婚~~但係有D野真係好難忍既~~有一次佢打我媽咪~~我家姐幫手~~佢就連家姐都打埋~~之後我就報警~~果次媽咪就好堅決咁同佢離婚喇~~
我明白你係想小朋友好~~但係你地兩個相處得唔開心~~其實小朋友咪又係一樣唔開心~~唔係一定有爸爸媽媽一齊就係叫對小朋友好架~~

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主, 你唔知你老公仲乜欠咭數. 咁你真係唔係好愛你老公. 既然唔愛佢, 仲乜要一齊呢?

你地兩個唔能夠一齊, 唔代表你地既小朋友冇爸爸媽媽. 你永遠都係小朋友個媽媽, 而你老公永遠都係小朋友個爸爸.

離婚唔係一件壞事. 但決定離婚及行動, 真係需要好大既勇氣.

男爵府

回覆:Valais 的帖子

我個case同你有小小似 如果你想情找人傾下計 可以搵我

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

複式洋房

係到先多謝大家嘅回覆,因為大家嘅回覆令我有返小小嘅安慰,就算大家唔識大家,就算大家見唔大家,感覺上自己都唔係得一個人,仲係有人理!

複式洋房

今日我忍唔住同個朋友講左我想離婚,佢話我同男人一開始就已經係因為阿女先結婚,都知無愛情,點解唔忍落去,離唔離無咩分別,離左如果佢唔比$,我同女點生活,我話我會出去做野,點都可以養到個女同生活到,我仲講左C6欠$嘅事,但朋友話C6欠$唔關我事,叫我去返下工先再算,我話我地遲早都會離婚,因為我跟本唔愛佢,唔想因為佢再浪費自己嘅時間,而家離,對個小朋友嘅傷害都無咁大,朋友話傷害就係傷害,無大定細,我當初生女結婚時就要如左,我話都係..

首頁

尾頁

跳至