親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有爸爸媽媽同小朋友去過西藏 ?

男爵府

我easter時同朋友去左西藏, 但西藏絕對唔適合小朋友

Lilo  agreed!  發表於 11-7-6 15:46
個人簽名親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

我見有旅行社攪西藏鐵路團, 由廣州坐到西藏 要3日2晚時間, 唸住坐車可能有助適應氣壓, 系吾系呢 ?
如果大人去, 辛苦嗎 ? 我平時不做運動, 體能ma ma ..... 吾知可吾可以去呢 ?

男爵府

多謝你開呢topic ,我都好想去,最大問題是小朋友,大人再辛苦都ok, sweety1, 請問你所講不適合小朋友,可否具體D?
好似行鐵路,高原反應不會這麼強!

梅媽媽  你錯啦,平時做開運動既,係好辛苦,大人都未必捱到  發表於 11-7-7 15:59

親子王國以外之連結已被刪除

侯爵府

我個仔11歲好想搭西藏鐵路。一係大家唔去。唔帶佢去佢勁失望
行到水窮處 坐看雲起時

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

我平時都好少運動,去到西藏無高原反應,(當時未有鐵路,係搭飛機去拉薩)
見到有D日本女仔高原反應好厲害,訓左兩日先好D
我唸太細既小朋友唔好勒,佢會好辛苦
11歲,都唔係太細,自己衡量下啦~~

大宅

Paris 發表於 11-7-6 23:03
我個仔11歲好想搭西藏鐵路。一係大家唔去。唔帶佢去佢勁失望

我個女4歲多d, 由佢出世到而家, 去邊度旅行都會帶埋佢去, 所以再等多幾年, 等佢大d先, 希望佢到時仲會同我地2個去旅行啦. 西藏我真系好想去呀 !

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我數年前去西藏,還未有鐵路坐旅遊巴,係青海上. 我老公做開運動需癢量大既,就半死係度.我地玩十五日,佢有十日落唔到車影相.
其實拉薩得2600米到,如果你坐車慢慢上唔係好辛苦.我地最辛苦係唐古拉山5100個度,行得比太空人更慢. 老公頭痛到要死(佢以為佢會死係西藏).
我係拉薩見過有小朋友跟團去,但應超過十歲. 我覺得要擔心既係萬一佢有反應,個度設備咁簡陋你放唔放心. 如果嚴重到肺積水,咁你會點算.
個地方太原始,溝通也有困難(漢語唔係母語),所以做父母既真係要諗清楚.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

講多句,就算大人平時有運動開,身體特別fit既, 上高峰前都會停做兩星期運動,等自己既身體唔使代謝得咁快 ,咁無咁易有反應.同埋可以食定紅景天(唔係牌子)係對抗高原反應好幫手.

伯爵府

2023年兔年勳章

小仙女Mummy 發表於 11-7-6 22:54
好似行鐵路,高原反應不會這麼強!

唔係ga...因為去到高原車箱就會供氧....所以係無助適應ga~

伯爵府

2023年兔年勳章

其實邊d人有高原反應, 真係好難講.....
我去過西藏, 又去過四川既稻城亞丁......兩次我都有頭痛、心跳、失眠既情況...不過食左d高原藥就好d....都行到行程....落到車影到相.....
而兩次既團友, 有普通ol, 年齡大少少既女士, 做開運動既壯男.....都冇事....壯男仲要在5000米高山做劇烈動作都冇事....(我地玩到冇野好玩, 玩佢背起我地行.....)
只有太肥既我有反應.....

伯爵府

2023年兔年勳章

漏左句......西藏絕不適合小朋友去......
又怕佢有事......而且唔見得有適合小朋友既景點~

男爵府

多謝各位寶貴意見,雖然好心儀西藏,不過都係等多幾年先!
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

系.......都系等多幾年先..

大宅

回覆 cathy3332003 的帖子

我平時不做運動, 體能ma ma (我也是, 雖然很想去, 但也不能去, 我問過我的中醫師, 她說, 如你去了, 可能沒命回來, 甘我仲甘去, 去旅行去玩, 五駛溫命博呀! 唯有在家看高清啦)

男爵府

我個仔15歲喇, 我都唔敢同佢去 (佢好想好想去)
因為小朋友鐘意跑, 西藏最好唔好跑
天氣真係好乾, 我去12日, 咳足10日, 一返到香港就無事
每朝起身搽3次羊脂都仲爆拆
12日入面, 沖唔夠6次涼
係珠峰, 牙都無得刷
食既野, 唔係咸, 就係辣
以上種種, 都已經唔適合18歲以下既小朋友喇

但...風景真係好靚
個人簽名親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

pocanhontas101 發表於 11-7-8 11:23

我平時不做運動, 體能ma ma (我也是, 雖然很想去, 但也不能去, 我問過我的中醫 ...

"無命.........梗系不去啦.

伯爵府

2023年兔年勳章

pocanhontas101 發表於 11-7-8 11:23

我平時不做運動, 體能ma ma (我也是, 雖然很想去, 但也不能去, 我問過我的中醫 ...

咁又冇咁誇, 我體能都差, 接近180磅.....都去過兩次, 仲生勾勾返到來~
不過當然去之前要做足功課(自己行的話), 帶齊藥.......去到唔好急, 慢慢適應.......又唔係講到咁遙不可及gei~

男爵府

我覺得平時運動開果d反而反應會大d, 我地隊中有山開山既人, 有police, 佢地第一, 二日都唔舒服, 反而我同朋友都無事

首頁

尾頁

跳至